Purtător de cuvânt: Includerea lui Putin pe lista "prădătorilor" libertăţii presei este o greşeală

Introducerea lui Vladimir Putin pe lista "prădătorilor" libertăţii presei, realizată de organizaţia Reporters sans Frontières (RSF), este total greşită, potrivit purtătorului de cuvânt al premierului Rusiei, citat de agenţia de presă Ria Novosti.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Purtător de cuvânt: Includerea lui Putin pe lista "prădătorilor" libertăţii presei este o greşeală

Purtător de cuvânt: Includerea lui Putin (Foto) pe lista "prădătorilor" libertăţii presei este o greşeală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din păcate nu cunoaştem criteriile analizate care au dus la o astfel de concluzie, dar este total greşit", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Declaraţia vine ca răspuns după publicarea listei celor 40 de "prădători ai libertăţii presei", formată din personalităţi precum Vladimir Putin, Hu Jintao, Kim Jong-il şi Mahmud Ahmadinejad, care atacă în mod sistematic jurnaliştii şi sistemul media.

"Este greu de spus dacă această greşeală este un rezultat al stereotipurilor bine inoculate în imaginarul colectiv în privinţa tuturor lucrurilor care sunt relaţionate cu Rusia sau este doar o lipsă de informare. În ultimii 10 ani, Vladimir Putin a făcut multe lucruri pentru ca mass-media să devină mai liberă şi independentă financiar", a mai spus Peskov.

Potrivit RSF, "fostul ofiţer KGB" exercită un control atât de mare asupra tuturor aspectelor vieţii sociale din Rusia încât "posturile naţionale vorbesc cu o singură voce".

De asemenea, RSF a precizat că jurnaliştii înfruntă condiţii de lucru deosebit de dificile şi că reporterii şi activiştii pentru Drepturile Omului "sunt expuşi unui pericol considerabil", mai ales în nordul Caucazului. "Cinci jurnalişti au fost ucişi în 2009. Din 2000 şi până în prezent au fost ucişi 22", se mai arată în rapoartele RSF.

Printre personalităţile incluse pe lista celor 40 de "prădători" ai libertăţii presei, alături de premierul rus Vladimir Putin, se mai află preşedintele chinez Hu Jintao, ayatollah-ul iranian Ali Khamenei, preşedintele din Belarus Alexandr Lukaşenko, dictatorul din Coreea de Nord Kom Jong-il, preşedintele Rwandei Paul Kagame şi regele Arabiei Saudite Abdallah Ibn Al Saud.

Lista a fost dată publicităţii luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

Pe 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a venit la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Data de 3 mai marchează Declaraţia de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat de UNESCO şi ONU la Windhoek, Namibia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici