Putin donează Bisericii „Icoana Treimii” a lui Rublev, scandalizând muzeele

Icoana din secolul al XVI-lea, extrem de fragilă, „nu ar trebui să părăsească muzeul”, sunt de acord toţi experţii în artă.

Urmărește
1662 afișări
Imaginea articolului Putin donează Bisericii „Icoana Treimii” a lui Rublev, scandalizând muzeele

Biserica Ortodoxă şi-a dorit înapoi cea mai sfântă icoană, cea a Treimii, atribuită lui Andrej Rublev. Iar Vladimir Putin are nevoie de sprijinul deplin al autorităţilor religioase în cel mai dificil moment al preşedinţiei sale.

Aşa că opera de artă din lemn foarte fragilă a părăsit muzeul unde a fost păstrată cu precauţie, pentru a fi binecuvântată de Patriarhul Kirill şi arătată credincioşilor în cea mai mare catedrală din Moscova, în ciuda protestelor aproape tuturor experţilor ruşi.

Putin are ultimul cuvânt despre tot în Rusia. Preşedintele a decis să o dea Patriarhiei, deşi formal nu are autoritatea necesară pentru a face acest lucru.

Iar Kirill, care iniţial a cerut doar împrumutul imaginii sacre pentru două săptămâni, a confirmat darul sâmbătă: „Preşedintele a luat decizia istorică de a returna Bisericii icoana Sfintei Treimi. Nu puteam decât să visăm că acest obiect sacru ne va fi dat înapoi...”.

Conform prevederilor patriarhului, icoana ar trebui să rămână acum un an în catedrala Mântuitorului Hristos şi apoi să fie aşezată definitiv în mănăstirea Treimea Sfântului Serghie, la 70 km de Moscova.

Dar Ministerul Culturii tocmai a făcut un anunţ neaşteptat: galeria Tretiakov a semnat un acord cu Patriarhia pentru a împrumuta pictura lui Rublev pentru doar două săptămâni. Potrivit documentului întocmit sâmbătă seara, pe 19 iunie, Trinitatea, asigurată între timp pentru echivalentul a circa 500 de milioane de euro, va trebui să revină la muzeu. 

Lev Lifshitz, de la Institutul de Stat pentru Studii de Artă, a făcut previziuni catastrofale: „Putem presupune că Trinitatea va fi pierdută pentru totdeauna”. La fel de pesimistă, Yelizaveta Likhacheva, directorul muzeului Puşkin din Moscova, a afirmat: „Icoana ar putea pur şi simplu să se destrame”. Natalia Komashko, fost secretar ştiinţific al muzeului Rublev, a explicat cum în ţară aceste lucruri se decid verbal, „şi nu pe baza legii”.

Chiar şi şeful Consiliului artistic al Bisericii Ortodoxe, protopopul Leonid Kalinin se pronunţase împotriva mişcării: „Până şi Biserica şi conducerea ţării trebuie să înţeleagă. Există probleme astăzi care conferă acestei pictograme statutul de netransportabil”. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici