Radio Europa Liberă îşi va înceta emisia în România (Video)

Radio Europa Liberă va înceta să emită în România începând cu 1 august, după 60 de ani de programe furnizate publicului român, postul de radio urmând să-şi continue transmisia în Moldova şi regiunea Transnistria, se arată într-o scrisoare a preşedintelui instituţiei, Jeff Gedmin, adresată colegilor.

Urmărește
606 afișări
Imaginea articolului Radio Europa Liberă îşi va înceta emisia în România (Video)

Radio Europa Liberă îşi va înceta emisia în România (Video)

Potrivit lui Jeff Gedmin, încetarea transmisiei radioului Europa Liberă în România reprezintă "un pas necesar", în contextul în care competiţia pe piaţa media din România a crescut odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

"Decizia de a înceta transmisia Europa Liberă în România nu a fost uşor de luat. Românii au acum acces la mai mult de 70 de ziare, 300 de staţii radio private, televiziuni prin cablu şi Internet. Recunoaştem, însă, că situaţia din România nu este perfectă. Acestea fiind spuse, în condiţiile în care eforturile noastre sunt concentrate în zone precum Iran, Irak, Afganistan şi zonele din Asia Centrală, cred că încetarea emisiei în România reprezintă un pas necesar", se arată în scrisoarea transmisă de preşedintele Radio Europa Liberă.

Serviciul în limba română al Radio Europa Liberă a început să transmită experimental pe 14 iulie 1950 şi a devenit complet operaţional la 1 mai 1951.

Pe parcursul a foarte mulţi ani, programele transmise au incomodat regimul comunist din România. Potrivit unui raport al Guvernului României din anul 2006, acesta ar fi responsabil pentru decesul a trei directori de programe ai radioului Europa Liberă.

"În decursul a aproape şase decenii, sute de jurnalişti, cercetători şi analişti de la postul Europa Liberă au dat dovadă de un curaj extraordinar, dedicaţie şi loialitate faţă de valorile unui organ de presă liber şi independent în România, ceea ce a reprezentat un mare risc pentru ei şi familiile lor. Nu va fi uitată niciodată contribuţia radioului Europa Liberă la prăbuşirea regimului comunist şi pavarea drumului către o Românie democratică, în vederea aderării la instituţii precum NATO sau Uniunea Europeană", a conchis Jeff Gedmin.

Regizorul Alexandru Solomon a realizat, în anul 2005, documentarul "Cold Waves - Război pe calea undelor", o introspecţie în culisele luptei conduse de serviciul român din cadrul radioului Europa Liberă împotriva regimului condus de Nicolae Ceauşescu.

"Am crescut cu acest radio. În fiecare seară, într-o atmosferă gravă, tatăl meu, la fel ca mulţi alţii, asculta Europa Liberă. Însemna mai mult decât informaţie. În timp ce propaganda lui Ceauşescu era din ce în ce mai puţin realistă, serviciul român al Europei Libere furniza, pe lângă ştiri, puţină speranţă", spunea Solomon în prezentarea filmului.

Radio Europa Liberă este un post finanţat de Congresul Statelor Unite, care transmite în ţările Europei de Est şi Orientului Mijlociu.

Programele Europa Liberă ajung în 21 de ţări prin serviciile sale radiofonice şi pe internet.

Postul de radio este rezultatul unei fuziuni dintre Radio Europa Liberă şi Radio Liberty, înfiinţate în timpul Războiului Rece pentru a combate comunismul.

De asemenea, Radio BBC România, care emitea circa 4 ore pe zi, şi-a încetat emisia la 1 august, după 68 de ani de activitate neîntreruptă, după ce BBC World Service a decis să închidă redacţia în limba română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici