- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.09.2013, 14:22)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radio Guerrilla SE ÎNCHIDE: CNA a retras toate licenţele postului de radio
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să retragă toate licenţele audiovizuale ale Radio Guerrilla, deţinute de Realitatea Media SA, ceea ce implică faptul că postul de radio trebuie să se închidă oficial.
Urmărește
39997 afișări
Radio Guerrilla SE ÎNCHIDE: CNA a retras toate licenţele postului de radio
Decizia a fost luată de CNA după ce, pe 16 septembrie, societatea Realitatea Media SA, aflată în insolvenţă, a anunţat că va vinde la licitaţie, prin administratorul său judiciar, HM Expert IPURL, licenţele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Potrivit unor anunţuri postate luni pe site-ul HM Expert IPURL, licitaţiile se vor desfăşura săptămânal, în fiecare zi de luni, de la ora 13.00, la sediul administratorului judiciar.
În şedinţa precedentă a CNA, din 17 septembrie, CNA a anunţat că vânzarea la licitaţie a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegală, precizând că aceste licenţe vor fi retrase de Consiliu în cazul în care ele vor fi tranzacţionate prin licitaţie. În aceeaşi zi, anunţurile de scoatere la licitaţie a licenţelor Radio Guerrilla au fost eliminate de pe site-ul administratorului judiciar al Realitatea Media, HM Expert IPURL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Mesajul de Crăciun al preşedintelui Klaus Iohannis
-
O ursoaică şi un pui au ajuns într-o localitate din Alba. Populaţia a fost alertată
-
Polonia este al treilea exportator de ciocolată din Uniunea Europeană. Investiţiile unui gigant american îi vor întări poziţia
Cu toate acestea, în şedinţa de joi, CNA a reluat discuţiile şi a retras licenţele Radio Guerrilla.
Decizia de retragere a licenţelor Radio Guerrilla a fost aplicată la propunerea lui Valentin Jucan, membru al CNA, în baza articolului 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat", şi a articolului 57, alineatul 1, literele c şi d din Lege - "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: "ca urmare a încălcării normelor privind regimul proprietăţii în audiovizual, prevăzute la art. 46, şi a nerespectării dispoziţiilor art. 56".
Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" (Valentin Jucan, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea) şi trei voturi "împotrivă" (Lorand Turos, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).
La şedinţa CNA de joi au participat Mihaela Hamza, reprezentantul administratorului judiciar al Realitatea Media, HM Expert IPURL, Andrei Ţâru, avocatul Realitatea Media SA, Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea Media, Liviu Mihaiu şi Mihai Dobrovolschi, realizatori la Radio Guerrilla.
Dezbaterile în şedinţa de joi s-au întins pe parcursul a peste trei ore, membrii Consiliului retrăgându-se de două ori din sala de şedinţe pentru consultări pe subiectul licenţelor Radio Guerrilla.
Mihaela Hamza a vorbit în şedinţa CNA despre anunţul de scoatere la licitaţie a licenţelor Radio Guerrilla care a fost eliminat de pe site-ul HM Expert IPURL, după ce membrii CNA au spus, pe 17 septembrie, că vânzarea la licitaţie a respectivelor licenţe este ilegală.
Potrivit Mihaelei Hamza, societatea Realitatea Media se află în procedura insolvenţei, în această perioadă fiind în reorganizare judiciară. "Activitatea societăţii este monitorizată şi supusă controlului de adunarea creditorilor şi de către judecătorul sindic (...) Realitatea Media şi-a depus intenţia de reorganizare odată cu deschiderea procedurii de insolvenţă, în septembrie 2009. Planul de reorganizare a fost aprobat de creditori şi, în 12 iunie 2013, de judecătorul sindic. Realitatea Media are datorii şi planul de reorganizare a prevăzut ca modalitate de plată a datoriilor vânzarea şi obţinerea de lichidităţi", a spus Mihaela Hamza. Ea a spus că din bunul de patrimoniu şi fondul de comerţ al Realitatea Media fac parte şi drepturile conferite de licenţele audiovizuale ale Realitatea Media. "Acest drept aduce Realitatea Media nişte venituri, vânzarea sau cedarea este o modalitate prin care Realitatea Media poate obţine nişte venituri. Această vânzare face parte din planul de reoganizare", a spus Mihaela Hamza.
Ea a mai spus că adunarea creditorilor de la Realitatea Media a obligat administratorul judiciar al societăţii ca, în conformitate cu principiul de bază al insolvenţei, să procedeze la valorificarea tuturor bunurilor societăţii, "printr-o metodă de vânzare care e cea mai transparentă, eficientă - licitaţia".
"Realitatea Media a primit o ofertă pentru cesionarea drepturilor prevăzute de licenţele audiovizuale, dar se află în faza premergătoare a adunării creditorilor. Mâine, adunarea creditorilor se va pronunţa asupra acestei oferte", a mai spus Mihaela Hamza.
Ea a mai spus că oferta primită vizează dreptul de exploatare a licenţelor Radio Guerrilla şi, dacă adunarea creditorilor va accepta această ofertă, ea va fi supusă apoi atenţiei judecătorului sindic şi apoi CNA.
"Intenţia noastră nu a fost să ocolim CNA", a spus Mihaela Hamza. "Trebuie să înţelegeţi situaţia în care se află Realitatea Media. Legea audiovizualului reglementează firmele care au o activitate normală în audiovizual, dar Realitatea Media nu se află în această situaţie. Realitatea Media este în insolvenţă (...) Nimic din ceea ce facem nu scapă judecătorului sindic", a spus Hamza.
Ea a mai spus că este bine că poate să explice situaţia în care se află exact situaţia Realitatea Media, precizând totodată: "Apreciem că nu suntem aici nici în faţa Parchetului, nici a securităţii".
Afirmaţia sa a deranjat-o însă pe Narcisa Iorga, membru al CNA. "Nu suntem nici securitate, nici Parchet. Vă rog să aveţi respect faţă de fiecare membru al CNA", i-a spus Narcisa Iorga Mihaelei Hamza.
Hamza i-a răspuns, însă, că reprezentanţii Realitatea Media şi cei ai HM Expert IPURL "nu vor da dovadă niciodată de umilinţă" în faţa niciunui organ al statului care trebuie să răspundă interesului publicului.
Întrebată de Valentin Jucan, un alt membru al CNA, care este preţul de pornire al licitaţiei pentru licenţele Radio Guerrilla, Mihaela Hamza a răspuns: "Nu este un preţ de pornire, aşteptăm piaţa".
Totuşi, Valentin Jucan i-a atras atenţia că societăţile primesc de la CNA în exploatare licenţe audiovizuale, "cu titlu gratuit". "Licenţele nu sunt bunuri, nu sunt ale dumneavoastră, sunt ale statului, aveţi dreptul să le utilizaţi. CNA poate să le prelungească sau nu", a spus Jucan.
"Având un drept de difuzare, în baza acestui drept de difuzare Realitatea Media realizează nişte venituri. Apreciem că acest drept este unul patrimonial, el nu poate să iasă cu titlul gratuit dintr-o societate", i-a răspuns Hamza. "Am generat licitaţia pentru a obţine preţul maxim. Nu avem un preţ minim. Fiecare e liber să îşi facă oferta. Noi am intervenit la selectarea eventualilor cesionari numai la îndeplinirea condiţiilor de participare", a mai spus ea.
În schimb, Narcisa Iorga a întrebat-o pe Hamza ce rost mai are licitaţia, dacă, vineri, adunarea creditorilor analizează singura ofertă care a fost făcută pentru licenţele Radio Guerrilla.
"Până la data de 31 iulie, adunarea creditorilor nu luase în discuţie Radio Guerrilla. Adunarea creditorilor a aprobat într-o şedinţă ca valorificarea fondului de comerţ al Realitatea Media să se facă prin licitaţie publică, nu prin ofertă directă, ca modalitate de vânzare (...) Se organizează licitaţii săptămânal. Condiţia este legată de achiziţionarea caietului de sarcini (...) Dacă se identifică oferta, ea va fi supusă adunării creditorilor pentru a fi aprobată nu numai preţul de vânzare, ci şi modalitatea de vânzare", a spus Mihaela Hamza.
Pe de altă parte, Andrei Ţâru, avocatul Realitatea Media SA, a spus că membrii comitetului creditorilor de la Realitatea Media şi-au exprimat intenţia de a încheia contracte de management pentru exploatarea Radio Guerrilla. În acest sens, a fost încheiat un contract între Realitatea Media SA şi Expresiv SA, pentru exploatarea licenţelor Radio Guerrilla de către societatea Expresiv, pentru o sumă de 6.500 de euro pe lună, dar contractul nu a fost încă avizat de judecătorul sindic, fapt pentru care nu îşi produce încă efectele.
Asociaţii Expresiv SA sunt Radoway Limited (Cipru) - 56,25%, Sindicatul Naţional Petrom-Energie - 43,13% şi Nistorescu Cornel - 0,62%. Radoway Limited (Cipru) este deţinută de Tasoula Charilaou, potrivit informaţiilor postate pe site-ul CNA. Totodată, preşedintele Consiliului de Administraţie al Expresiv SA este Liviu Mihaiu, după cum a spus acesta în şedinţa de joi a CNA.
"Acest contract (încheiat cu Expresiv SA, n.r.) este un contract care, la momentul de faţă, nu a intrat în vigoare. Va fi supus comitetului creditorilor şi controlului de legalitate al judecătorului sindic şi abia ulterior va putea să îşi producă efectele", a spus Andrei Ţâru.
Mihaela Hamza a adăugat că, prin încheierea acestui contract între Realitatea Media şi Expresiv, se încearcă menţinerea actualei echipe a Radio Guerrilla şi a formatului actual al acestui post de radio.
Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus, însă, că acest contract este datat 14 august şi îşi produce deja efectele. "Deja Realitatea Media a dat în exploatare, contra 6.500 de euro pe lună, Radio Guerrilla (...) Noi apărăm interesul public care doreşte Radio Guerrilla, apărăm interesul realizatorilor (...) CNA îi va apăra ca să nu îi jecmăniţi de bani şi vor rămâne cu Radio Guerrilla pe piaţă", le-a spus Laura Georgescu reprezentanţilor Realitatea Media.
Răspunzând întrebărilor puse de Laura Georgescu, Liviu Mihaiu a confirmat faptul că a semnat acel contract, dar nu a plătit încă remuneraţia prevăzută. Totodată, Liviu Mihaiu a spus că a depus o ofertă pentru a cumpăra licenţele Radio Guerrilla, în urma anunţului de scoatere la licitaţie a acestora făcut de HM Expert IPURL, administratorul judiciar al Realitatea Media.
"CNA există ca să apere realizatorii de radio şi de televiziune, nu ca să fie prostiţi de oameni care vor să facă bani", a mai spus, la rândul său, Laura Georgescu.
"Ideea obsesivă de la care explorăm toate căile este de a ţine acest radio în viaţă cu tot ce suntem noi în stare: dacă trebuie să-l cumpărăm, îl cumpărăm, dacă trebuie să ne batem pentru el, ne batem pentru el. Am trăit consecinţele insolvenţei, a nenumăratelor procese cu nenumăraţi creditori, proprietari (...) Ceea ce vrem noi este ca clasa muncitoare din Radio Guerrilla să rămână în Radio Guerrilla şi eventual să devină şi proprietarul Radio Guerrilla", a spus şi Liviu Mihaiu.
"Inclusiv aţi accepta să retragem licenţa (Radio Guerrilla, n.r.) şi peste 45 de zile să veniţi la concurs să le obţineţi?", l-a întrebat Laura Georgescu pe Liviu Mihaiu. Ea a făcut referire la faptul că CNA a anunţat deja, din data de 17 septembrie, că va organiza, începând din 28 octombrie, un concurs pentru atribuirea a 46 de licenţe radio. Astfel, acum, Laura Georgescu a sugerat că, alături de cele 46 de licenţe deja anunţate, la concurs vor fi scoase şi licenţele pe care a emis Radio Guerrilla.
Liviu Mihaiu a confirmat interesul de a participa la acest concurs. Însă membrul CNA Valentin Jucan a atras atenţia că va fi un concurs la care poate participa oricine.
"Da, dar suntem atât de buni încât să venim şi să le reluăm", i-a răspus Liviu Mihaiu.
La rândul său, întrebat dacă îi este teamă să vină la un concurs pentru a reobţine licenţele Radio Guerrilla, Mihai Dobrovolschi a spus: "Eu, personal, aveam aceeaşi părere despre aceste licenţe, sunt publice, nu sunt ale noastre, nu vrem să le cumpărăm, vrem să le ocrotim (...) Mi-e frică un pic (să vină la un concurs la CNA, n.r.), pentru că se întâmplă contra-minuni în România", a spus Dobrovolschi.
În cazul în care CNA va decide să scoată la concurs şi licenţele pierdute de Radio Guerrilla, în luna octombrie, vor fi vizate doar cele 23 de licenţe terestre, licenţa de satelit având un alt statut din punctul de vedere al legislaţiei audiovizuale, au explicat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai CNA.
Pe de altă parte, după ieşirea din sala de şedinţe a CNA a reprezentanţilor Realitatea Media, Radio Guerrilla şi HM Expert IPURL, Narcisa Iorga a spus că, prin încercarea de a scoate la licitaţie a respectivelor licenţe, Realitatea Media a încercat să eludeze legislaţia audiovizualului.
"Licenţa este un act juridic emis de o autoritate a statului (...) Lichidatorul judiciar nu cred că are dreptul să pună în vânzare un bun, un drept public al statului român", a mai spus Narcisa Iorga.
De asemenea, Narcisa Iorga a spus că Realitatea Media a tranzacţionat licenţele Radio Guerrilla către un alt radiodifuzor - Expresiv SA. "Înseamnă că s-a cedat dreptul de a difuza un program unei societăţi fără acordul CNA", a spus Iorga.
Valentin Jucan a avut o opinie mult mai tranşantă. "Realitatea Media încearcă să obţină nişte bani la negru de la Radio Guerrilla. Este opinia mea. Avem în faţă un contract mascat într-unul de management care încalcă Legea audiovizualului. Ne vom trezi cu situaţia că Realitatea Media va vinde licenţele şi noi vom facem ce face un primar, vom da cu pixu' (...) şi, pentru prima dată în istoria audiovizualului, un post va fi în situaţia de a-şi vinde licenţele prin licitaţie anunţată pe site", a mai spus Jucan.
Ulterior, el a făcut propunerea de retragere a tuturor licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla.
"În felul ăsta recunoaştem că ei nu au ce să vândă", a spus şi Cristina Trepcea, membru al CNA.
Membrii CNA nu au precizat oficial care este data exactă de la care Radio Guerrilla trebuie să înceteze emisia. Însă, în mod obişnuit, deciziile luate de CNA trebuie puse în aplicare din momentul în care radiodifuzorul - în cazul de faţă Realitatea Media SA - primeşte oficial documentul prin care este informat de hotărârea luată de Consiliu. Astfel, este de aşteptat ca decizia CNA privind retragerea licenţelor Radio Guerrilla să ajungă la Realitatea Media SA cel mai probabil vineri.Decizia vizează toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre şi o licenţă de satelit) pe care Realitatea Media SA le deţine.
Licenţele terestre ale Radio Guerrilla sunt în Bucureşti, Baia Mare, Brăila, Cernavodă, Cluj, Comăneşti, Constanţa, Craiova, Dărăbani, Focşani, Iaşi, Olteniţa, Petroşani, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Sighişoara, Sulina, Târgu Mureş, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui şi Zalău.
Şi Laura Georgescu, preşedintele CNA, a făcut joi o propunere de retragere a licenţelor Radio Guerrilla, pe care ulterior însă şi-a retras-o şi a susţinut propunerea făcută de Valentin Jucan.Licenţele terestre ale Radio Guerrilla, care au fost retrase joi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), ar putea fi scoase la concurs de CNA în luna octombrie, după cum a anunţat Laura Georgescu, preşedintele Consiliului, la concurs anunţându-şi deja prezenţa şi Liviu Mihaiu.
Postul Radio Guerrilla a început să emită în Bucureşti, pe 29 noiembrie 2004.
Societatea Realitatea Media, care deţine, între altele, televiziunea de ştiri Realitatea TV, televiziunea de business The Money Channel şi posturile de radio Realitatea FM şi Realitatea Guerrilla, se află în insolvenţă din septembrie 2011.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CNA: Scoaterea licenţelor Radio Guerrilla şi The Money Channel la licitaţie este ilegală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe