Radio Zu, amendat cu 10.000 de lei din cauza limbajului injurios al lui Mircea Badea

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să amendeze cu 10.000 de lei Radio Zu, după ce, în două ediţii ale emisiunii "Mircea Badea la Zu", realizatorul a folosit un limbaj considerat injurios de membrii CNA.

Urmărește
1034 afișări
Imaginea articolului Radio Zu, amendat cu 10.000 de lei din cauza limbajului injurios al lui Mircea Badea

Mircea Badea (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

CNA a primit trei sesizări privind ediţiile din 16 decembrie 2013 şi 20 februarie 2014 ale emisiunii "Mircea Badea la Zu".

În ediţia din 16 decembrie, Mircea Badea a comentat intervenţia telefonică a unui ascultător, care discuta despre respectarea regulilor de circulaţie în România. Mircea Badea a spus că ascultătorul respectiv este "prost", întrucât spune că este bine să respecţi regulile de circulaţie, chiar dacă asta implică să faci 12 ore de la Bucureşti la Cluj. Mircea Badea a făcut aceste comentarii plecând de la ideea că, pentru a respecta viteza legală, trebuie să ţi se creeze cadrul pentru a o respecta.

Pe de altă parte, în ediţia din 20 februarie, Mircea Badea a comentat intervenţia telefonică a unei ascultătoare, care l-a întrebat pe acesta care este motivul pentru care Crin Antonescu nu mai are acces la Antena 3. Mircea Badea a spus, printre altele, că Antonescu a avut multe intervenţii telefonice în emisiuni ale Antena 3. După încheierea discuţiei cu ascultătoarea respectivă, la un moment dat, Badea a folosit un limbaj care a fost considerat înjurătură de mai mulţi membri ai CNA. În aceeaşi emisiune, Mircea Badea a folosit cuvinte precum "retardată", "bou", "cretin".

Prezent la şedinţa CNA de marţi, Toni Teşiu, directorul de programe al Radio Zu, a spus că emisiunea lui Mircea Badea de la Radio Zu nu este una politică. "Ascultătorii intră în discuţie cu Mircea Badea ştiind că acesta este o personalitate puternică", a spus Toni Teşiu. El a spus că sunt ascultători care îl înjură pe Mircea Badea. "Încercăm să luăm mai multe măsuri. (Mircea Badea, n.r.) este singurul care are o asistentă care introduce ascultătorii în direct, încercând să evite situaţiile astea", a spus Toni Teşiu. El a precizat că în emisiune cu Mircea Badea este prezent şi realizatorul Răzvan Popescu, care are de asemenea rolul de a pondera anumite afirmaţii. Tonul din emisiune nu este întotdeauna acela din cele două ediţii monitorizate de CNA, a mai spus Toni Teşiu.

Toni Teşiu a fost întrebat de membrul CNA Florin Gabrea dacă a mai auzit vreodată undeva în lume ca un realizator de radio să folosească limbajul pe care l-a folosit Mircea Badea în cele două emisiuni.

Toni Teşiu a dat ca exemplu un cuplu de realizatori din Australia, care s-a confruntat recent cu astfel de situaţii. "Lucrurile astea se întâmplă (...) se pot întâmpla (şi la Radio Zu, n.r.), dar nu înseamnă că radioul urmăreşte linia aceasta, nu urmărim ca el (Mircea Badea, n.r.) să jignească ascultătorii, să facă politică la Radio Zu", a spus Toni Teşiu.

"E împotriva logicii ca omul care sună să fie insultat", a spus Florin Gabrea, întrebându-l pe Toni Teşiu ce părere are despre înjurăturile lui Mircea Badea din emisiunea din 20 februarie.

"Ce a spus Mircea Badea sunt înjurături precum cele din «Moromeţii»", a spus Toni Teşiu.

Membrul CNA Valentin Jucan a propus amendarea Radio Zu cu 10.000 de lei, pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Sancţiunea a fost aplicată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi unul "împotrivă" (Radu Călin Cristea).

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a spus că CNA ar trebui să nu mai amestece aspectele discutate în legătură cu un radiodifuzor. În cazul de faţă, reprezentanţii Radio Zu au venit la şedinţa CNA solicitând prelungirea licenţei audiovizuale a staţiei de la Buşteni a radioului, care expiră pe 25 martie.

"Ar trebui să reflectăm la o chestiune care ne creează incomodităţi la vot. Procedura în care se amestecă un subiect strict tehnic, care ar merita un vot separat, se amestecă de obicei cu nişte rapoarte de monitorizare, care creează o mare confuzie la vot", a spus Radu Călin Cristea.

În schimb, membrul CNA Lorand Turos a spus că este cu atât mai important să se analizeze astfel de rapoarte de monitorizare şi sesizări, cu cât radiodifuzorul Radio Zu solicită prelungirea licenţei sale cu nouă ani.

În cele din urmă, CNA a decis să prelungească licenţa staţiei de la Buşteni a Radio Zu. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici