- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (22.10.2013, 14:34)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radioul public a cerut CNA acordarea unor noi frecvenţe pentru România Actualităţi şi Antena Satului
Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) acordarea unor noi frecvenţe pentru Radio România Actualităţi şi Antena Satului, precizând că astfel cele două posturi ale radioului public vor deservi mai bine populaţia.
Urmărește
910 afișări
Radioul public a cerut CNA acordarea unor noi frecvenţe pentru România Actualităţi şi Antena Satului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
SRR a transmis CNA această solicitare în condiţiile în care Consiliul va organiza, începând din 18 noiembrie, un concurs pentru atribuirea a 71 de frecvenţe radio.
Totodată, punctul de vedere al SRR a fost susţinut în şedinţa de marţi a CNA de Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general al radioului public.
"În calitatea sa legală de serviciu public de interes naţional, Societatea Românăde Radiodifuziune are misiunea de a asigura informarea cetăţenilor şi de a promova valorile culturale şi educaţionale. Pentru îndeplinirea acestei misiuni, în strategia de dezvoltare a SRR, unul din principalele obiective îl reprezintă asigurarea recepţiei programelor publice de radio în cele mai bune condiţii de calitate", se spune în adresa SRR.
Potrivit SRR, proiectarea iniţială a reţelelor de emiţători FM nu mai răspunde cerinţelor actuale de deservire a populaţiei cu programele posturilor publice de radio.
"Calitatea scăzută a recepţiei posturilor SRR, chiar absenţa lor în unele medii urbane sau porţiuni de drumuri naţionale cu trafic intens, a fost reclamată în mod repetat de către ascultători, măsurătorile de câmp efectuate în ultima perioadă confirmând acest lucru", se mai spune în adresa SRR.
Conform sursei citate, ca serviciu public de radiodifuziune, SRR, prin postul Radio România Actualităţi, este obligat - potrivit Legii - să transmită, cu prioritate şi în mod gratuit, comunicatele şi mesajele de interes public primite de la Parlament, Guvern, preşedintele României şi de la Consiliul Suprem de Apărare al Ţării.
"Pentru a-şi îndeplini misiunea sa publică şi obligaţiile legale, postul Radio România Actualităţi trebuie să fie recepţionat în bune condiţii de calitate în toate zonele ţării, inclusiv în cele de graniţă, atât de către populaţia din mediul urban, cât şi de cea din mediul rural, indiferent de condiţiile meteorologice sau de relief. Nerecepţionarea postului sau recepţia deficitară conduc la neîndeplinirea misiunii sale publice şi a obligaţiilor ce decurg din Legea 41 de organizare şi funcţionare a SRR", se mai spune în adresa SRR.
Potrivit SRR, această situaţie poate fi corectată numai prin completarea reţelei de emiţători FM1, alocată postului Radio România Actualităţi, cu frecvenţe de mică şi medie putere, în polarizare verticală.
Pe de altă parte, potrivit adresei SRR, Antena Satelor este "un post public pus în slujba satului românesc" şi "un serviciu tematic de radiodifuziune, care, de 22 de ani, îşi îmbunătăţeşte programele". De asemenea, SRR precizează că Antena Satelor se bucură "în ultimii ani de creşterea audienţei şi notorietăţii". "Acest succes însă s-a obţinut în condiţiile în care postul Antena Satelor este singurul din SRR şi chiar din totalul pieţei radiofonice care nu beneficiază de frecvenţe în FM, bandă care oferă o mai bună calitate a semnalului şi lărgeşte mult numărul de potenţiali ascultători ai postului", se spune în adresă, precizându-se că Antena Satelor are alocate frecvenţe în bandă de unde medii şi o frecvenţă în bandă de unde lungi.
Astfel, SRR a solicitat CNA modificarea licenţelor audiovizuale ale posturilor publice Radio România Actualităţi şi Antena Satului (serviciu tematic), prin adăugarea unor frecvenţe din cele pe care Consiliul urmează să le scoată la concurs în luna noiembrie. SRR a precizat că acordarea acestor frecvenţe va conduce la "o mai bună deservire a populaţiei cu programele postului public de radio şi la îndeplinirea misiunii sale". De asemenea, SRR consideră oportun să participe la concursul organizat de CNA.
"Cunoaştem legea. Ştim că aceste concursuri se adresează părţii private din media românească, dar practic reţelele noastre sunt incomplete şi semnalul Radio România Actualităţi nu ajunge aşa cum ar trebui să ajungă, cum spune legea. Noi acum pe România Actualităţi avem o licenţă şi solicitam completarea cu nişte frecvenţe", a explicat Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general al SRR.
Membrii CNA au spus, însă, că, potrivit Legii audiovizualului, "în cazul serviciilor publice de radiodifuziune şi televiziune licenţele audiovizuale se eliberează fără concurs".
Pe de altă parte, potrivit CNA, licenţele de emisie în baza cărora operează şi reţeaua de emiţătoare FM, atribuită radioului public, se acordă de către ANCOM, operatorul de reţele de comunicaţii eletronice care asigură difuzarea pe cale radioelectrică a programelor SRR.
Membrul CNA Lorand Turos a spus că, potrivit legii, radioul public poate solicita la CNA licenţe fără concurs, iar CNA - conform unei strategii - trebuie să solicite de la ANCOM frecvenţe libere. "Cred că, în conformitate cu o strategie bine discutată cu SRR, putem să solicităm completarea acestei reţele", a spus Lorand Turos.
Cristina Trepcea, membru al CNA, a atras atenţia că, în acest moment, Consiliul nu poate ceda radioului public o parte din licenţele de radio care vor fi scoase la concurs. "Dacă aveam o strategie înainte (de declanşarea concursului, n.r.), puteam să facem asta. Acum concursul este public, a fost anunţat, oamenii s-au înscris", a spus Trepcea.
În schimb, Christian Mititelu, un alt membru al Consiliului, a spus că, în cazul în care o licenţă nu va fi acordată la concurs, poate fi analizată posibilitatea ca ea să fie acordată radioului public. "Dacă nu e atribuită, poate fi deschisă o discuţie cu ANCOM, să vedem dacă se poate face un transfer sau atribuire către Antena Satelor (...) E interesul public ca cei de la sate să beneficieze de un serviciu de radio care să le fie util", a spus Mititelu.
Totuşi, membrul CNA Narcisa Iorga a spus că se disociază "de această optică". "Eu acum ştiu că anumiţi colegi nu vor acorda nimănui un vot pentru o licenţă (în timpul concursului, n.r.)", pentru a o păstra pentru radioul public, a spus Iorga.
"În etapa în care ne găsim, nu cred că mai putem să intervenim pe condiţiile acestui concurs (...) Dacă, printr-o minune, ar rămâne vreo frecvenţă disponibilă - lucru care nu s-a prea întâmplat la alte concursuri organizate în trecut de CNA -, sigur că aceea ar putea fi atribuită fără concurs radioului public", a spus şi Răsvan Popescu. "Problema ridicată de radioul public este reală. Ei nu acoperă toată suprafaţa ţării, şi putem discuta cu ANCOM ca să vedem dacă, separat de acest concurs, mai pot fi identificate nişte frecvenţe care pot fi atribuite fără concurs, aşa cum prevede legea", a adăugat Popescu.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe