Radu Beligan, aplaudat minute în şir de prieteni şi admiratori, la TNB

Actorul Radu Beligan a revenit, sâmbătă seara, pe scena Naţionalului bucureştean, la o întâlnire cu prietenii şi publicul, povestind despre cariera sa de 70 de ani pe scena teatrului, fiind aplaudat minute în şir de cei peste 1.000 de colegi, cunoscuţi şi admiratori adunaţi în Sala Mare.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Radu Beligan, aplaudat minute în şir de prieteni şi admiratori, la TNB

Radu Beligan, aplaudat minute în şir de prieteni şi admiratori, la TNB (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Actriţa Ilinca Tomoroveanu a anunţat, după ce l-a introdus în scenă pe Radu Beligan, că în luna aprilie se va relua spectacolul "Egoistul" de Jean Anouilh, în care apare atât în postura de actor, interpretul lui Leon Saint Pe, cât şi în cea de regizor. Spectacolul se joacă din 2004.

"Sunt vechi, domnişoarelor, doamnelor şi domnilor", a spus Beligan la începutul întâlnirii cu publicul, adăugând că de 70 de ani, adică jumătate din istoria teatrului românesc, se află fără întrerupere pe scenă.

"Arta actorului nu se poate învăţa la şcoală (...) misterul creaţiei îl poţi descoperi singur după mulţi ani", a spus Radu Beligan. Acesta a povestit spectatorilor despre examenul său la Academia de Artă Dramatică şi Muzică, unde nu a fost a fost admis. După ce i-a trimis o scrisoare Luciei Sturdza Bulandra, a fost acceptat să asiste la cursuri, ca auditor. Beligan l-a evocat şi şi pe Victor Ioan Popa. De la acesta a învăţat că "singurul fel de teatru care nu se va demoda niciodată este acela care pune degetul pe carnea vie a vieţii" şi că "hrana vieţii unui actor este cultura".

Apoi, Beligan a vorbit despre alţi profesori ai săi, precum Aura Buzescu, Alex Giugariu, Ion Iancovescu, Sică Alexandrescu şi George Vraga. Printre profesorii lui Radu Beligan s-a numărat şi Eugen Ionesco. Actorul a amintit atât momentele dificile ale teatrului românesc, din timpul războiului, cât şi pe cele fericite, cum ar fi anul în care a fost în turneu la Moscova cu spectacolul "Revizorul" de Gogol. Despre acest spectacol, Beligan a spus că Dumnezeu i-a pus "un deget pe frunte".

"Învăţăm, învăţăm mereu din orice", a mai spus actorul. Acesta a amintit şi de perioada când a fost directorul Teatrului de Comedie, pe care l-a fondat, unde erau spectacole "jucate spre bucuria publicului şi stupoarea cenzorilor". Ultimul "profesor" al său, a spus Radu Beligan, este tenismanul elveţian Roger Federer.

"Secretul longevităţii este iubirea. Cât sunteţi pe pământ, iubiţi ce doriţi, dar iubiţi! Vă iubesc şi pe dumneavoastră, spectatorii care m-aţi făcut ceea ce sunt şi care sunteţi adevăraţii mei profesori", a încheiat Radu Beligan.

În a doua parte a serii, pe scenă i s-a alăturat actorul Ion Lucian, care s-a descris ca fiind, la rândul său, o dovadă de longevitate, după 68 de ani de teatru alături de un om pe care l-a iubit şi l-a invidiat toată viaţa. Cei doi actori au urmărit împreună cu publicul înregistrarea piesei "Invitaţie la supeu", de Jean Claude Brisville, în care Beligan şi Lucian au jucat în 1997.

La Teatrul Naţional au venit să-l vadă pe Radu Beligan criticul literar Eugen Simion, Mădălin Voicu, actorii Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Victor Rebengiuc şi mulţi alţi colegi din teatru.

Actorul Radu Beligan şi-a întrerupt activitatea în luna noiembrie, anul trecut, după ce a suferit un trausmatism cranio-cerebral minor şi o fractură de coloană cervicală.

Printre rolurile interpretate de Radu Beligan pe scena TNB se numără: Leon Saint Pe - "Egoistul" de Jean Anouilh, Ianke - "Take, Ianke şi Cadâr" de Victor Ion Popa, Guglielmo - "Numele trandafirului" de Umberto Eco, Actorul - "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, Bătrânul - "Cotletele" de Bertrand Blier, Kondilas - "Moştenirea" de Titus Popovici, "Contrabasul" (one man show) de Patrick Suskind, Herb Tucker - "Poveste din Hollywood" de Neil Simon, Spirache - "Titanic Vals" de Teodor Muşatescu, Domenico - "Filumena Marturano" de Eduardo De Fillippo, Chereea - "Caligula" de Albert Camus, Romulus - "Romulus cel Mare" de Friedrich Dürrenmatt, Richard al III-lea - "Richard al III-lea" de William Shakespeare, Autorul dramatic - "Viaţa unei femei" autor şi regia Aurel Baranga, Robespierre - "Danton" de Camil Petrescu, Ştefan Valeriu - "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, George - "Cui i-e frică de Virginia Woolf?" de Edward Albee, Iacob Bardin - "Duşmanii" de Maxim Gorki, Horace, Frederic - "Invitaţie la castel" de Jean Anouilh, Trinculo - "Furtuna" de William Shakespeare, Filipetto - "Bădăranii" de Carlo Goldoni etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici