Radu Beligan pregăteşte "Nemuritorul" în 2016, iar Andrei Şerban şi Alexandru Dabija revin cu premiere

Actorul Radu Beligan pregăteşte un nou spectacol, "Nemuritorul", alături de Maia Morgenstern, iar regizorii Andrei Şerban şi Alexandru Dabija revin cu premiere, la începutul acestui an, pe scenele Teatrului Odeon, respectiv Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB).

Urmărește
775 afișări
Imaginea articolului Radu Beligan pregăteşte "Nemuritorul" în 2016, iar Andrei Şerban şi Alexandru Dabija revin cu premiere

Radu Beligan pregăteşte "Nemuritorul" în 2016, iar Andrei Şerban şi Alexandru Dabija au noi premiere (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Longevivul actor Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, va reveni în prima parte a acestui an pe scena teatrului bucureştean, într-un nou spectacol. Acesta va juca, alături de Maia Morgenstern, în "Nemuritorul", în regia lui Dan Tudor, după un text de Mona Radu, care va avea premiera la Teatrelli, la sfârşitul lunii februarie. În acest spectacol, Radu Beligan interpretează rolul lui Felix, un cercetător vârstnic, plictisit de lungul să mariaj cu Izabela, o casnică amatoare de telenovele. El găseşte anunţul lui Marius, un tânăr înstărit care caută o femeie să îl însoţească într-o croazieră scumpă, pe care o cumpărase pentru logodnica lui, înainte ca aceasta să îl părăsească. Felix reuşeşte să îşi convingă soţia să plece în călătorie, fără să ştie că Marius, deprimat de insuccesele lui amoroase, intenţioanează să se sinucidă împreună cu noua lui parteneră de voiaj, cu sau fără acordul acesteia, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii lui Radu Beligan.

Şi Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB) a pregătit pentru acest an mai multe premiere. Astfel, spectacolul "Recviem", regizat de Alexandru Dabija, după un text scris de Matei Vişniec, va avea premiera oficială pe 22 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio.

La începutul lunii februarie, la TNB, vor avea premiera spectacolele "O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii", după un roman de Mark Haddon, adaptare de Simon Stephens, în regia lui Bobi Pricop, care se va juca la Sala Pictura, şi "Lut" de Vlad Massaci, după cel mai cunoscut text al autoarei olandeze Marijke Schermer, distinsă în anul 2009 cu premiul pentru literatură "Charlotte Kohler", care se va juca la Sala Atelier.

Alte două premiere vor avea loc la Sala Mică, la sfârşitul lunii februarie, unde Programul 9G al TNB continuă în această stagiune cu "(D)efectul Placebo", un proiect coordonat artistic de Ştefan Lupu, şi "Beckett coupe", în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu.

Teatrul Odeon a planificat şapte premiere, între care se numără: spectacolul "Svejk", regizat de Alexandru Dabija, programat pentru începutul lunii februarie, la Sala Majestic; "Kafka - 5 visuri", în regia lui Dragoş Galgoţiu, programat pentru martie, la Sala Studio; "Infer" de Jennifer Haley, în regia lui Horia Suru, care se va juca în mai la Sala Studio; şi "Pământul făgăduinţei" de Guillem Clua, în regia lui Bobi Pricop, care va avea premiera în iulie, la Sala Studio, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii instituţiei de spectacole.

De asemenea, Teatrul Odeon a programat, pentru Sala Majestic, premierele "Armele şi omul" de George Bernard Shaw, regizat de Andrei Şerban, în luna iulie, şi "Dada Cabaret", în regia lui Zoltan Balazs, în octombrie.

O altă premieră a Teatrului Odeon este "Brâncuşi contra Statelor Unite", de Eric Vigner, care se va juca în octombrie la Sala Studio. Spectacolul este o coproducţie între Odeon şi Compania Eric Vigner - Teatrul Lorient din Franţa, în care artele spectacolului întâlnesc artele vizuale într-un proiect "transdisciplinar" internaţional, realizat cu ocazia aniversării a 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi.

Pe de altă parte, Teatrul Bulandra pregăteşte premiera spectacolului "Tango" de Slawomir Mrozek, care va avea loc în luna februarie, dar şi premierele care vor avea loc la sfârşitul stagiunii - "MacBeth", de Michal Docekal, "Ducesa de Malfi", "Ce păcat că e o curvă", de John Ford, care va fi refăcut de Alexandru Darie, dar şi un spectacol surpriză, după un text shakespearian, cu acţiunea plasată în perioada iacobinilor, realizat de Alexandru Darie, după cum au explicat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii instituţiei.

Teatrul Mic pregăteşte patru premiere, dintre care două - "Fetele din calendar", de Tim Firth, regizat de Diana Iliescu, şi "Top Dogs", de Urs Widmer, regizat de Theodor-Cristian Popescu - vor avea loc în luna februarie.

O altă premieră a Teatrului Mic, programată pentru luna martie, este "Stare de ebrietate" de Ivan Vîrîpaev, un spectacol tradus şi regizat de Vitalie Lupaşcu. De asemenea, Teatrul Mic pregăteşte pentru perioada aprilie-mai premiera unui spectacol semnat de Gianina Cărbunariu, pentru care s-a început documentarea, dar care momentan nu are titlu. Spectacolul va fi o coproducţie cu Teatrul Naţional din Freiburg, iar tema abordată este noua sclavie - exploatarea forţei de muncă române în Germania.

Totuşi, reprezentanţii Teatrului Mic au menţionat, pentru MEDIAFAX, că premierele anunţate sunt sub semnul întrebării, pentru că persoana care va câştiga concursul de manager al instituţiei teatrale va veni cu propriile proiecte. În prezent, directorul interimar al Teatrului Mic este actorul Cristian Iacob.

Teatrul de Comedie pregăteşte trei premiere pentru următoarea perioadă, după cum au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii instituţiei. Una dintre acestea este spectacolul "Jocul de-a vacanţa", o adaptare după Mihail Sebastian, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu. Potrivit site-ului instituţiei teatrale, spectacolul se va juca în 24 ianuarie, de la ora 19.30, la Sala Studio.

Celelalte două premiere ale Teatrului de Comedie sunt spectacolele "Emancipare", scris şi regizat de Radu Iacoban, care se va juca la Sala Nouă, şi "Îmblânzirea scorpiei" de William Shakespeare, în regia lui Gelu Colceag, care se va juca la Sala "Radu Beligan". Datele pentru cele două spectacole nu au fost încă stabilite.

Teatrul Metropolis a anunţat, pentru MEDIAFAX, că are în pregătire, pentru următoarea perioadă, premiera spectacolului "Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice" de Paul Zindel, în regia Marianei Cămărăşan. Distribuţia acestui spectacol, nerecomandat tinerilor sub 16 ani, este alcătuită din Oana Pellea, Cristina Casian, Florina Gleznea şi Alexandrina Halic.

Totodată, echipa Metropolis se pregăteşte pentru premiera "Ibrahim şi florile Coranului", dramatizat şi regizat de Chris Simion, din distribuţia căruia fac parte Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ, Lia Bugnar, Magda Catone şi Amelia Ursu.

Teatrul Nottara a programat trei premiere pentru următoarea perioadă - "Familie de artişti" de Kado Kostzer şi Alfredo Arias, regizat de Alexander Hausvater, care se va juca la Teatrul de Comedie în 20 ianuarie, la ora 19:00, "Tango, monsieur?" de Aldo LoCastro, în regia Ancăi Colţeanu, şi "Efecte colaterale" de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu. Reprezentanţii Nottara au declarat, pentru MEDIAFAX, că, cel mai probabil, "Tango, monsieur?" va fi găzduit de Teatrul Bulandra, iar "Efecte colaterale", de Teatrul Elisabeta.

Pentru perioada ianuarie - martie 2016, Teatrul Excelsior pregăteşte două premiere: "Vivien Leigh: Ultima conferinţă de presă" de Marcy Lafferty, în regia Lianei Ceterchi, cu Lamia Beligan, şi "Bambi", după Felix Salten, în regia lui Attila Vizauer.

Totodată, reprezentanţii Teatrului Masca au declarat, pentru MEDIAFAX, că între premierele care vor avea loc în interior se numără spectacolul cu titlu provizoriu "Contradans", care se va juca în februarie, "Eréndira", după nuvela lui Gabriel García Márquez, programat pentru luna martie, şi "Amleth", cu un scenariu realizat după cronica lui Saxo Grammaticus, programat pentru luna octombrie.

În plus, artiştii Teatrului Masca vor juca în exterior spectacolele de statui vivante "Arca lui Lenin" şi "A fost odată ca niciodată", programate pentru luna aprilie. Între alte spectacole de statui vivante, care vor avea premierele în următoarea perioadă, în parcul Crângaşi, se numără "Troll", "Zidul", "Chinezii dansatori", "Broasca ţestoasă" şi "Dragonul".

Alte premiere ale Teatrului Masca, programate să se joace în exterior, sunt spectacolele stradale "Turnurile", în luna februarie, "Iedera", care se va juca pe 20 februarie, precum şi spectacolul stradal non-verbal "Visul unei nopţi de vară", în iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici