Radu Beligan şi Marin Moraru, printre artiştii care i-au adus un ultim omagiu lui Mihai Fotino

Radu Beligan, Marin Moraru şi Mircea Albulescu se numără printre personalităţile care au venit să îi aducă un ultim omagiu actorului Mihai (Mişu) Fotino, al cărui trup neînsufleţit a fost depus, miercuri, în Sala Media a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB).

Urmărește
646 afișări
Imaginea articolului Radu Beligan şi Marin Moraru, printre artiştii care i-au adus un ultim omagiu lui Mihai Fotino

Mihai Fotino (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Mihai (Mişu) Fotino a fost depus, miercuri, în jurul orei 10.00, în Sala Media a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), astfel încât actorii care l-au cunoscut şi alături de care a jucat, precum şi toţi cei care i-au îndrăgit rolurile şi l-au urmărit în piesele de teatru, în filmele şi producţiile de televiziune să îi aducă un ultim omagiu marelui actor. La ora 13.30, cortegiul funerar cu sicriul în care se afla trupul neînsufleţit al actorului Mihai Fotino a plecat spre cimitirul Bellu din Capitală, unde marele artist a fost înmormântat în jurul orei 14.00.

Printre personalităţile care au venit să îi aducă un ultim omagiu actorului la Sala Media a Teatrului Naţional Bucureşti s-au numărat şi Ion Caramitru, Ileana Stana Ionescu, Florina Cercel, Mitică Popescu şi Dan Puican.

În centrul Sălii Media, sicriul a fost înconjurat de flori şi coroane, trimise, printre alţii, de preşedintele Traian Băsescu, dar şi de actorii de la Teatrul Naţional Bucureşti, unde Mihai Fotino a jucat timp de 50 de ani, şi de la artiştii Teatrului Mic.

De la ora 12.00, în Sala Media, a fost ţinută o slujbă, care a durat aproximativ o oră, la finalul acesteia, Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al Teatrului Naţional Bucureşti, prezentând, pe scurt, parcursul profesional al actorului Mihai Fotino.

"Deviza lui a fost măsura. Nici urmă de vulgaritate, nici urmă de trivialitate, atât de mult la modă astăzi. Cariera lui excepţională o cunoaşteţi cu toţii, omul Mihai Fotino este mai puţin cunoscut. Suntem prieteni de 50 de ani, de când am debutat la Teatrul Naţional. Mi-a fost întotdeauna alături cu sfaturi bune, am învăţat multe de la el. În primul rând rigoarea, apoi măsura, disciplina şi faptul că un actor este actor numai pe scenă, nu şi în viaţă. Modestia lui, de altfel, era proverbială. A fost un om de caracter, care a sancţionat drastic derapajele din teatru, dar şi din societate, un om bun şi generos. Şi afurisit când era cazul. Nu cu răutate, ci cu dorinţa de a îndrepta", a mai spus Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al Teatrului Naţional Bucureşti.

De asemenea, aceasta a transmis familiei actorului, în numele Teatrului Naţional Bucureşti, "cele mai sincere condoleanţe".

Totodată, actriţa Ileana Stana Ionescu a declarat pentru presă că Mihai Fotino a însemnat "toată existenţa mea din tinereţe până acum de curând".

"Ce este cel mai trist pentru mine e că a avut parte - nedreaptă spun eu - de un final prelung chinuitor şi a plătit cu vârf şi îndesat nişte păcate care nu cred că sunt ale lui. Să fie odihnit! A fost un partener minunat, un prieten extraordinar şi am petrecut împreună o foarte mare parte a existenţei noastre profesionale. Să fie odihnit!", a mai spus actriţa Ileana Stana Ionescu.

Mihai (Mişu) Fotino, actor al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), a murit la vârsta de 83 de ani, luni, în jurul orei 15.30, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat de aproape o săptămână, a declarat pentru MEDIAFAX directorul medical al unităţii sanitare, medicul Dana Safta.

Mişu Fotino a murit după o lungă şi grea suferinţă, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Dana Safta.

De asemenea, actorul Alexandru Arşinel a precizat pentru MEDIAFAX că Mişu Fotino a absentat "forţat" de pe scenă din cauza unui accident vascular cerebral.

"Maestrul Mihai Fotino (Mişu Fotino) a încetat din viaţă, în cursul zilei de azi, la vârsta de 83 de ani. În cei peste 50 de ani petrecuţi pe scena Teatrului Naţional «I. L. Caragiale» din Bucureşti, artistul a dat viaţă unor personaje memorabile. Îţi mulţumim, Maestre!", se arată şi într-un mesaj publicat de TNB pe pagina oficială de Facebook.

Născut pe 14 septembrie 1930, în Bucureşti, Mihai Fotino (cunoscut şi ca Mişu Fotino), şi-a construit o carieră bogată în teatru, dar şi în cinematografie şi în televiziune abordând mai ales genul comediei.

Copilăria şi adolescenţa le-a trăit la Braşov, unde tatăl lui, Mişu Fotino - fondator al Teatrului de Stat din Braşov -, era actor şi cu care a jucat împreună încă de când era foarte mic. A debutat la vârsta de şase ani, în anul 1936, în piesa de teatru "Coloniale", iar, din 1952, Mihai Fotino a fost actor la Teatrul Dramatic din Braşov.

A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la Bucureşti. Din 1956, a jucat la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Totodată, Mihai Fotino a jucat în numeroase filme şi producţii de televiziune, printre acestea numărându-se "Directorul nostru" (1955), "Telegrame" (1959), "Porto-Franco" (1961), "Codin" (1963), "Politică şi delicatese" (1963), "Titanic vals" (1964), "Amprenta (1967), "Balul de sâmbătă seara" (1968), "Elixirul tinereţii (1975), "Tufă de Veneţia" (1977), "Chiriţa la Iaşi" (1987), "Sexy Harem Ada-Kaleh" (2001).

La cea de-a XIV-a ediţie a galei premiilor Uniunii Teatrale din România, (UNITER), din 2006, Mihai Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.

De asemenea, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice". În februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici