- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.12.2013, 15:07)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radu Beligan: Teatrul este în continuare la loc de cinste în sufletul românilor
Radu Beligan a declarat, sâmbătă, la evenimentul de inaugurare a "Gongului Thaliei" de pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, că, după timpul petrecut în slujba teatrului, poate afirma "cu evidentă satisfacţie" că "nobila meserie este în continuare la loc de cinste în sufletul românilor".
Urmărește
478 afișări
Radu Beligan: Teatrul este în continuare la loc de cinste în sufletul românilor (Imagine; Razvan Lupica/Mediafax Foto)
Actorul Radu Beligan, Sorin Oprescu, primarul general al Bucureştiului, şi George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, au inaugurat, sâmbătă, pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală, "Gongul Thaliei", un simbol al teatrului ce semnifică longevitatea şi evoluţia spirituală a slujitorilor scenei.
La evenimentul de inaugurare a acestui simbol ce marchează 200 de ani de istorie a teatrului în Bucureşti au participat, pe lângă cetăţeni veniţi să-i ureze "La mulţi ani!" lui Radu Beligan, la împlinirea vârstei de 95 de ani şi a 75 de ani de carieră, şi actori care şi-au dedicat viaţa teatrului. Astfel, actorii Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu, Florina Cercel, Monica Davidescu şi regizoarea Alice Barb s-au numărat printre cei prezenţi la evenimentul de inaugurare a "Gongului Thaliei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Astăzi, îl aplaudăm pe Radu Beligan, care aduce onoare României prin intrarea în Cartea Recordurilor pentru cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scenă. Mulţumim, maestre!", a spus George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti.
La eveniment a participat şi un reprezentant al Ministerului Culturii, care a venit să îi aducă un omagiu lui Radu Beligan din partea instituţiei la care lucrează.
"Nu avem să-i spunem maestrului Radu Beligan decât recunoştinţa noastră, a tuturor generaţiilor de spectatori care, de mai bine de 70 de ani, au păşit pe scenele României, şi mulţumirea noastră că în toţi aceşti 70 de ani de activitate teatrală a făcut cinste României în ţară şi peste hotare. Poate cea mai importantă pildă pe care am învăţat-o de la maestrul Radu Beligan este că domnia sa a fost şi este în continuare un elev sârguincios pe marea scenă a vieţii", a spus Ioan Matei, reprezentant al Ministerului Culturii.
De asemenea, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat: "Dumneavostră sunteţi un bun naţional. Vă respectăm şi vă iubim, maestre. (...) Cu tot respectul ne înclinăm în faţa carierei dumneavostră, în faţa vieţii dumneavoastră, în faţa caracterului dumneavoastră, care întotdeauna a fost reprezentat de demnitate, iar flacăra cu care aţi ars pentru acest neam, maestre, face ca, astăzi, cu toţii, aici şi în multe alte părţi, să vă sărbătorească şi să vă spună din suflet un cald 'La mulţi ani!'.
"Gongul Thaliei" a fost dezvelit, iar pe el se puteau vedea inscripţionate cele 200 de nume ale marilor artişti simbolizând 200 de ani de teatru în Bucureşti. "Sunt 200 de nume şi un nume în plus. Este dedicat slujitorului de teatru anonim", a spus George Ivaşcu.
"După trei bătai de gong, intră în scenă actorul. Astăzi, maestrul Beligan", a completat George Ivaşcu.
"După cum cred că majoritatea dintre dumneavoastră ştiţi, astăzi împlinesc 95 de ani. O viaţă, aproape un secol petrecut în slujba Thaliei. Nu mă întrebaţi când a trecut, pentru că în teatru timpul este relativ. Anii trec adesea ca nişte clipe, iar clipele se scurg adeseori mai greu ca anii. Cert este că, după tot acest timp, pot să afirm cu evidentă satisfacţie că nobila meserie căreia mi-am dedicat existenţa este în continuare la loc de cinste în sufletele românilor. E normal să fie aşa. Teatrul este locul binecuvântat unde oamenii pot trăi şi visa împreună. Locul unde, odată ce s-a bătut gongul, ia naştere un miracol", a spus Radu Beligan.
Acesta le-a mulţumit primarului Capitalei, directorului Teatrului Metropolis şi tuturor celor care "au contribuit la înălţarea acestui monument, chiar aici, în locul unde, în urmă cu 200 de ani, a avut loc prima reprezentaţie teatrală românescă". "Sper ca el să dăinuie întru mult timp de acum înainte, pentru înfrumuseţarea minunatei noastre urbe şi mai ales pentru cinstirea artei", a mai spus Radu Beligan.
Uitându-se spre cer, Radu Beligan s-a închinat, în timp ce în Piaţa Timpului se auzea cântecul "Mulţi ani trăiască!".
După acest moment, s-a retras de pe scenă, la fel cum a urcat, în aplauzele publicului.
"Pentru noi, Radu Beligan a reprezentat foarte mult profesional. A însemnat, de fapt, pe toate planurile existenţei, un exemplu. Este o minune de om. Un fenomen al naturii, apropo de forţa pe care o are, de voluptatea cu care se înfruptă şi azi din tot ce face şi vreau să cred că ăsta este secretul existenţei lui longevive şi pline de bucurie. Se înfruptă cu plăcere din tot ce face", a spus Ileana Stana Ionescu, prezentă la evenimentul din Piaţa Timpului.
Actriţa a menţionat că a învăţat foarte multe lucruri de la Radu Beligan: "Disciplină profesională, corectitudine, dragoste faţă de prieteni, faţă de colegi, faţă de instituţia pe care o serveşti, faţă de literatura de teatru".
De asemenea, actriţa Florina Cercel a spus că are "o plecăciune sufletească" în faţa talentului lui Radu Beligan.
"Şi acum îmi amintesc cât de important a fost că el era membru sau chiar şeful comisiei când am dat eu examen de admitere la facultate. Cât de important a fost pentru mine că maestrul Radu Beligan, când era directorul Teatrului Naţional, m-a angajat. Cât de important a fost pentru mine că am fost în spectacolul care a deschis clădirea aceasta nouă a Teatrului Naţional de la kilometrul 0. Cât de important era că maestrul Beligan era director şi se gândea la repertoriu pe generaţii pentru generaţii de actori talentaţi şi cât de părinte ne-a fost în acest sens, cât de mult ne-a îndrumat paşii, ne-a încurajat, ne-a explicat că sunt etape în creaţie, pentru că ele vin şi odată cu maturizarea fiecărui actor, fiecărei actriţe. Acum, mi se pare că nu voi mai putea trăi în afara personalităţii domnului Beligan şi că el va rămâne veşnic, el va fi nemuritor. Aş vrea din suflet ca cei care sunt astăzi directori de teatru să înţeleagă că, fără iubire faţă de actori, n-ai cum să fii director, n-ai cum să fii răsplătit cu atâta dragoste cum e răsplătit maestrul Beligan", a mai spus Florina Cercel.
Regizoarea Alice Barb a declarat că de la Radu Beligan a învăţat că o carieră în teatru se construieşte în timp, "ca dovadă cei 70 de ani ai domniei sale petrecuţi pe scenă".
"(...) Am învăţat eleganţa. Domnia sa este un om extrem de elegant. Întotdeauna a fost aşa în viaţă şi a adus cu el această eleganţă şi acest rafinament şi inteligenţa deosebită care îl caracterizează pe lângă talentul enorm, le-a adus pe toate pe scenă. Maestrul Radu Beligan este de foarte multă vreme o şcoală, este un reper, este o dovadă că teatrul te poate face bun, te poate face inteligent, te poate face frumos, te poate face înţelept, pentru că eu cred că teatrul i-a dat înapoi maestrului Radu Beligan tot atât cât i-a dat el teatrului", a completat Alice Barb.
"Tot ce e frumos în artă. Primii paşi i-am învăţat de la el", a spus şi Ion Dichiseanu despre ce a învăţat de la Radu Beligan.
Sâmbătă seară, de la ora 19.00, Radu Beligan a ales să-şi sărbătorească ziua de naştere pe scena Teatrului Metropolis din Bucureşti, în noul spectacol "Lecţia de violoncel", de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de binecunoscuţii actori Lamia Beligan, Marius Manole şi Tania Popa/ Rodica Ionescu.
De asemenea, duminică, la Teatrul Naţional Bucureşti, imediat după spectacolul "Egoistul", jucat şi regizat de Radu Beligan, acesta va primi titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records. Spectacolul va începe la ora 19.00.
Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor - Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti.
Radu Beligan împarte de peste 70 de ani bucurii, emoţii şi sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.
Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Doctor fără voie" de J. B. P. Molière, "Străini în noapte" de Eric Assous.
Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.
A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe