- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.01.2013, 10:56)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radu Călin Cristea, avizat de comisiile parlamentare pentru postul de membru CNA
Jurnalistul Radu Călin Cristea a primit, marţi, avizul favorabil din partea comisiilor reunite pentru cultură ale Parlamentului pentru postul de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).
Urmărește
271 afișări
Radu Călin Cristea, avizat de comisiile parlamentare pentru postul de membru CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Candidatura acestuia a întrunit 20 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".
Dacă va primi şi votul plenului Parlamentului, acesta îl va înlocui în Consiliu pe Mihai Mălaimare, care şi-a dat demisia.
Întrebat, în timpul audierilor, în ce măsură CNA ar putea să se implice pentru evitarea imixtiunii politice la televiziunea publică, Radu Călin Cristea a spus că aceste imixtiuni nu vor putea fi niciodată eliminate.
"Inevitabil, fiecare partid care se va afla la putere va încerca într-un fel sau altul să se facă simţit (...) la televiziune. Cunoscând situaţia din interior, nu văd premisele pentru schimbare", a declarat Radu Călin Cristea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
În timpul audierii, Cristea a mai spus că, "în momentul de faţă, CNA are o relaţie prea glacială cu emiţătorii radio-TV". În opinia acestuia, CNA ar trebui să poarte discuţii periodice cu anumite redacţii, mai ales acolo unde s-ar simţi că ar avea diverse deficienţe.
"Poate că ele ar putea să intre într-o anumită zonă de terapie preventivă şi eventualele derapaje pe care le semnalăm ulterior şi pe care CNA le penalizează puţin inchizitorial ar putea să fie eliminate", a spus acesta.
Radu Călin Cristea a adăugat că este preocupat de acţiunile CNA în domeniul protecţiei minorilor.
"Dacă veţi face o sumă a numărului de copii care se sinucid, ard de vii, cad în puţuri, sunt răpiţi, sunt mutilaţi, sunt legaţi de tot felul de obiecte, veţi constata că, de fapt, până la ore de audienţă inclusiv pentru minori, apar imaginile unui copil român care e mai degrabă supus unor traumatisme. Nu cred că aceste imagini torenţiale înseamnă cu adevărat o adevărată protecţie a minorilor", a spus el.
Pe de altă parte, acesta a susţinut că este de lucrat la posturile din provincie, care nu sunt "în bătaia puştii", cum este presa din Bucureşti.
"Te iei cu mâinile de cap, efectiv, când vezi nişte moderatori care intră în studio aproape de pe stradă, cu un limbaj extrem de precar şi de grobian, care sunt inapţi să susţină o discuţie civilizată", a comentat candidatul.
Acesta a afirmat că CNA are o lege foarte bună, dar ea trebuie să fie aplicată cu mai accentuată pregnanţă.
Jurnalistul Radu Călin Cristea a fost propus de Guvern ca membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pe locul rămas vacant în urma demisiei lui Mihai Mălaimare.
Citeşte şi:
Radu Călin Cristea, propus membru în CNA, pe locul rămas vacant după demisia lui Mihai Mălaimare
Mălaimare şi-a dat demisia din funcţia de membru titular al CNA pe 11 ianuarie, ca urmare a faptului că Agenţia Naţională de Integritate a iniţiat o cercetare în ceea ce îl priveşte, cu suspiciunea de incompatibilitate între funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului şi cea de manager al Teatrului Masca din Capitală, potrivit unui comunicat remis agenţiei de presă MEDIAFAX, pe 15 ianuarie.
Mihai Mălaimare a fost validat ca membru titular al CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatul său ar fi trebuit să expire în 2014. Mihai Mălaimare a fost propus ca membru al CNA de Guvernul de la momentul respectiv, condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Mihai Mălaimare nu avea numit un membru supleant. Fiind numit de Guvernul Tăriceanu ca membru titular al CNA, tot Guvernul trebuia să fie cel care propune un membru titular în Consiliu în locul lui Mălaimare.
Jurnalistul Radu Călin Cristea este cunoscut ca fiind un apropiat al PNL. În acest sens, în octombrie anul trecut, el fusese propunerea iniţială a grupurilor parlamentare PNL din Camera Deputaţilor şi Senat pentru funcţia de membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), după cum au declarat pentru MEDIAFAX, la momentul respectiv, reprezentanţi ai PNL. Totuşi, la audierile în comisiile de cultură, acesta nu s-a mai regăsit pe lista de propuneri, din partea PNL fiind propus Viorel-Vasile Buda (ales ulterior vicepreşedinte al CNA).
Radu Călin Cristea este jurnalist, fost corespondent al Radio Europa Liberă, scriitor şi fost director al Muzeului Naţional al Literaturii Române. De asemenea, anul trecut, Radu Călin Cristea a condus Televiziunea Română timp de aproape o lună. Ulterior, Radu Călin Cristea a fost numit redactor-şef interimar al Redacţiei Literatură Arte, din cadrul Direcţiei Editoriale a TVR.
Structura CNA s-a modificat pe 20 decembrie 2012, când Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duţu, Mircea Deacă şi-au încheiat mandatele. Doar Răsvan Popescu şi Lorand Turos au rămas în componenţa noului Consiliu, cărora li s-au alăturat Vasile Buda, Monica Gubernat, Florin Gabrea şi Laura Georgescu.
Pe 30 octombrie 2012, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat pe Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern - PSD) în calitate de membri titulari ai CNA. Aceştia vor avea un mandat cu o durată de şase ani.
În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.
Mai precis, Iorga, Trepcea şi Mititelu au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Christian Mititelu a fost propus de Guvern Tăriceanu, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputaţilor (grupul PSD).
Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018.
Pe 17 ianuarie, Valentin-Alexandru Jucan a declarat, în pauza şedinţei Consiliului, că se gândeşte foarte serios să îşi dea demisia, pentru că este nemulţumit de faptul că unii dintre membrii CNA votează ceva, după care îşi retrag votul.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.
Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.
Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat. Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe