Radu Gabrea, preşedintele juriului Festivalului Internaţional de Film Bucureşti 2011

Cineastul Radu Gabrea va fi preşedintele juriului competiţiei oficiale a celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti 2011 - Bucharest IFF -, care va avea loc între 11 şi 17 aprilie, informează organizatorii.

Urmărește
10 afișări

Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente nou apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film care s-au făcut deja cunoscuţi pe plan intern sau în competiţii internaţionale, Bucharest IFF îşi respectă şi în acest an tradiţia, organizând o competiţie de lungmetraje în cadrul căreia cele mai bune filme vor fi răsplătite cu trofeul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, premiul pentru cea mai bună imagine, premiul criticii şi premiul publicului.

Pe lângă deja consacratul juriu oficial, al cărui preşedinte este regizorul român Radu Gabrea, anul acesta, pentru prima dată în cei şapte ani de la lansare, festivalul va avea şi un juriu al criticii, compus din Manuela Cernat, Cristina Corciovescu şi Dana Duma, membre FIPRESCI.

Considerat unul dintre cei mai importanţi regizori români, Gabrea a debutat cu lungmetrajele "Prea mic pentru un război atât de mare" şi "Dincolo de nisipuri", ambele prezentate la Festivalul de Film de la Cannes. Ca reacţie la îngrădirea activităţii sale din cauza cenzurii comuniste, el a reuşit să plece în Germania, în 1974, unde a realizat în special producţii de televiziune.

În anul 1986 şi-a susţinut teza de doctorat, despre Werner Herzog, la Universitatea Louvain. După întoarcerea lui în România, în 1997, Gabrea a fost numit preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei. A desfăşurat în continuare o activitate bogată de producător, regizor şi autor. Prin ecranizarea celor două romane ale lui Eginald Schlattner - "Cocoşul decapitat" şi "Mănuşile roşii"- a contribuit în mod hotărâtor la răspândirea literaturii de limbă germană din România. Radu Gabrea predă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Radu Gabrea, unul dintre cei mai prolifici regizori români, a mai realizat filme precum "Călătoria lui Gruber" (2009), "România! România! II" (2008), "Struma" (2001) şi "Rosenemil" (1993).

Recent, el a fost decorat cu Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Germania, decernată de preşedintele Christian Wulff, pentru meritele sale deosebite în relaţiile culturale germano-române şi, în special, pentru contribuţia sa artistică la înţelegerea istoriei germano-române.

Manuela Cernat, prorector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L.Caragiale", este cercetător principal la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, membră în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, membră a Uniunii Scriitorilor şi a Uniunii Cineaştilor, membră a Consiliului Societăţii Europene de Cultură de la Veneţia şi a Catedrei de Comunicare Audiovizuală.

Timp de aproape 20 de ani, Cristina Corciovescu a fost redactor-şef al lunarului Caiet de documentare cinematografică publicat de Arhiva Naţională de Filme. În perioada 1990 - 1993, ea a fost realizator al emisiunii săptămânale "Ecran" de la TVR, pentru ca, vreme de alţi cinci ani, să fie redactorul-şef al revistei ProCinema. A colaborat constant, începând cu 1994, la International Film Guide (Londra). Este coautor al volumelor "1234 cineaşti români" (1996), "Cinema... un secol şi ceva" (2002), "Lumea filmului" (2005) şi "Cele mai bune 10 filme româneşti ale tuturor timpurilor" (2010). A făcut parte din juriile FIPRESCI ale festivalurilor internaţionale de Berlin, Moscova, Valladolid, Viareggio, Sofia şi Wiesbaden

Absolventă a I.A.T.C. "I. L. Caragiale", Dana Duma a publicat cronici de film si de teatru încă din studenţie: peste 3.000 de articole, studii şi eseuri în reviste culturale din România şi din străinătate. A fost redactor-şef adjunct al revistei Noul Cinema. A publicat volumele "Autoportretele filmului", "Gopo", "Woody Allen, bufon şi filosof" (pentru care a primit premiul Uniunii Cineaştilor) şi "Benjamin Fondane, cineast". A îngrijit antologiile "Cinema 2000", "Teatrul, încotro?", "Tendinţe în filmul european", "Personalitatea cinematografului latino-american", "Filmul românesc, încotro?". A participat la realizarea volumului "1001 Movies You Must See Before You Die". Este doctor în cinematografie şi media, profesor la U.N.A.T.C şi secretar al Asociaţiei Criticilor de Film din Uniunea Cineaştilor. A făcut parte din juriile FIPRESCI ale festivalurilor internaţionale de la Oberhausen, Valladolid, Locarno, Annecy şi Toulouse.

Cea de-a şaptea ediţie a Bucharest IFF va fi deschisă de lungmetrajul "Cirkus Columbia", al regizorului Danis Tanovic.

"Somewhere", cel mai recent lungmetraj al regizoarei Sofia Coppola, premiat cu Leul de Aur la ediţia din 2010 a Festivalului de la Veneţia, va fi prezentat în premieră în România în cadrul Bucharest IFF.

În cadrul Bucharest IFF 2011 vor fi proiectate şi alte titluri de marcă ale anului cinematografic 2010, semnate de unii dintre cei mai apreciaţi regizori ai lumii: "Carlos", povestea faimosului terorist, scrisă şi regizată de Olivier Assayas, premiat cu Globul de Aur pentru cel mai bun film TV şi premiul pentru cel mai bun film european, acordat de Academia de Film Europeană; "Greenberg", scris şi regizat de Noah Baumbach, în care celebrul Ben Stiller face un rol cu totul atipic, ce confirmă încă o dată succesul său de box-office; "Outrage", o nouă "demenţă Yakuza" marca Takeshi Kitano, deopotrivă o întoarcere la rădăcini şi o continuare a recentului ton postmodern, selecţionat în competiţie la Festivalul de la Cannes, dar şi un favorit al evenimentelor de profil din întreaga lume.

Programul complet al evenimentului va fi dezvăluit până pe 30 martie.

Proiecţiile din cadrul festivalului vor avea loc în trei săli: Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din incinta Muzeului Ţăranului Român şi Sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez din Bucureşti. Evenimentul este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Bucharest IFF, iniţiat şi coordonat de Dana Dimitriu - Chelba, este unicul festival competitiv din Bucureşti destinat exclusiv filmelor de lungmetraj şi promite să-şi respecte standardul înalt fixat în ediţiile precedente, când a lansat titluri ca "Lust, Caution" (de Ang Lee), "Eldorado" (Bouli Lanners), "Tokyo!" (Michel Gondry, Leos Carax & Bong Joon-ho), "A Serious Man" (fraţii Coen), "Thirst" (Park Chan-wook), "Un om singur/ A Single Man" (Tom Ford), dar şi filmele româneşti "Cea mai fericită fată din lume" (Radu Jude) şi "Portretul luptătorului la tinereţe" (Constantin Popescu).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici