- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.05.2008, 14:10)
Radu Mihăileanu: "Misiunea noastră este să dăm iar încredere fiecărei culturi"
Regizorul Radu Mihăileanu, ambasador oficial al programului "2008 - Anul Dialogului Intercultural", a declarat, vineri, la o conferinţă de presă la care au participat şi regizorii Thomas Ciulei şi Martin Repka, faptul că misiunea cineaştilor europeni este de a da "iar încredere fiecărei culturi".
Urmărește
13 afișări
Radu Mihăileanu: "Misiunea noastră este să dăm iar încredere fiecărei culturi" (Imagine: Mediafax Foto)
"Suntem într-o perioadă a istoriei cu multe furtuni, cu crize de identitate, crize economice (...) Oamenii se întreabă tot mai des «Cine sunt eu?», dar trebuie să refuze răspunsurile care le sunt date de marile grupuri media, care sunt astăzi micii dictatori. Am scăpat de dictatura politică şi am ajuns sub dictatura media", a spus Mihăileanu. "Dacă nu ne opunem, riscăm să devenim nişte roboţi care au o singură părere".
Regizorul a declarat că, la început, nu ştia exact ce e cu Anul Dialogului Intercultural, ce se voia de la ambasadorii săi, dar, după o întâlnire de la Bruxelles, a înţeles mai bine care este mesajul pe care trebuia să îl transmită.
"Nu putem fără identitatea celuilalt. Diversitatea este bogăţia Europei. Misiunea noastră este să dăm iar încredere fiecărei culturi", a subliniat regizorul. "Vorbesc într-o perioadă grea a istoriei despre democraţie. În Europa, democraţia este pusă la încercare. Vorbesc şi de Franţa, ţara în care trăiesc, unde există nişte probleme. Este, poate, vorba de lipsă de încredere".
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Mihăileanu a spus că în anii '80, Parisul era locul în care putea vedea filmele unor cineaşti europeni ca Wajda sau Polanski, ceea ce nu se putea în ţări ca România. Cineastul a spus că oamenii trebuie să înţeleagă că filmele de artă nu sunt nişte producţii "plictisitoare şi încete".
"Efortul trebuie făcut de toţi. Trebuie să promovăm creaţiile celorlalţi. Singuri, fără presă, suntem neputincioşi", a spus regizorul, care va începe filmările la Bucureşti pentru noul său proiect, "Concertul". Mihăileanu a spus că filmul marchează întoarcerea sa la comedie. "Nu vă aşteptaţi, totuşi, la «Trenul vieţii»".
La rândul său, regizorul Thomas Ciulei a spus că documentarul "Podul de flori" are succes la public deoarece are un element universal - familia. "Francezii, italienii şi spaniolii văd o grămadă de străini care vin la ei în ţară şi pot aluneca spre intoleranţă. Ce încerc eu să le spun spectatorilor este să se gândească că oamenii care vin în ţară la ei ar vrea să fie în altă parte, şi nu să fie străini".
Ciulei a spus că, recent, a semnat cu un distribuitor pentru televiziune din Franţa.
La proiecţia în avanpremieră a filmului lui Ciulei de vineri, în cadrul Festivalului European de Film, va fi prezent personajul principal al peliculei, Costică Arhire, şi coproducătorul Lucian Pintilie.
Regizorul slovac Martin Repka, realizatorului filmului "Întoarcerea berzelor" - o poveste despre o fată care se întoarce din Germania în satul său natal-, care va rula în cadrul festivalului, a spus în cadrul conferinţei de presă că şi în ţara sa filmele europene sunt marginalizate. "Producţia slovacă de filme se confruntă cu probleme mai mari, deoarece Slovacia este o ţară mai mică. Jurnaliştii au avut tendinţa de a distruge o producţie cinematografică înainte de a apărea".
Festivalul de Film European a debutat joi, la Sala Palatului, cu o serie de probleme de sunet, care au fost trecute relativ uşor cu vederea de public, graţie umorului cu care regizorii Cristian Mungiu şi Radu Mihăileanu, cărora li s-au stricat microfoanele de mai multe ori, au făcut faţă situaţiei.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe