- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.11.2009, 16:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radu Mihăileanu: Toate filmele mele sunt multiculturale
Regizorul Radu Mihăileanu a declarat, într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, la Hollywood Multiplex din Capitală, că toate filmele sale sunt multiculturale, "Concertul", cel mai recent lungmetraj al său, care are premiera de gală joi seară, înscriindu-se în aceeaşi linie.
Urmărește
27 afișări
Radu Mihăileanu: Toate filmele mele sunt multiculturale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Mihăileanu a spus că în filmul "Concertul" a vrut să prezinte "dialogul dintre Est şi Vest (...), despre barbarii din Est care se întâlnesc cu «civilizaţii» din Vest şi despre întâlnirea şi şocul acesta (...) din care iese un dialog".
"Concertul" este o experienţă multiculturală, atât din punct de vedere al producţiei, cât şi din punct de vedere al subiectului.
"Nimic nu este multicultural (...) şi România este un cocteil de culturi (...), eu vorbesc de toate acestea pentru că este viaţa mea (...), sunt român, sunt evreu şi am avut şocurile acestea culturale când am plecat în Franţa", şi-a amintit regizorul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Mihăileanu a spus că încearcă, atât cât poate, să lucreze cu actori români. Despre Vlad Ivanov, Mihăileanu a spus că este "un actor imens, poate cel mai bun din lume". "Poate să treacă de la tragedie la comedie, de la un răufăcător la un om cu inima de aur", a adăugat Mihăileanu, care a spus că singura condiţie pentru actori a fost "să vorbească rusă fără accent".
De altfel, Mihăileanu a spus că actorii români sunt, "probabil, cei mai buni din Europa".
Povestea din "Concertul", care prezintă aventura unui dirijor decăzut, ce este om de serviciu la Teatrul Balşoi şi pleacă la Paris pentru un ultim concert, se bazează, de altfel, pe un fapt real.
Mihăileanu a povestit cum, în 2001, o falsă orchestră a Teatrului Balşoi a vrut să cânte în Hong Kong, dar a fost oprită la timp. Doi autori au scris un sinopsis pe această temă şi i-au propus lui Mihăileanu să facă un film. Regizorul a spus că textul celor doi, însă, nu arătat că aceştia ar fi cunoscut cultura din care făceau parte personajele. Astfel, Mihăileanu a decis să păstreze doar premisa poveştilor şi, pentru documentare, a ajuns la Moscova cu coscenaristul său, unde a cunoscut foşti deţinuţi politic şi muzicieni eliminaţi din orchestre în perioada comunismului.
Mihăileanu a spus că piesa lui Ceaikovski, interpretată la finalul filmului, s-a potrivit perfect cu povestea pe care dorea să o relateze. "O poveste despre oameni care au fost zdrobiţi şi care au fost puşi iarăşi pe picioare", "Concertul" face referiri, potrivit lui Mihăileanu, şi la "virusul" comunismului care rămâne în oameni, în ciuda revoluţiilor.
"Şi eu am acest virus, dar pot să transform energiile acestea prin umor", a mai spus regizorul.
De asemenea, Mihăileanu a spus că tatăl său este cel care "face prima clachetă" la filmele sale. "Este idolul meu şi mascota mea", a spus Mihăileanu. De altfel, tatăl său a mers cu el şi în Piaţa Roşie, unde acesta a filmat pentru "Concertul".
Vânzarea producţiei în Rusia i-a dat, însă, lui Mihăileanu cele mai mari emoţii, acesta, împreună cu distribuitorii, temându-se că ruşii vor considera anumite replici din film jignitoare. Au existat, de altfel, două proiecţii anterioare achiziţionării filmului în Rusia, la Novosibirsk şi la Moscova, unde "oamenii au aplaudat în picioare". Filmul a fost cumpărat şi de un canal de televiziune rusesc. Mihăileanu a povestit că drepturile de distribuţie pentru "Concertul" au fost vândute tocmai din faza de scenariu, cu excepţia Rusiei şi Ucrainei.
Regizorul a povestit că scena care a fost adevăratul "coşmar" al producţiei a fost cea a concertului, pentru care a apelat la modificări în postproducţie, dubluri de mâini etc. Totodată, acest lucru a însemnat trei luni de lecţii de vioară pentru vedeta peliculei, Melanie Laurent. "Melanie Laurent este o actriţă incredibilă, are o tenacitate incredibilă", a spus Radu Mihăileanu despre vedeta din "Ticăloşi fără glorie".
Mihăileanu a spus că a ţinut "Concertul" departe de covorul roşu al unor festivaluri, la sfaturile unor prieteni şi colaboratori. "Am decis că Festivalul de la Cannes nu era pentru filmul ăsta. De fapt, niciun festival nu era, pentru că acesta este un film «mai mainstream»", a spus regizorul.
Regizorul a mărturisit că, pe lângă faptul că încearcă atât cât de mult poate să lucreze cu români, îşi doreşte să facă un film românesc în România. De altfel, acesta a spus că "îl macină" multe poveşti din România de dinaintea plecării sale în Franţa. "Kafka era mic copil", a adăugat acesta.
Filmul va avea premiera de gală joi seară, la Cinema City (AFI Palace Cotroceni) din Capitală.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
astăzi, 10:07