- Home
- Cultură-Media
- STRASBOURG, (02.03.2012, 11:45)
Radu Mihăileanu va prezida juriul care acordă premiul LUX pe 2012, decernat de Parlamentul European
Regizorul Radu Mihăileanu a fost desemnat preşedintele juriului care acordă premiul LUX pe 2012, decernat de Parlamentul European.
Urmărește
107 afișări
Radu Mihăileanu va prezida juriul care acordă premiul LUX pe 2012, decernat de Parlamentul European (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Din acest juriu vor mai face parte producătorul francez de film Marc Bordure, directorul Festivalului de Film de la Gijón, José Luis Cienfuegos, codirectoarea programului European Film Market din cadrul Berlinalei, Catherine Buresi, criticul grec de film Michel Demopoulos, distribuitorul belgian de film Stéphane de Potter, directorul Academiei de Film Europene, Marion Döring, distribuitorul polonez de film Jakub Duszynski, directorul departamentului Educaţie din cadrul Institutului de film suedez, Per Ericsson, scenaristul şi criticul german de film Paul Peter Huth, editorul-şef al revistei britanice Sight & Sound Nick James, secretarul general al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, Christophe Leparc, directorul artistic al Festivalului de Film Karlovy, Vary Karel Och, distribuitorul italian de film, Georgette Ranucci, directoarea Festivalului de Film de la Sofia, Mira Staleva, şi expertul în sectorul audiovizual maghiar Eva Vezer, informează cineuropa.org.
Născut în 1958, la Bucureşti, Radu Mihăileanu este fiul unui jurnalist evreu, Mordechaï Buchman, care, după ce a evadat din lagărul de concentrare unde fusese deportat de nazişti, şi-a schimbat identitatea. Mihăileanu a debutat în lungmetraj cu "Trahir", care a obţinut Grand Prix des Amériques la Festival des Films du Monde de la Montreal. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu cel de-al doilea film, "Trenul vieţii/ Train de vie", care a primit premiul FIPRESCI la Veneţia şi premiul publicului la Sundance. Radu Mihăileanu şi-a reconfirmat talentul şi dragostea pentru temele sale favorite - exilul şi identitatea naţională - cu "Trăieşte/ Va, vis et deviens!", recompensat cu Label Europa Cinemas şi premiul publicului secţiunii Panorama la Festivalul de la Berlin şi cu premiul pentru cel mai bun scenariu original la gala César 2005. În 2009, Mihăileanu a scris şi a regizat "Concertul", nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, premiat cu César pentru cel mai bun sunet şi cea mai bună coloană sonoră şi laureat al galei Gopo 2010 la categoriile "montaj", "scenografie", "machiaj/coafură" şi "muzică originală".
Pentru premiul LUX sunt eligibile filme care ilustrează universalitatea valorilor europene şi/sau diversitatea culturii europene şi/sau prezintă perspective ale dezbaterii privind procesul de construcţie europeană. Acestea trebuie să fie produse sau coproduse în Uniunea Europeană sau Spaţiul Economic European şi să aibă o durată de minimum 60 de minute.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
Bolojan, întrebat dacă va demisiona dacă Antonescu nu va câştiga preşedinţia: Va fi un decont
-
Tánczos Barna: România se poate baza pe o creştere economică solidă
-
Trump: Canada, Mexic şi China nu pot face nimic pentru a amâna taxele
În 2011, premiul LUX al Parlamentului European a fost acordat filmului francez "Les neiges du Kilimandjaro", regizat de Robert Guédiguian, care prezintă felul în care vieţile a doi pensionari din Marsilia au fost bulversate după ce au fost agresaţi de un tânăr muncitor concediat.
Premiul LUX a fost înfiinţat în anul 2007, iar câştigătorul este desemnat prin voturile exprimate de politicienii din Parlamentul European.
Filmul câştigător, recompensat şi cu un cec de 87.000 de euro, este apoi subtitrat în cele 23 de limbi oficiale ale UE şi pentru fiecare stat membru UE se va crea o copie în formatul de 35mm. Premiul include, de asemenea, adaptarea filmului pentru persoane cu probleme auditive şi de vedere.
Prin acest premiu, Parlamentul European doreşte să elimine barierele lingvistice care deseori reprezintă un obstacol pentru distribuţia filmelor europene.
Peliculele laureate la ediţiile precedente sunt "Auf der anderen Seite" (2007), "Le Silence de Lorna" (2008), "Welcome" (2009) şi "Die Fremde" (2010).
La ediţia din 2007, unul dintre cele trei filme nominalizate pentru premiul LUX al Parlamentului European a fost "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", al regizorului român Cristian Mungiu.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Mănânci Nutella sau Fineti din comerț? Dragoș Pătraru ne spune din ce e făcută crema de CACAO, de fapt
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe