- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.03.2014, 09:37)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radu Paraschivescu: În cartea scrisă de Dan Alexe, cuvintele pot fi abordate prin mai multe simţuri
Radu Paraschivescu a declarat, marţi, la evenimentul de lansare a volumului "Miros de roşcată amară şi alte povestiri scandaloase", scris de Dan Alexe, că frazele, cuvintele şi imaginile din carte pot fi abordate prin mai multe simţuri şi "nu e nevoie să le abordăm doar prin filtrul neuronal".
Urmărește
907 afișări
Radu Paraschivescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Arhiva Mediafax Foto)
Volumul "Miros de roşcată amară şi alte povestiri scandaloase", de Dan Alexe, apărut recent la editura Humanitas, a fost lansat, marţi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, în prezenţa autorului, a scriitorului Radu Paraschivescu şi a filosofului Gabriel Liiceanu.
Radu Paraschivescu a declarat, la evenimentul de lansare, că a citit cartea aceasta după ce a fost propusă pentru publicare. "Mi-a fost teribil de ciudă că n-am propus-o eu spre publicare", a mai spus Radu Paraschivescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Despre volumul "Miros de roşcată amară şi alte povestiri scandaloase", scriitorul Radu Paraschivescu a precizat că "aduce în faţă un autor care nu scrie deloc aşa cum am fost noi obişnuiţi".
"Sunt puţini oamenii pe care îi întâmpini fără să ai şocuri. La cei mai mulţi există o doză de previzibil; şi în ceea ce spun, şi în ce fac, şi în ceea ce scriu, atunci când scriu. La Dan Alexe, pumnul în plex vine de la primul rând şi asta nu vrea să spună că povestirile lui sunt şocante. Se face foarte des confuzia între ceea ce se întâmplă în carte şi ceea ce se întâmplă în viaţa celui care scrie cartea. În cuvintele din cartea asta îşi dau întâlnire mai multe simţuri, sunt cuvinte care convoacă simţurile. Un lucru observat încă din titlu. În titlu avem doi analizatori, avem mirosul şi gustul. Ei bine, frazele, cuvintele, imaginile acestea pot fi abordate prin mai multe simţuri, nu doar prin unul, şi nu e nevoie să le abordăm doar prin filtrul neuronal. Ele ne vin şi pe alte căi. E vorba aici de o prospeţime a stilului, de o forţă de a imagina, de a spune poveşti, de o plăcere, de o voluptate şi de o anume foame de a scrie. Şi de capacitatea asta de jongler de a imagina poveşti din absolut orice", a declarat Radu Paraschivescu.
Scriitorul nu a vrut să spună nimic despre cele 33 de povestiri care alcătuiesc cartea, pentru că ar fi fost "păcat". "Aş distruge foarte mult din parfumul lor", a spus Radu Paraschivescu.
De asemenea, Dan Alexe a precizat, la evenimentul de lansare, că nu a căutat să publice de-a lungul anilor, iar ideea apariţiei acestei cărţi a aparţinut editorilor de la Humanitas. "Mărturisesc că unele texte au fost ameliorate şi, dacă sunt aşa frumoase cum poate credeţi în carte, se datorează muncii redactorilor de la Humanitas", a declarat Dan Alexe.
Întrebat de Gabriel Liiceanu dacă, în momentul scrierii acestei cărţi, s-a gândit că vor fi cititori "cumplit de scandalizaţi" de conţinutul acesteia, Dan Alexe a precizat că a avut "chiar un plan".
"Reperele sunt foarte clare. Trebuie să scrii în acelaşi timp pentru mama ta şi pentru iubita ta. Dacă ambele reuşesc să accepte acelaşi text, el e reuşit", a declarat Dan Alexe.
Cele 33 de povestiri care alcătuiesc cartea sunt un alt fel de a fi al lui Dan Alexe - foarte personal, o deschidere a limbajului prin erotism.
Scriitor, cineast, lingvist, călător, Dan Alexe - născut în 1961 - a băut cu generalul Dudaev şi cu ultimii evrei din Afganistan, a făcut reportaje despre războaiele din Balcani, a filmat documentare în Caucaz şi în Asia Centrală, a predat jurnalismul la Kabul şi a trăit în confrerii mistice musulmane. "Iată, în fine, un film în care afganii ne fac să murim de râs", a scris Charlie Hebdo despre "Cabală la Kabul", filmul multipremiat al lui Dan Alexe. A publicat teatru în România, texte despre James Joyce şi despre Cecenia în Franţa, cronici turistice în Croaţia. Dan Alexe locuieşte la Bruxelles, unde se ocupă, printre altele, de descifrarea limbii etrusce.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe