Ralu Filip, comemorat în şedinţa de la CNA

Ralu Filip, fost preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a fost comemorat în şedinţa de marţi a CNA, în contextul în care, pe 22 mai, se împlinesc şase ani de când acesta a decedat.

Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului Ralu Filip, comemorat în şedinţa de la CNA

Ralu Filip, comemorat în şedinţa de la CNA (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Ralu Filip, preşedinte CNA între 2002 şi 2007, a murit în urma unui infarct miocardic, la vârsta de 47 de ani, pe 22 mai 2007.

Astfel, la începutul şedinţei de marţi a CNA, Laura Georgescu, actualul preşedinte al Consiliului, a spus că se împlinesc şase ani de când a murit Ralu Filip. Ea le-a propus membrilor CNA care l-au cunoscut pe Ralu Filip să spună câteva cuvinte despre acesta. "Cred că era un om foarte energic, care şi-ar fi dorit să treacă de graniţa asta a nevorbitului", a spus Georgescu.

Singurul membru al CNA care a vorbit despre Ralu Filip a fost Cristina Trepcea.

"Uneori mi se pare că au trecut 60 de ani, alteori mi se pare că nu s-a întâmplat niciodată. Trebuie să spun că în perioada aia era o plăcere să vii la serviciu, deşi era o persoană destul de incomfortabilă (...) Era o persoană care te provoca şi te ridica la un nivel al idealismului propriu, personal, la care nu te-ai fi gândit că poţi să lucrezi. A fost o onoare şi un privilegiu să lucrez împreună, într-un for colegial, cu Ralu Filip. Am fost în perioada aia o variantă mult mai bună de Consiliu, eu personal simt că am fost o variantă mult mai bună de-a mea (...) Îmi doresc foarte mult să ne întoarcem la idealurile pe care Ralu le avea şi cred că asta i-ar plăcea lui Ralu să audă şi să vadă", a spus Cristina Trepcea.

Ulterior, Laura Georgescu a spus: "Îl rog de acolo de unde e să ne dea înţelepciunea să luăm cele mai bune decizii şi să ne dea puterea să le punem în practică".

La şedinţa CNA de marţi participă toţi membrii Consiliului, respectiv: Laura Georgescu (preşedinte), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Născut pe 30 august 1959, Ralu Filip a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1984.

În perioada 1980 - 1984, din cauza opiniilor sale critice la adresa regimului comunist, a intrat în vizorul Securităţii. I s-a întocmit dosar de urmărire sub numele "Firul", primit ulterior de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

Imediat după absolvirea facultăţii, între 1984 şi 1990, a fost avocat în Baroul Urziceni, iar din 1990 până în 1991, avocat în Baroul Bucureşti. A părăsit însă baroul din cauza incompatibilităţii dintre profesia de avocat şi cea de jurnalist.

Astfel, până în 2000, a fost redactor, şef de secţie, redactor-şef adjunct, senior editor, editorialist la Curierul Naţional. Între 2000 şi 2002, a realizat emisiunea "Scurt pe doi" de la TVR 1.

A devenit membru al CNA în iulie 2002, la propunerea Camerei Deputaţilor, iar în acelaşi an, în luna decembrie, a fost numit de Parlament preşedinte al Consiliului, pentru un mandat de patru ani, prelungit apoi la şase ani. În plus, a deţinut funcţia de preşedinte al COMPAR - comisia paritară din care fac parte reprezentanţi ai industriei de media şi comunicare.

În 1998, Ralu Filip s-a numărat printre membrii fondatori ai Casei NATO, o organizaţie non-guvernamentală pe care a şi condus-o pentru o perioadă scurtă.

În 1999 a publicat lucrarea "Deceniu mare, politicieni mici. România 1990 - 1998".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici