Raport AMP: În cazul Mailat, presa nu a respectat prezumţia de nevinovăţie

Jurnaliştii care au relatat despre cazul Mailat nu au respectat, în mare parte, prezumţia de nevinovăţie, încălcând astfel deontologia jurnalistului, se arată într-un raport realizat de Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), privind reflectarea în presă a acestui caz.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Raport AMP: În cazul Mailat, presa nu a respectat prezumţia de nevinovăţie

Raport AMP: În cazul Mailat, presa nu a respectat prezumţia de nevinovăţie

Pentru întocmirea studiului dat publicităţii miercuri, AMP a monitorizat ediţiile online ale cotidianelor Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei şi pe cea a tabloidului Libertatea, în perioada 1-10 noiembrie 2007, fiind analizate 78 de articole în care se făcea referire la Romulus Mailat şi la evenimentele conexe.

Cele trei publicaţii au fost alese în funcţie de tiraj, acestea situându-se pe primele trei poziţii, potrivit datelor Biroului Român de Audit al Tirajelor (BRAT). Au fost preferate ediţiile online, deoarece acestea oferă posibilitatea cititorilor de a posta reacţii faţă de articole, astfel putând fi analizată percepţia opiniei publice faţă de acest caz.

Intitulat "Cazul Mailat în presă - de la crimă la criză", raportul arată că, "în mai puţin de o săptămână, «cazul Mailat» a cunoscut o evoluţie spectaculoasă, de la relatarea unei presupuse crime săvârşite de un cetăţean român în Italia, la descrierea relaţiilor româno-italiene într-un registru marcat de violenţă şi ostilitate".

Astfel, Ionuţ Codreanu şi Nicoleta Fotiade, cei care au coordonat realizarea raportului, au susţinut că jurnaliştii români şi italieni au transformat "o infracţiune în fenomen infracţional, un cetăţean comunitar în imigrant, un individ într-o etnie şi o etnie într-o naţie", concluzionând că publicaţiile autohtone s-au raportat, "aproape exclusiv", la informaţiile furnizate de presa italiană, fără a verifica veridicitate informaţiilor sau sursele acestora.

Cercetarea a avut două componente: cea cantitativă, care a cuantificat numărul de articole publicate de către cele trei ziare în perioada 1-10 noiembrie (78 în total, din care Jurnalul Naţional - 29, Evenimentul Zilei - 27 şi Libertatea - 22), şi cea calitativă, constând în analiza de conţinut a articolelor. Astfel, s-au remarcat trei teme principale de interes: reacţia autorităţilor române în gestionarea cazului (temă dominantă), fenomenul infracţional din Italia, cu accent pe cetăţenii români din ţară, şi firul presupusei crime a lui Romulus Mailat.

Conform raportului, din 78 de articole, în 61 se impunea respectarea prezumţiei de nevinovăţie, dintre ele doar 17 făcând apel la aceasta. De asemenea, s-a remarcat că, din totalul articolelor, 19 au fost materiale de opinie. Atributele prin care jurnaliştii celor trei publicaţii au decis să vorbească despre etnia romă, au avut, în principal, un caracter indezirabil, negativist (hoţi, infractori, ucigaşi, criminali, corcituri, omucidere, violuri, agresiuni fizice, proxenetism etc.).

"Sub presiunea crizei, nişte mecanisme de reglare a unei bune funcţionări a jurnalismului românesc s-au deteriorat, un sistem de norme profesionale s-a rupt", a precizat Mircea Toma, preşedintele AMP. Acesta a subliniat că intenţia, în ceea ce priveşte acest raport, nu a fost aceea de a incrimina jurnalistul român. "Cred, însă, că e loc de pregătire a jurnaliştilor pentru situaţii de criză", a mai spus Toma.

Cetăţeanul român Nicolae Romulus Mailat se află în închisoare la Roma, fiind acuzat de uciderea Giovannei Regiani, la sfârşitul lunii octombrie 2007, în apropiere de Tor di Quinto din Roma.

În cazul lui Nicolae Romulus Mailat, magistraţii italieni au renunţat la acuzaţia de agresiune sexuală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici