Raport CNA: Consiliul a aplicat 142 de amenzi, în cuantum de 1,92 milioane de lei, în 2010

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aplicat anul trecut 142 de amenzi, în cuantum total de 1.923.000 de lei, pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale, potrivit raportului de activitate al CNA pe anul 2010.

Urmărește
2 afișări

Pentru încălcarea normelor din domeniul audiovizual, Consiliul a aplicat, în cursul anului trecut, 388 de sancţiuni, dintre care 142 de amenzi, în cuantum total de 1.923.000 de lei, 232 de somaţii publice şi 6 decizii de intrare în legalitate, 4 decizii prin care s-a dispus acordarea dreptului la replică, 3 decizii privind obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 10 minute numai textul deciziei de sancţionare şi o decizie prin care s-a dispus acordarea dreptului la rectificare.

Cele mai multe sancţiuni au fost date pentru încălcarea prevederilor legislaţiei audiovizuale privind protecţia copiilor (103 sancţiuni), protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine (68 sancţiuni), nerespectarea regulilor de sponsorizare, publicitate şi teleshopping în audiovizual (61 de sancţiuni şi 3 decizii de intrare în legalitate) şi asigurarea informării corecte şi a pluralismului (44 de sancţiuni şi o decizie de intrare în legalitate).

Cele mai multe sancţiuni au mers anul trecut la OTV, televiziunea lui Dan Diaconescu primind 19 amenzi în cuantum de 285.000 lei, 9 somaţii şi o decizie privind acordarea dreptului la rectificare.

Clasamentul celor mai sancţionate posturi TV din Bucureşti în 2010 este continuat de televiziunea generalistă Antena 1, controlată de familia Voiculescu, care a primit de la CNA un total de 11 amenzi, în valoare de 220.000 de lei, 9 somaţii şi o decizie privind acordarea dreptului la replică. În plus, Antena 1 a trebuit să-şi oprească, în luna iunie 2010, emisia pentru zece minute, între orele 19.00 şi 19.10, în urma unei decizii a CNA. Consiliul a sancţionat Antena 1 cu întreruperea emisiei timp de 10 minute pentru derapajele din mai multe ediţii ale emisiunii "Acces Direct", în care moderatorul de la vremea respectivă al programului, Mădălin Ionescu, a abordat subiecte pe teme sexuale, care aveau minori ca protagonişti.

Topul 3 al celor mai sancţionate televiziuni în 2010 este completat tot de un post generalist - Kanal D. În cursul anului trecut, CNA a aplicat postului deţinut de trustul turcesc Dogan Media un număr de 9 amenzi, în cuantum de 150.000 lei, şi 6 somaţii.

Şi televiziunile de ştiri au primit multe amenzi de la Consiliu în 2010. Astfel, Antena 3 a primit 11 amenzi în cuantum de 108.000 de lei şi 8 somaţii, în timp ce Realitatea TV a fost sancţionată cu 10 amenzi în cuantum de 92.500 de lei, 8 somaţii şi o decizie privind acordarea dreptului la replică.

Sancţiuni mai mici au primit anul trecut de la CNA televiziunile Prima TV - 3 amenzi în cuantum de 65.000 de lei şi 7 somaţii şi Pro TV - 3 amenzi în cuantum de 43.000 de lei şi 7 somaţii. B1 TV a primit în 2010 două amenzi în cuantum de 35.000 de lei şi 8 somaţii, în timp ce Societatea Română de Televiziune a primit o amendă de 5.000 de lei şi 7 somaţii.

În ceea ce priveşte radiourile din Bucureşti, CNA a aplicat cele mai multe sancţiuni anul trecut postului Radio Zu - 4 amenzi în cuantum de 45.000 de lei şi 3 somaţii.

Pe de altă parte, CNA a sancţionat în 2010 şi Kiss FM, cu o amendă de 10.000 de lei şi 4 somaţii, în timp ce Radio 21 a primit o amendă de 10.000 de lei şi 4 somaţii.

Potrivit raportului CNA, deciziile de amendare au fost transmise la administraţiile finanţelor publice competente în vederea executării silite, conform prevederilor legislaţiei fiscale. Pentru 68 decizii de amendare, în cuantum de 510.000 lei, radiodifuzorii sau, după caz, distribuitorii de servicii au făcut dovada achitării lor. Deşi pentru unele dintre amenzile aplicate societăţile au făcut dovada achitării lor, acestea au fost contestate în instanţă, aflându-se pe rol spre soluţionare. CNA menţionează că, în conformitate cu prevederile legale, banii proveniţi din amenzi alimentează bugetul de stat.

Potrivit raportului, din cele 388 de decizii de sancţionare aplicate în anul 2010 au fost contestate în instanţă 40, până în prezent fiind soluţionate 28 de dosare, din care 27 în favoarea CNA, iar într-unul a fost admisă acţiunea radiodifuzorului. "Considerăm că acest aspect dovedeşte temeinicia deciziilor aplicate de Consiliu", se spune în raportul CNA pe 2010.

Pe de altă parte, în raportul de activitate pe anul 2010, se precizează că CNA a continuat dezvoltarea pieţei audiovizualului. Astfel, Consiliul a acordat 102 licenţe audiovizuale, dintre care 4 pentru radiodifuziune, 17 pentru televiziune şi 81 de licenţe pentru reţele de comunicaţie electronice (în principal videotext). De asemenea, a fost prelungită durata de valabilitate pentru un număr de 40 licenţe audiovizuale (35 radiodifuziune şi 5 televiziune), iar numărul licenţelor audiovizuale cesionate a fost de 57. Pentru 1.209 localităţi au fost acordate 141 avize noi de retransmisie.

Pe de altă parte, în 2010, Prin Legea bugetului de stat pe anul 2010, a fost aprobat bugetul Consiliului Naţional al Audiovizualului în sumă de 9.342.000 lei, reprezentând fonduri alocate pe surse şi titluri de cheltuieli. Pe parcursul anului financiar, bugetul aprobat CNA a fost influenţat de modificări aprobate prin legi rectificative şi disponibilizări la Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului.

Astfel, Consiliul a reorganizat instituţia în anul 2010, reducând cu 29 de posturi numărul total de 153 de posturi, începând cu data de 10 octombrie 2010. Reducerea a vizat, în proporţii diferite, toate compartimentele instituţiei şi a fost aplicată după o riguroasă analiză a tuturor activităţilor, atât cele specifice, cât şi cele cu caracter general. Reorganizarea s-a impus deoarece bugetul CNA pe anul 2010 a fost redus cu 900.000 lei la "Cheltuieli de personal", deficit acoperit parţial prin efectuarea de aproximativ 1.000 zile de concediu fără plată de către întreg personalul. Prin O.G. nr. 18/2010 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2010, bugetul CNA a fost diminuat, din nou, cu 417.000 lei la "Cheltuieli de personal".

În parteneriat cu Academia Română, CNA a continuat programul destinat îmbunătăţirii calităţii limbii române vorbite la posturile de televiziune şi de radio. Conform monitorizărilor făcute de Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" s-a constatat, ca urmare a derulării acestui proiect, o scădere a numărului de greşeli de limbă română în audiovizual. După acelaşi model şi cu participarea CNA, în perioada 15 - 30 noiembrie 2010, facultăţile de comunicare ale universităţilor Sapientia şi Babeş-Bolyai, cu sprijinul Fundaţiei Communitas, au realizat o monitorizare a limbii maghiare în programele audiovizuale din România.

Pe parcursul anului, s-a întocmit proiectul de modificare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual (cu consultarea radiodifuzorilor şi a tuturor organizaţiilor interesate), urmărindu-se asigurarea alinierii la noua Directivă a Serviciilor Media Audiovizuale, precum şi la documentele Uniunii Europene cu incidenţă asupra audiovizualului (regulamente, directive conexe). De asemenea, s-au avut în vedere anumite corecţii impuse de practica naţională în domeniu, dar şi de exigenţa altor autorităţi naţionale de reglementare, precum şi o reorganizare a structurii Codului audiovizualului, modificările propuse vizând chestiuni de fond, dar şi modificări cu privire la forma normei juridice.

Totodată, în decursul anului 2010, CNA a derulat procedura de licitaţie pentru selecţia furnizorului unic al Serviciului Naţional de Măsurare a Audienţelor TV, conform dispoziţiilor Legii audiovizualului nr. 504/2002. Astfel, s-a constituit Comisia Paritară (COMPAR) formată din cinci membri ai CNA, cinci reprezentanţi ai staţiilor TV şi cinci reprezentanţi ai agenţiilor de media/publicitate. În timpul întâlnirilor din anul 2010 s-au aprobat calendarul licitaţiei, caietul de sarcini, criteriile de evaluare şi procedura licitaţiei. Caietul de sarcini a reflectat evoluţiile actuale şi de perspectivă în domeniul televiziunii, îndeosebi sub aspectul dezvoltării sistemelor digitale (DTH, IPTV, cablu digital, web TV, servicii TV pe internet). În şedinţa finală a Comisiei Paritare, ce a avut loc în data de 17.01.2011, a fost desemnat câştigătorul, respectiv compania Kantar Media Audiences. Acest furnizor unic va asigura măsurarea audienţelor TV în perioada 2012 - 2015.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este definit, prin lege, ca autoritate publică autonomă şi garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale. Raportul anual de activitate al Consiliului se depune la comisiile de specialitate ale Parlamentului, până la data de 15 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici