Raport CNA pe 2014: Consiliul s-a întrunit în 61 de şedinţe şi a aplicat 69 amenzi, de 1,8 milioane de lei

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) s-a întrunit, anul trecut, în 61 de şedinţe publice, în care a aplicat pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului 69 de amenzi, în cuantum de 1.836.000 de lei, potrivit raportului de activitate al CNA pe 2014.

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului Raport CNA pe 2014: Consiliul s-a întrunit în 61 de şedinţe şi a aplicat 69 amenzi, de 1,8 milioane de lei

Raport CNA pe 2014: Consiliul s-a întrunit în 61 de şedinţe şi a aplicat 69 amenzi, de 1,8 milioane de lei (Imagine: Mediafax Foto / Andreea Alexandru)

CNA a adoptat, în şedinţa de marţi, raportul de activitate al Consiliului pe anul 2014. Raportul a fost adoptat cu unanimitatea voturilor membrilor Consiliului prezenţi la şedinţa de marţi: Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Radu Călin Cristea. La şedinţa de marţi nu participă preşedintele CNA, Laura Georgescu, şi doi membri ai Consiliului, Lorand Turos şi Gabriel Tufeanu.

Potrivit Legii audiovizualului, raportul anual de activitate al CNA trebuie depus la comisiile de specialitate ale Parlamentului până pe 15 aprilie.

Acesta a fost realizat pe baza rapoartelor şefilor structurilor de specialitate din CNA, potrivit precizărilor făcute în şedinţa de marţi de Mihaela Tică, şefa Biroului Comunicare şi Relaţii cu Publicul din Consiliu.

Astfel, în anul 2014, Consiliul s-a întrunit în 61 de şedinţe publice, a acordat 21 de licenţe audiovizuale, a prelungit 219 licenţe audiovizuale şi a acordat 158 de avize de retransmisie. Consiliul a emis, de asemenea, trei decizii privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniilor electorale. Totodată, CNA a elaborat rapoarte cu privire la implementarea în domeniul audiovizual a unor acte normative internaţionale ratificate de România.

"Direcţia de monitorizare s-a ocupat sistematic sau prin sondaj de monitorizarea emisiunilor, ca urmare a reclamaţiilor şi autosesizărilor pentru 62 de posturi centrale de televiziune şi 19 posturi centrale de radio, fiind întocmite sute de rapoarte de monitorizare pentru posturile centrale, respectiv locale. La posturile locale, monitorizarea a fost făcută de către Serviciul Inspecţie din cadrul CNA", a spus Mihaela Tică.

Potrivit acesteia, în 2014, CNA a formulat răspuns pentru 2.200 de petiţii trimise în scris, iar aproape jumătate dintre acestea s-au referit la posturile centrale de radio şi de televiziune.

De asemenea, serviciul de specialitate al CNA a efectuat aproape 1.500 de inspecţii şi verificări la staţiile de radio din teritoriu.

În plus, CNA are un serviciu de Tel Verde, la care s-au înregistrat 1.209 apeluri telefonice, în special comentarii ale cetăţenilor legate de audiovizual.

În urma analizelor în şedinţe publice, CNA a decis să aplice 160 de sancţiuni, dintre care 81 de somaţii publice, 69 de amenzi, în cuantum de 1.836.000 de lei, nouă decizii privind acordarea dreptului la replică şi o decizie privind rectificarea unor informaţii eronate. Banii proveniţi din amenzile aplicate de CNA merg la bugetul de stat.

Totodată, în calitate de membru al Forumului de reglementare central european, CNA a organizat, în perioada 4 - 5 septembrie 2014, la Bucureşti, cea de-a şasea reuniune a forumului.

De asemenea, CNA a participat, anul trecut, la nivel internaţional, la reuniunile platformei europene a autorităţilor de reglementare EPRA şi la reuniunile comitetului de contact pentru Directiva serviciilor media audiovizuale.

În plus, în 2014, Consiliul a încheiat parteneriate cu mai multe instituţii, precum Centrul Naţional al Cinematografiei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Totodată, potrivit Mihaelei Tică, pentru prima dată într-un raport de activitate al CNA a fost introdusă o rubrică nouă, pe baza unui studiu legat de activitatea Consiliului reflectată în presă. "Pot să spun că este o instituţie foarte mediatizată. În 2014 au fost 2.200 de articole, dar, din păcate, imaginea în presă a CNA este profund negativă. Pe parcursul anului 2014 au fost numai cinci ştiri pozitive (...) Calculul acesta este făcut pe baza datelor statistice pe care le are departamentul nostru, respectiv au fost monitorizate publicaţiile conform SATI şi trafic.ro. Există o metodologie de calcul care a fost introdusă pentru prima dată", a mai spus aceasta.

Membrii CNA prezenţi la şedinţa de marţi au avut mai multe obiecţii legate de raportul de activitate al Consiliului pe anul 2014. Astfel, cu unanimitatea voturilor membrilor CNA prezenţi la şedinţa de marţi, a fost adoptată o fişă de observaţii şi completări la acest raport de activitate, care va fi, de asemenea, transmisă Parlamentului.

De exemplu, Monica Gubernat a făcut referire la faptul că membrii CNA au aprobat doar o parte dintre parteneriatele încheiate anul trecut de Consiliu cu alte instituţii.

Referindu-se la "procentul foarte mare de ştiri negative în presă" dedicate CNA, Radu Herjeu a susţinut că, la nivel de comunicare publică, Consiliul "stă extraordinar de prost". Herjeu a spus că va propune o strategie în acest sens, în care mesajele CNA să nu mai fie "nişte comunicate seci pe site". "Cred că CNA trebuie să aibă o strategie de comunicare, pentru că lumea habar n-are ce facem noi aici", a spus Herjeu.

Valentin Jucan a spus că a observat că în raportul de activitate al CNA pe anul trecut nu există informaţii despre procesele pierdute de Consiliu, pentru care există hotărâri definitive şi irevocabile, nici despre litigiile cu angajaţii şi despre activitatea comisiei de disciplină. "Nu se spune nimic nici despre raportul Curţii de Conturi", a mai spus Jucan.

De asemenea, mai mulţi membri ai CNA, între care Valentin Jucan, Radu Călin Cristea şi Dorina Rusu, au spus că raportul de activitate al CNA pe 2014 nu vorbeşte despre blocajul instituţional de anul trecut din Consiliu.

În acest sens, Radu Călin Cristea a spus că a compus un text despre blocajul instituţional, care va fi ataşat raportului de activitate al CNA pe anul trecut. "Mediatizarea negativă este cea mai puternică din istoria CNA", a spus Cristea, precizând că preşedintele CNA, Laura Georgescu, a fost cauza pentru această mediatizare negativă. El a făcut referire la o serie de înregistrări care au apărut în vara anului trecut şi în care Laura Georgescu ar fi folosit un limbaj injurios.

În plus, Cristea a spus că o altă cauză a compromiterii CNA a fost anunţul făcut, anul trecut, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind începerea urmăririi penale faţă de preşedintele Consiliului, Laura Georgescu, şi faţă de un fost membru al CNA, Narcisa Iorga.

Pe de altă parte, Dorina Rusu, care anul trecut nu a fost membru al CNA, a spus că raportul de activitate al Consiliului pe 2014 nu face referire la blocajul în care s-a aflat CNA.

"Mi se pare că raportul reflectă activitatea pe care instituţia a avut-o în ciuda problemelor pe care le-a avut, în ciuda blocajului (...) Instituţia a funcţionat în ciuda acestor probleme. Ca imagine pe care aş fi avut-o din afara instituţiei, aş fi crezut că CNA nu a făcut nimic (...) Tot ce am citit a fost doar despre scandaluri, despre certuri între membri, despre înregistrări (...) cred că asta ştie majoritatea populaţiei (...), doar despre scandaluri şi despre lipsa de activitate în campania electorală pentru prezidenţiale (...) Cred că este important ca observaţiile privind aceste probleme să fie cuprinse în raport, pentru că altfel nu s-ar reflecta imaginea reală a CNA în anul care a trecut", a mai spus Rusu.

Membrul CNA Florin Gabrea şi-a pus problema cine va semna pe raportul de activitate al Consiliului pe anul trecut. Gabrea a spus că Parlamentul cunoaşte toate aceste observaţii privind activitatea CNA "ca pe un cal breaz". Totodată, el a amintit că şi până la apariţia înregistrărilor cu Laura Georgescu CNA "era destul de contestat" şi despre instituţie "se spunea că nu-şi face treaba".

În cele din urmă, CNA a decis să voteze acea fişă de observaţii şi completări la raportul de activitate al Consiliului, care va fi, de asemenea, transmisă Parlamentului.

În opinia lui Valentin Jucan, raportul de activitate al CNA pe 2014 "arată ca în ţara lui Dorothy (din «Vrăjitorul din Oz», n.r.), cu flori, cu panseluţe". "Abia la observaţii ajungem la partea cu vrăjitoarea şi cu maimuţele", a mai spus Jucan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici