Raport parlamentar din Franţa: Mai multă cultură, ştiinţă şi tehnică la televiziune

Un raport parlamentar din Franţa dat publicităţii joi preconizează difuzarea unor programe televizate scurte, cotidiene, la ore de mare audienţă, pentru o mai bună promovare a culturii, a ştiinţei şi a tehnicii în această ţară.

Urmărește
117 afișări
Imaginea articolului Raport parlamentar din Franţa: Mai multă cultură, ştiinţă şi tehnică la televiziune

Raport parlamentar din Franţa: Mai multă cultură, ştiinţă şi tehnică la televiziune (Imagine: Shutterstock)

"Ar fi bine să se difuzeze, înainte de jurnalul de actualităţi, o emisiune de aproximativ trei minute despre un subiect ştiinţific, tehnic sau industrial, după modelul emisiunii «D'art d'art», ca şi a unui program pentru copii, scurt şi ludic, la o oră potrivită", se afirmă în raportul întocmit de Oficiul parlamentar de evaluare a alegerilor ştiinţifice şi tehnologice (Office parlementaire d'évaluation des choix scientifiques et technologiques/ OPECST), informează nouvelobs.com.

Un astfel de format de televiziune există deja în Germania, iar în cadrul său tinerii cercetători dispun astfel de trei minute pentru a-şi explica activităţile în faţa telespectatorilor, a subliniat acelaşi raport.

O altă idee care vine tot din Germania - difuzarea unei emisiuni televizate de finanţare participativă ("crowdfunding") pentru proiectele inovatoare ale unor cercetători lipsiţi de fonduri. Printre cele 85 de recomandări formulate în acelaşi raport consacrat "culturii ştiinţifice, tehnice şi industriale" (CSTI), dintre care multe ar putea fi puse foarte repede în practică şi cu un cost minimal, se numără şi ideea creării unui portal online specializat care, potrivit parlamentarilor francezi, ar putea să grupeze toate emisiunile cu teme ştiinţifice difuzate de posturile TV publice, după modelul unui astfel de portal care există deja în Marea Britanie.

Potrivit informaţiilor obţinute de raportorii de la OPECST, postul digital pe care The Royal Institution l-a inaugurat la Londra "se bucură de un mare succes şi contribuie eficient la dezvoltarea gustului pentru ştiinţă în rândul elevilor britanici, dar şi al elevilor străini", care pot să se conecteze pe internet pentru a-l urmări.

În mod global, autorii raportului consideră că ar fi de dorit să se accentueze procesul de formare a jurnaliştilor în domenii ştiinţifice şi tehnice, "pentru că, altfel, tentaţia este foarte mare pentru mass-media de a face o presă «senzaţionalistă» şi de a promova teorii conflictuale care există în societate", în detrimentul justeţei informaţiei, a explicat senatorul Jean-Pierre Leleux, unul dintre autorii raportului.

O evaluare a nivelului de cunoştinţe ştiinţifice ale jurnaliştilor "ar putea juca mai degrabă un rol de calmare decât de exacerbare a opiniilor contrare" şi va contribui la rândul ei la educarea publicului larg, se afirmă în acelaşi raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici