Raport TVR: Televiziunea Publică a încheiat anul 2009 cu un deficit de circa 48 de milioane de lei

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2009 cu un deficit de circa 48 de milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de 572,39 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv, publicat pe site-ul instituţiei.

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului Raport TVR: Televiziunea Publică a încheiat anul 2009 cu un deficit de circa 48 de milioane de lei

Raport TVR: Televiziunea Publică a încheiat anul 2009 cu un deficit de circa 48 de milioane de lei

Potrivit raportului pe 2009, TVR a avut venituri totale de 572.391.684 lei şi cheltuieli totale de 620.381.974 lei. Astfel, potrivit raportului, Televiziunea Publică a avut un deficit brut de 48.018.957 lei. Totodată, cifra de afaceri netă a SRTv a fost, anul trecut, de 537.372.568 lei.

Deficitul din exploatare pe anul 2009 s-a redus cu 10% faţă de deficitul din exploatare înregistrat în anul 2008. În concluzie, activitatea economică în anul 2009 s-a încheiat cu un deficit net de
47.990.290 lei, cu 10,85% mai mic decât în anul 2008. La acest deficit s-a adăugat şi impozitul minim, care a dus la mărirea deficitului la valoarea de 48.018.957 lei.

În raportul pe 2009, TVR îşi justifică deficitul făcând trimitere la mai multe aspecte: dificultăţile în ceea ce priveşte colectarea şi încasarea taxei TV (principala sursă de finanţare a Televiziunii Publice), modificările legislative apărute în ultima perioadă, dar şi numeroase cauze de ordin financiar general, cum ar fi deprecierea monedei naţionale şi creşterea inflaţiei.

Astfel, Legea nr.41/1994 republicată privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune, cu modificările şi completările ulterioare, a instituit, prin art. 40, obligativitatea achitării taxei TV de către persoanele fizice si juridice, cuantumul taxei şi modalitatea de încasare a acesteia fiind stabilite prin hotărâre de guvern. Prin H.G nr. 978/2003 au fost introduse noi categorii de scutiţi la plata taxei TV şi au fost stabilite nivelurile lunare pentru categoriile de plătitori, cuantumul lunar al taxei TV pentru persoanele fizice fiind redus de la nivelul de 4,5 lei, cât era în anul 2001, la numai 4 lei, începând din anul 2003 şi până în prezent. "Această situaţie a determinat ca, în prezent, nivelul taxei pentru serviciul public de televiziune în România să fie unul dintre cele mai mici din Europa (de cel puţin 10 ori mai mic decât cel din ţările membre şi fondatoare ale Uniunii Europene), situându-ne astfel pe ultimele locuri în numeroasele statistici europene realizate pe această temă", se arată în raportul pe 2009 al TVR.

De asemenea, TVR menţionează că numărul persoanelor fizice care declară că nu deţin receptoare TV a crescut de la an la an. "Acest fenomen de evaziune de la plata taxei TV este cauzat şi de faptul că posibilitatea de control asupra declaraţiilor privind nedeţinerea receptoarelor TV este, practic, inexistentă pentru că, până în prezent, nu a fost emis niciun act normativ în acest sens, deşi Legea nr. 533/2003 specifică faptul că modalităţile de control şi sancţiunile se stabilesc prin hotărâre de guvern, Legea nr. 41/1994 nu a prevăzut un mecanism funcţional de control al celor ce declară că nu au televizor (intrarea pe proprietatea privată pentru a controla reprezintă infracţiune de violare de domniciliu), iar statul nu are obligaţia de a aloca vreo sumă pentru acoperirea acestor pierderi, aşa cum se întâmplă în alte ţări din Uniunea Europeană", mai susţine TVR.

Pe de altă parte, TVR susţine, în raport, că privatizarea Electrica SA, mandatar al SRTv pentru colectarea taxei TV, a dus la creşterea comisioanelor de colectare a acesteia.

La nivel de modificări legislative, TVR menţionează că acestea au avut un "puternic impact negativ asupra rezultatelor financiare ale societăţii". Astfel, modificarea reglementărilor fiscale privind taxa pe valoarea adăugată, aferentă activităţii de televiziune pentru care nu se aplica dreptul de deducere (conform Codului fiscal art.141, alin.1 lit.o) a dus la o creştere a cheltuielilor cu impozitele şi taxele cu o influenţă pentru anul 2009 în valoare de 48.286.999 lei, mai mare decât deficitul net al exerciţiului de 48.018.957 lei înregistrat de SRTv la 31.12.2009.

De asemenea, apariţia O.G. nr. 39/2005 privind cinematografia, în concret, inserarea la art. 17 a obligaţiei SRTv de a contribui cu 15% din veniturile din publicitate (procent ce se adaugă la cel de 4% reţinut la sursă de agenţia de publicitate) la constituirea fondului pentru susţinerea producţiei naţionale de film către Centrul Naţional al Cinematografiei, a avut o influenţă pentru anul 2009 în valoare de 5.314.385 lei.

Pe de altă parte, prin aplicarea ordonanţei de urgenţă privind impozitul minim, deficitul net al TVR a fost influenţat cu suma de 28.667 lei, în timp ce creşterea impozitelor şi taxelor locale cu 12,53% comparativ cu 2008 a influenţat deficitul cu 378.257 lei.

Creşterea nivelului remuneraţiilor datorate de SRTv către organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi conexe a dus la influenţa deficitului cu 10.434.711 lei.

Conform Raportului SRTv pe 2009, au existat şi alte cauze obiective, cum ar fi "existenţa unor contracte de achiziţii filme care au fost încheiate anterior, cuprinzând clauze foarte dure pentru SRTv (de exemplu, contractul încheiat cu NBC Universal în anul 2004), care dă posibilitatea acestei companii de a decide în mod unilateral prelungirea contractului cu efecte pe termen lung, impunând SRTv angajarea unor cheltuieli semnificative; criza economică mondială ale cărei efecte au avut un impact direct asupra nivelului veniturilor din publicitate, ca urmare a diminuării bugetelor de publicitate ale marilor companii, veniturile scăzând la un nivel de 48,87% faţă de anul 2008; neregulile constatate de auditorul francez în activitatea ARMA DATA - GfK, societate de măsurare a audienţelor, care explică, cel putin parţial, scăderea acestora pentru emisiuni de notorietate ale SRTv cu impact direct asupra veniturilor din publicitate; creşterea presiunilor inflaţioniste şi modificările permanente ale preţurilor materiilor prime, energiei, combustibilului, apă, cu o influenţă asupra costurilor faţă de anul precedent, în valoare de 350.549 lei; deprecierea monedei naţionale a determinat apariţia unor cheltuieli din diferenţe nefavorabile de curs valutar în valoare de 3.546.007 lei, cu impact direct asupra rezultatului financiar al anului 2009".

Pe de altă parte, TVR subliniază, la capitolul dedicat măsurilor de reducere a costurilor şi de creştere a veniturilor, "negocierea Contractului Colectiv de Muncă, cu solicitarea rămânerii salariilor
negociate la nivelul contractului anterior; utilizarea judicioasă a resursei umane, având ca efect reducerea orelor suplimentare cu 9.742 ore, reprezentând o valoare de 134.233 lei; diminuarea cheltuielilor de licenţă programe prin renunţarea la unele programe costisitoare şi producerea acestora în cadrul societăţii, cu o influenţă în valoare de 4.084.315 lei; creşterea veniturilor din taxa pentru serviciul public de televiziune, cu 5,49% mai mari decât anul precedent, prin recuperare de restanţe şi identificare de plătitori evazionişti".

"Deşi măsurile luate de societate au făcut ca veniturile totale să înregistreze o creştere de 100,85% faţă de anul 2008 şi costurile totale să înregistreze o reducere de 100,17% faţă de anul 2008, totuşi criza economică şi măsurile legislative nefavorabile prezentate mai sus au accentuat fenomenul de subfinanţare a SRTv", se mai arată în Raport.

De asemenea, TVR cere Parlamentului şi Guvernului României reglementarea taxei pentru serviciul public de radio şi pentru cel de televiziune ca fiind obligatorii, independent de posesia receptorului radio sau TV, majorarea nivelului taxei pentru serviciul public de televiziune, măcar la nivelul inflaţiei aferente perioadei 2004 - 2009, reducerea contribuţiei de 15% din veniturile obţinute din publicitate datorată de SRTv către Centrul Naţional al Cinematografiei, modificarea regimului TVA în sensul posibilităţii deducerii acesteia cel puţin în ceea ce priveste licenţele de achiziţii film şi competiţii sportive.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2008 cu un deficit de circa 53,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut în acel an venituri totale de peste 567,5 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv, publicat pe site-ul instituţiei.

Anul acesta, pe 30 martie, raportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Române a fost respins de plenul reunit al Parlamentului, cu 195 voturi "pentru", 78 - "împotrivă" şi 3 - "abţineri", votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea lui Alexandru Sassu din fruntea TVR.

Raportul de activitate al SRTv pe 2009 urmează să fie depus la Parlamentul României, aşa cum prevede Legea nr. 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici