- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (21.02.2013, 15:03)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raportul Weber cere statelor UE legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor
Raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind libertatea mass-media adoptat în Comisia LIBE a Parlamentului European include şi un articol prin care se solicită statelor UE legislaţie care să prevină infiltrarea în redacţii a agenţilor de informaţii acoperiţi.
Urmărește
246 afișări
Renate Weber (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Articolul a fost introdus în raportul adoptat joi de Comisia libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) sub forma unui amendament susţinut de către eurodeputatul PSD Ion Enciu, la propunerea ActiveWatch din România.
Articolul solicită statelor membre "să adopte legislaţie cu privire la prevenirea infiltrării redacţiilor de ştiri prin intermediul unor agenţi de informaţii, dat fiind faptul că aceste practici pun în mare pericol libertatea de exprimare, având în vedere că acestea permit supravegherea redacţiilor de ştiri, generează un climat de neîncredere, împiedică strângerea de informaţii, ameninţă confidenţialitatea surselor şi, în cele din urmă, încearcă să informeze eronat şi să manipuleze publicul, precum şi să discrediteze credibilitatea mass-media", potrivit unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX de către eurodeputatul PNL Renate Weber.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Weber menţionează că amendamentul a fost aprobat de membrii Comisiei LIBE, în pofida opoziţiei parlamentarilor din grupul politic al Partidului Popular European, al cărui raportor din umbră pentru acest dosar este liderul grupului PDL din PE, Marian-Jean Marinescu, care a şi dat indicaţia de vot împotrivă.
Contactat de MEDIAFAX, Marinescu a explicat că "este absolut de acord" că nu trebuie susţinută infiltrarea în mass-media de către serviciile secrete a unor ofiţeri acoperiţi, însă i se pare "complet stupidă" solicitarea adresată ţărilor membre UE să emită legislaţie care să prevină acest lucru.
"Amendamentul cere legislaţie, adică să pui în legea serviciilor secrete că nu au voie să infiltreze ofiţeri sub acoperire în redacţii. Nu cred că se poate face asta reglementat prin lege, că e vorba de ofiţeri acoperiţi. Cum controlezi asta?", a spus eurodeputatul PDL.
El a arătat că, dacă în legea care reglementează activitatea serviciilor secrete se va introduce această menţiune, "atunci se vor trezi şi alţii că nu au voie ofiţerii acoperiţi în industria nu ştiu care sau domeniul nu ştiu care".
De asemenea, el a arătat că în Comisia LIBE a fost votat, cu un singur vot diferenţă, şi un amendament care cere o legiferare la nivel european privind presa.
"E o abordare politicianistă. Mass-media este o chestiune destul de sensibilă şi e la nivelul de responsabilitate al statelor membre, nu al Uniunii", a afirmat Marinescu.
Totodată, eurodeputatul PDL a susţinut că Weber a votat împotriva a două amendamente "de bun simţ" propuse de el privind "stabilitatea la locul de muncă pentru jurnaliştii de investigaţii şi protecţie prin cod de conduită", dar şi "introducerea diferenţei între presa pe internet şi bloggeri".
Marinescu a mai arătat că în general a susţinut raportul Weber, inclusiv prevederea privind acceptarea de criterii minime comune la nivel european pentru selecţia managerilor instituţiilor publice de media.
Votul final al Parlamentului European asupra raportului Weber este programat pentru sesiunea plenară din aprilie.
Organizaţia ActiveWatch din România a propus Parlamentului European pe 26 noiembrie 2012, prin depunerea unei scrisori deschise, adoptarea de către statele membre UE a unor legi care să interzică infiltrarea în redacţii a serviciilor de informaţii. Solicitarea a fost făcută cu ocazia unei audieri publice la Comisia LIBE pe tema raportului Weber.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe