- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.06.2009, 15:35)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Răsvan Popescu: Legea audiovizualului riscă să aibă o soartă tristă
CNA şi Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) fac apel la Senat să adopte legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 181/2008 pentru modificarea legii audiovizualului, în caz contrar legislaţia audiovizuală din România nemaifiind în conformitate cu directivele Uniunii Europene.
Urmărește
26 afișări
Răsvan Popescu: Legea audiovizualului riscă să aibă o soartă tristă (Imagine: Mediafax Foto)
Într-un "Apel către Senatul României", transmis MEDIAFAX, ARCA - asociaţia televiziunilor şi radiourilor din România - atrage atenţia asupra problemelor care apar prin întârzierea adoptării în Senat a legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă nr. 181/2008 pentru modificarea legii audiovizualului 504/2002.
Potrivit ARCA, este "total inexplicabilă" situaţia că legea de aprobare nu obţine voturile necesare, deşi Comisia de Cultură din Senat şi Guvernul susţin acest proiect de act normativ. Proiectul legislativ se află din nou, marţi, pe ordinea de zi a plenului Senatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
"Acestă lege ar urma să finalizeze procesul de transpunere în legislaţia română a Directivei Serviciilor Media Audiovizuale, transpunere care constituie o obligaţie a României ca membră a Uniunii Europene. România a fost, de altfel, prima ţară din Uniune care a iniţiat procesul de transpunere a directivei, prin intermediul Ordonanţei de urgenţă care face obiectul legii de aprobare, în noiembrie 2008, faptul fiind remarcat de Comisia Europeană într-un comunicat din decembrie 2008. (...) Date fiind importanţa directivei pentru dezvoltarea televiziunii şi avantajul câştigat de România în acest context, este total inexplicabilă situaţia că legea de aprobare, care s-a aflat până acum de şapte ori pe ordinea de zi a plenului Senatului, nu obţine voturile necesare, în condiţiile în care Comisia de Cultură a prezentat un raport de adoptare cu amendamente, iar Guvernul susţine raportul Comisiei", se arată în apelul ARCA.
ARCA atrage atenţia Senatului că "respingerea ordonanţei şi neimplementarea directivei ar pune România în situaţia de a se expune declanşării procedurii de «infringement» din partea Comisiei Europene, iar simpla întârziere a adoptării ei ar anula avantaje câştigate pe durata în care ea a produs efecte".
Apelul către Senat al ARCA este susţinut "cu toată convingerea" de Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
"Legea audiovizualului riscă să aibă o soartă tristă. Întrucât nu a reuşit să adune suficiente voturi pentru a fi adoptată, ea a fost transformată în proiect de respingere. Dacă mâine (marţi, n.r.), prin absurd, ar fi adoptat proiectul de respingere, atunci Directiva Serviciilor Media Audiovizuale nu ar mai fi în vigoare în România. Ne-am întoarce la vechea lege a audiovizualului (Legea 504/2002, n.r.), cu restricţii la publicitate şi amenzi la jumătate. În condiţiile unui audiovizual care alunecă tot mai mult în vulgaritate, pârghiile de acţiune ale CNA ar fi mult reduse. În plus, ar dispărea pur şi simplu orice cadru legal privind televiziunea digitală, proces european în care suntem ultimii. Totul ar trebui luat de la capăt. Eu sper ca senatorii să înţeleagă acest risc major, inclusiv în relaţia cu Uniunea Europeană, şi să adopte modificarea legii audiovizualului, aşa cum a fost ea propusă de CNA şi Ministerul Culturii", a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
În apelul ARCA se explică problemele pe care România le-ar putea întâmpina dacă Senatul nu va vota legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 181/2008 pentru modificarea legii audiovizualului.
"O altă problemă generată de neadoptarea legii este întârzierea începerii procesului de tranziţie la televiziunea digitală, capitol la care România prezintă, de această dată, serioase rămâneri în urmă, asupra cărora Comisia Europeană a atras atenţia printr-un comunicat din februarie 2009, notând că România este singura ţară a Uniunii care «nu şi-a prezentat încă planurile» privind trecerea la
televiziunea digitală. Neadoptarea legii de aprobare pune Guvernul în imposibilitatea de a emite hotărărea de guvern care configurează strategia de tranziţie la televiziunea digitală, strategie a cărei asumare este dependentă de noile prevederi ce vor fi aduse prin legea de aprobare a ordonanţei, care a modificat anumite opţiuni esenţiale privind acordarea licenţelor digitale", spune ARCA.
Asociaţia precizează că termenul pentru încheierea procesului de tranziţie la televiziunea digitală, stabilit de Comisia Europeană şi asumat de România, este sfârşitul anului 2011. "(...) orice întârziere în adoptarea legii măreşte enorm riscul ca acest termen să nu poată fi respectat, fapt care va pune televiziunile româneşti în poziţie defavorizată pe piaţa europeană şi va priva publicul românesc de accesul la progresul oferit de televiziunea digitală", se spune în apelul ARCA.
"Neadoptarea legii nici în ultima şedinţă a actualei sesiuni parlamentare şi amânarea ei pentru toamnă ar conduce la o criză de reglementare, atât în raport cu implementarea Directivei Serviciilor Media Audiovizuale, cât şi în privinţa tranziţiei la televiziunea digitală, două instrumente legislative absolut necesare dezvoltării televiziunilor româneşti în convergenţă cu evoluţiile tehnologice şi
reglementative europene. De aceea, ARCA face un apel către Senatul României pentru ca, în exercitarea prerogativelor legiferării, să acorde întregul său interes posibilităţii de a răspunde, prin legea de aprobare a ordonanţei menţionate, urgenţelor care stau astăzi în faţa audiovizualului românesc", mai transmite ARCA Senatului României.
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 181/2008 pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002 nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru aprobare sau respingere în şedinţa din 15 iunie a Senatului. Ordonanţa are caracter organic, iar numărul minim necesar de voturi pentru aprobare sau respingere este de 69.
Astfel, senatorii au votat iniţial raportul Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă cu amendamente, acesta întrunind 55 de voturi "pentru", o abţinere şi 37 de voturi "împotrivă".
Ulterior, Mircea Geoană, preşedintele Senatului, a anunţat că raportul nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru aprobare şi a supus la vot proiectul de lege fără amendamente, care a întrunit 46 de voturi "pentru", 4 abţineri şi 44 de voturi "împotrivă".
Ca urmare, Geoană a supus la vot ordonanţa de respingere a proiectului, aceasta întrunind 55 de voturi "pentru", 36 de voturi "împotrivă" şi o abţinere. "Nici în acest caz nu a fost îndeplinit numărul de voturi necesar", a precizat preşedintele Senatului.
Proiectul legislativ care modifică actuala lege a audiovizualului a primit votul favorabil al Comisiei pentru Cultură din Senat în mai, după ce, în 3 martie, a fost votat de plenul Camerei Deputaţilor.
Plenul Senatului a analizat şi în şedinţa din 10 iunie modificările aduse de Comisia de Cultură a Senatului actualei Legi a audiovizulului, cea mai importantă dintre prevederile proiectului legislativ fiind dublarea cuantumului amenzilor pe care CNA poate să le acorde radiodifuzorilor, de la 2.500 de lei minim şi 100.000 de lei maxim până la 5.000 şi, respectiv, 10.000 de lei minim, şi 200.000 de lei maxim.
La acea dată, proiectul legislativ a fost motiv de dispută între grupurile parlamentare din Senat, PD-L considerând că este nepotrivită dublarea cuantumului amenzilor pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) le poate acorda televiziunilor şi posturilor de radio pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale.
Noul proiect de lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului integrează noua Directivă a Serviciilor Mass-media Audiovizuale.
Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat, în data de 25 februarie, când proiectul a fost discutat în Comisia pentru Cultură din Camera Deputaţilor, că în Ordonanţa de Urgenţă se introduc "norme de reglementare mai flexibile", care permit televiziunilor o mai bună adaptare la noile tehnologii. "Relaxarea legislativă vizează în principal publicitatea sub următoarele aspecte: o mai mare libertate acordată deciziei editoriale privind momentul şi modul în care pot fi inserate spoturile publicitare, menţinerea limitării orare de 12 minute de publicitate pe oră. De asemenea, filmele şi programele pentru copii şi programele informative vor putea fi întrerupe de publicitate o dată la 30 de minute, faţă de intervalul actual de 45 de minute", a explicat şeful CNA.
El a precizat că Ordonanţa de Urgenţă menţine, însă, restricţiile de 8 minute de publicitate pe oră la TVR. Popescu a spus că această prevedere s-a menţinut în OUG pentru că "Televiziunea Publică are mai multe surse de finanţare", respectiv finanţare de la bugetul de stat, publicitate şi taxa TV, spre deosebire de celelalte televiziuni private.
Răsvan Popescu a precizat că relaxarea regimului publicităţii are legătură cu admiterea unor noi tehnici, cum ar fi plasarea de produse, publicitatea pe ecran partajat şi publicitatea virtuală, "care vor oferi posturilor de televiziune surse suplimentare de venituri cu potenţial benefic în achiziţia de programe de calitate şi vor constitui un moment de ajutor în această perioadă de criză, în care veniturile din publicitate au scăzut în mod semnificativ".
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale