Răzvan Theodorescu, despre Solomon Marcus: "În Academia Română,el era spiritul critic prin excelenţă"

Istoricul Răzvan Theodorescu a vorbit, joi, despre personalitatea şi impactul pe care academicianul Solomon Marcus, care s-a stins din viaţă joi, la vârsta de 91 de ani, l-a avut asupra culturii române, dezvăluind şi aspecte mai puţin cunoscute despre persoana acestuia.

Urmărește
350 afișări
Imaginea articolului Răzvan Theodorescu, despre Solomon Marcus: "În Academia Română,el era spiritul critic prin excelenţă"

Răzvan Theodorescu, despre Solomon Marcus: "În Academia Română,el era spiritul critic prin excelenţă" (Imagine: Catalina Filip/ Arhiva Mediafax Foto)

Istoricul şi academicianul Răzvan Theodorescu a oferit, joi, pentru MEDIAFAX, o scurtă declaraţie privitoare la personalitatea şi impactul pe care academicianul, matematicianul şi scriitorul Solomon Marcus l-a avut asupra culturii române.

Astfel, Răzvan Theodorescu a relevat aspecte din activitatea regretatului matematician punctând procupările sale multidisciplinare care includeau ligvistica, arta, istoria, literatura, "aruncând punţi între domenii".

De asemenea, academicianul Răzvan Theodorescu a dezvăluit faptul că Solomon Marcus era un adevărat patriot, fiind extrem de interesat şi de implicat în modul în care se încadrează şi se prezintă ştiinţa română în lume.

"Pentru întreaga cultură română, nu numai pentru Academie, dispariţia academicianului Solomon Marcus este o mare pierdere. Era o minte sclipitoare. Era unul dintre puţinii oameni de ştinţă din ţara noastră care putea cu adevărat să facă studii multidisciplinare. Matematician de formaţie, a avut preocupări de lingvistică, de artă, de istorie, era un om care arunca punţi între domenii, era un om, un adevărat partiot. Îl interesa foarte mult felul în care ştiinţa română este prezentă în lume. Este o pierdere şi o să-mi amintesc întotdeauna că în Academia Română el era spiritul critic prin excelenţă.", a declarat academicianul Răzvan Theodorescu pentru MEDIAFAX.

Matematicianul Solomon Marcus a încetat din viaţă, joi, la vârsta de 91 de ani la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu".

Solomon Marcus s-a născut în data de 1 martie 1925 în judeţul Bacău.

După absolvirea studiilor liceale, a urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. A obţinut ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. După absolvirea facultăţii, a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti.

Profesorul Solomon Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare, iar opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. A publicat peste 50 de volume în România şi care au fost traduse în mai multe limbi din Europa şi nu numai şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate.

Din 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române. În anul 2001, matematicianul Solomon Marcus a fost ales ca membru titular al Academiei Române.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici