- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.05.2014, 18:39)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RCS&RDS a dat în judecată 4 cablişti mari, cerând instanţei să îi oblige să introducă în grile Digi24
RCS&RDS a dat în judecată patru cablişti mari - UPC România, NetxGen, Romtelecom şi Digital Cable Systems -, cerând instanţei să îi oblige să retransmită televiziunea Digi 24, care este deţinută de RCS şi se află în rândul posturilor obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu.
Urmărește
9837 afișări
RCS&RDS a dat în judecată 4 cablişti mari,cerând instanţei să îi oblige să introducă în grile Digi24
RCS&RDS a dat în judecată UPC România SRL, pe 15 mai, la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.
În aceeaşi zi, RCS&RDS a dat în judecată şi Digital Cable Systems SA, la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti.
De asemenea, RCS&RDS a dat în judecată NextGen Communications SRL şi Romtelecom SA. NextGen este o societate care face parte din grupul Romtelecom.
Obiectul proceselor este "ordonanţă preşedinţială", potrivit informaţiilor postate pe Portalul Instanţelor de Judecată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Surse din companiile de cablu au declarat pentru MEDIAFAX că în aceste procese RCS&RDS a cerut instanţei să îi oblige pe cabliştii săi concurenţi să introducă în grile televiziunea de ştiri Digi 24.
Nu au fost încă stabilite primele termene ale acestor procese.
Pe de altă parte, decizia RCS&RDS de a-şi acţiona în instanţă principalii competitori, care nu doresc să retransmită televiziunea de ştiri Digi 24, vine după ce, pe 29 aprilie, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat public 20 de societăţi de cablu care nu respectă principiu "must carry", între care şi RCS&RDS.
Lista "must carry" a fost publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie. Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă s-au declarat libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare.
Distribuitorii de servicii de programe din România au avut obligaţia ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry", potrivit unui anunţ postat pe site-ul CNA.
Astfel, CNA a somat public UPC România, pentru că nu retransmite cu preponderenţă televiziunea de ştiri Digi 24 (aflată pe poziţia 13 în lista "must carry"), în grilele sale analogice şi digitale. De asemenea, UPC nu retransmite în grilele digitale studiouri regionale ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv).
Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.
Totodată, Consiliul a somat public Romtelecom şi Next Gen (societate deţinută tot de Romtelecom, n.r.), pentru că nu retransmit cu preponderenţă în grilele analogice şi digitale Digi 24. De asemenea, Romtelecom şi NextGen nu retransmit în grilele digitale studiouri regionale ale TVR.
Pe de altă parte, Digital Cable Systems a fost somat public de CNA pentru că nu retransmite cu preponderenţă Digi 24 în grilele analogice şi digitale şi studiouri regionale ale TVR, în grilele sale digitale.
CNA a somat public şi RCS&RDS, care nu respectă la rândul său principiul "must carry", întrucât nu difuzează cu preponderenţă în grila analogică televiziunea muzicală Mynele TV (aflată pe poziţia 15 în lista "must carry"), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziţia 29), Credo TV (poziţia 30), dar şi studiouri regionale ale SRTv, precum TVR Târgu-Mureş şi TVR Cluj.
CNA a aplicat toate aceste sancţiuni în urma unor controale efectuate de inspectorii de specialitate ai Consiliului în oraşele reşedinţe de judeţ. Decizia efectuării acestor controale a fost luată în şedinţa din 3 aprilie după ce membrii Consiliului au analizat o adresă a societăţii RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care CNA a aprobat modificările de grile de programe ale UPC şi Romtelecom fără includerea Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.
Consiliul Naţional al Audiovizualului aprobase, în şedinţa din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicaţii Romtelecom (analogic şi digital), în care nu se regăseşte Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii concurente RCS&RDS. Acest lucru înseamnă că abonaţii Romtelecom nu pot să vizioneze programele difuzate de Digi 24.
Totodată, pe 25 martie, CNA a aprobat grila unei alte societăţi de cablu - N.C.S. Telnet Catv SRL din Moineşti, judeţul Bacău -, care nu include şi Digi 24.
Pe de altă parte, în şedinţa din 20 martie, Romtelecom a primit şi aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în reţeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.
În aceeaşi şedinţă din 20 martie, CNA a aprobat şi grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăseşte Digi 24.
RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi satelit din România. În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deţine televiziunea de ştiri Digi 24 (cu staţiile locale aferente), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar şi televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life şi Digi World (cu variantele "secundare" Animal World Channel, Life Channel şi World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acţionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel şi UTV.
Până la ora difuzării acestei ştiri, reprezentanţii RCS&RDS nu au răspuns la întrebările adresate de agenţia MEDIAFAX.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe