- Home
- Cultură-Media
- (15.03.2013, 16:24)
- Madalina Cerban , Alina Dan - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REACŢIILE directorilor de festivaluri la respingerea unor proiecte de către ICR la concursul de finanţare
Proiecte de finanţare pentru ediţiile de anul acesta a TIFF, Festivalului Naţional de Teatru (FNT), festivalurilor Anonimul şi Kinodiseea se numără printre cele considerate neeligibile la concursul organizat de ICR. Perioada depunerii constestaţiilor în concursul de finanţare a fost prelungită cu 24 de ore, până pe 19 martie, ora 16.00.
Urmărește
873 afișări
Tudor Giurgiu (Imagine: Ana Poenariu/ Mediafax Foto)
Preşedintele Anim'est: Probabil că proiectul nu se înscrie în priorităţile de finanţare ale ICR
Laurenţiu Brătan, organizator al Anim'est, a declarat pentru MEDIAFAX că nu a fost informat oficial despre motivele pentru care proiectul festivalului de animaţie a fost considerat neeligibil la concursul de finanţare organizat de ICR şi că decizia unei contestaţii depinde de aceste informaţii.
Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, miercuri, lista proiectelor eligibile şi neeligibile la finalul etapei administrative de selecţie a dosarelor depuse în cadrul concursului de proiecte anunţat de institut pe 29 noiembrie 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Între proiectele neeligibile se regăseşte şi Festivalul Anim'est, propus de Asociaţia Este'n'est.
"Nu am primit nicio informare cu privire la motivele pentru care proiectul nostru a fost declarat neeligibil", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Este'n'est.
În ceea ce priveşte decizia de a depune contestaţie, Brătan a precizat că va aştepta mai întâi să primească informarea oficială din partea ICR.
"Dacă ICR motivează că proiectul nu este eligibil în conformitate cu ariile tematice şi cu priorităţile acelui concurs, nu am cum să contest. Înţeleg motivele lor şi nu am cum să contest. Dacă lipsesc hârtii la dosar, voi încerca să remediez această situaţie", a mai spus Brătan, subliniind că, din punctul său de vedere, dosarul este complet.
"Dar, probabil că proiectul ăsta nu se înscrie în priorităţile Institutului Cultural Român", a concluzionat Laurenţiu Brătan.
Schmidt (Sibiu Jazz Festival): Nu am primit nicio informare de la ICR privind refuzul de finanţare
Johannes Konstantin Schmidt, directorul Sibiu Jazz Festival, a declarat pentru MEDIAFAX că nu a primit, până vineri, nicio informaţie cu privire la motivul pentru care propunerea sa de proiect a fost considerată neeligibilă pentru finanţare de ICR şi consideră că dosarul său a fost complet.
Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, miercuri, lista proiectelor eligibile şi neeligibile la finalul etapei administrative de selecţie a dosarelor depuse în cadrul concursului de proiecte anunţat de institut pe 29 noiembrie 2012.
Între proiectele neeligibile se regăseşte şi Sibiu Jazz Festival 2013, propus de Fundaţia Sibiu Jazz Festival.
"Nu ştiu nimic, pentru că nu am primit nicio informare. Am verificat chiar acum. Pe mail-urile noastre - avem mai multe adrese de e-mail care sunt afişate şi pe site-ul festivalului - nu am primit absolut nicio ştire semnată, ştampilată, oficială, în consecinţă nu am niciun fel de comentariu, deoarece nu cunosc în niciun fel motivaţia grupei de experţi, despre care presupun că vin din afara instituţiei, presupun că sunt plătiţi ca să expertizeze nişte proiecte, îşi fac datoria mai mult sau mai puţin profesionist", a declarat pentru MEDIAFAX Johannes Konstantin Schmidt.
Totodată, acesta reclamă modul în care s-a comunicat rezultatul primei etape de selecţie a proiectelor, dar şi faptul că persoanele care s-au ocupat de primirea şi înscrierea dosarelor nu au sesizat şi nu i-ar fi anunţat pe candidaţi că dosarele lor sunt incomplete.
"În finalul comunicatului ICR am întâlnit o expresie pe care nu am mai auzit-o în cei 70 de ani ai existenţei mele şi care se referea la faptul că respingerea sau aprobarea se făcea în consecinţa unor «date tehnico-financiare». Eu nu am înţeles deloc asocierea celor două cuvinte. Nu îl contrazic pe domnul Marga în ceea ce priveşte faptul că dosarele au fost sau nu complete, dar, dacă oricare dintre apelanţi ar fi depus un dosar din care lipseşte o hârtie sau lipsesc mai multe, în mod firesc, cei care au primit dosarul trebuiau să comunice apelantului, operatorului cultural: «Stimate coleg, nu vă puteţi înscrie dosarul, îl avem în aşteptare, pentru că mai avem nevoie de hârtia x, y, z». În momentul în care eu până astăzi nu am primit nicio menţiune cu privire la dosarul pe care eu spun că l-am depus complet, nu îmi rămâne decât să îmi imaginez că dosarul meu a fost complet, dar experţii angajaţi sau solicitaţi de către ICR nu au considerat că proiectul meu este eligibil", a mai spus Schmidt.
Acesta a adăugat că nu deţine niciun fel de date concrete care să îi certifice ce s-a întâmplat cu proiectul depus de Fundaţia Sibiu Jazz Festival, iar decizia înaintării unei eventuale contestaţii va fi luată împreună cu colegii săi abia după ce va primi aceste date.
"Nu pot să fac contestaţie la ceva la care, în mod firesc, omenesc, juridic, eu nu am primit o atenţionare sau un mesaj că nu e bine. Presupunând că voi primi un mesaj, mă voi sfătui cu membrii staff-ului, cu juristul şi cu ceilalţi colegi şi vom vedea dacă are rost sau nu are rost să facem contestaţie. În primul rând, trebuie să vedem justificarea pe care o face ICR-ul în cadrul şi în cazul respingerii proiectului nostru. Eu nu sunt omul care să mă iau la ceartă cu o instituţie a statului român. Mă bazez pe o bună credinţă. Sper că buna cuviinţă şi bunul sens al lucrurilor va câştiga în ultimă instanţă. Cred în asta şi aştept decizia finală a statului român", a mai spus pentru MEDIAFAX directorul Sibiu Jazz Festival.
Dumitru Budrală: Sunt surprins că Astra Film Festival a fost considerat neeligibil de ICR
Dumitru Budrală, directorul Astra Film Festival, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este surprins că evenimentul pe care îl coordonează a fost considerat neeligibil pentru finanţare de către Institutul Cultural Român (ICR).
Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, miercuri, lista proiectelor eligibile şi neeligibile la finalul etapei administrative de selecţie a dosarelor depuse în cadrul concursului de proiecte anunţat de institut pe 29 noiembrie 2012.
Între proiectele neeligibile, se regăseşte şi Astra Film Festival 2013, propus de Fundaţia Astra Film.
Contactat de MEDIAFAX, Dumitru Budrală, directorul Astra Film Festival, a spus că ICR a fost întotdeauna partener al Festivalului Astra de la Sibiu.
"Am văzut doar lista şi am rămas surprins, probabil ca mulţi alţi manageri de festival. Nu am fost informaţi. Întotdeauna am fost susţinuţi de ICR. ICR a fost un partener constant, la toate ediţiile Astra Film Festival. Am făcut şi Astra Film Fest şi în străinătate, foarte multe parteneriate am avut cu ICR de-a lungul timpului", a declarat Dumitru Budrală.
El a mai spus că vor contesta decizia ICR, care a considerat neeligibil pentru finanţare Astra Film Festival.
Întrebat dacă el crede că proiectul Astra Film Festival 2013 a fost considerat neeligibil din cauza unor chestiuni de natură tehnică, Dumitru Budrală a spus: "Nici pomeneală să fie de natură tehnică, din moment ce a fost acceptat dosarul şi nu am primit nicio observaţie. Se respingea din start că nu are toate datele. Poate au alte viziuni despre cultură, poate cred că un festival de talia Astra Film Festival nu este atât de bun".
Constantin Chiriac: ICR ne-a spus că proiectul cu Silviu Purcărete va fi luat în considerare
Constantin Chiriac, directorul Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că proiectul de prezentare a trei producţii semnate de Silviu Purcărete la Tbilisi International Festival of Theatre, considerat iniţial neeligibil de ICR, va fi luat în considerare pentru finanţare.
Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, miercuri, lista proiectelor eligibile şi neeligibile la finalul etapei administrative de selecţie a dosarelor depuse în cadrul concursului de proiecte anunţat de institut pe 29 noiembrie 2012.
Între proiectele neeligibile se regăseşte şi "Focus România la Tbilisi International Festival of Theatre", propus de Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Proiectul presupune montarea a trei producţii semnate de Silviu Purcărete, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru din România, la Tbilisi International Festival of Theatre.
Contactat, vineri, de MEDIAFAX, Constantin Chiriac, director general al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, a declarat că au fost nişte mici probleme care între timp s-au rezolvat, iar proiectul va fi totuşi luat în considerare.
"Au fost nişte mici probleme administrative care s-au rezolvat: nu era un număr de înregistrare al proiectului, deşi noi am depus proiectul din noiembrie anul trecut. Acum ni s-a spus că proiectul nostru va fi luat în considerare", a mai spus Constantin Chiriac.
Tudor Giurgiu: Nu cred că ICR îşi va retrage sprijinul pentru TIFF
Tudor Giurgiu, directorul TIFF, a declarat pentru MEDIAFAX că nu cunoaşte detalii privind motivele pentru care proiectul festivalului a fost declarat neeligibil la concursul de finanţare demarat de Institutul Cultural Român (ICR) şi că nu crede că ICR nu ar mai dori susţinerea evenimentului.
Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, miercuri, lista proiectelor eligibile şi neeligibile la finalul etapei administrative de selecţie a dosarelor depuse în cadrul concursului de proiecte anunţat de institut pe 29 noiembrie 2012.
Între proiectele neeligibile se regăseşte Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), organizat la Cluj-Napoca.
"Din păcate, nu am foarte multe date şi, din toate informaţiile pe care le-am adunat, înţeleg că proiectul nu ar fi respins. Noi am discutat la începutul anului cu conducerea ICR şi singurul lucru cu care eu am rămas după discuţia respectivă a fost că Festivalul de Film Transilvania va fi susţinut în continuare de ICR şi este unul dintre proiectele principale pe agenda ICR. De aici mai departe, ce s-a întâmplat, nu ştiu", a spus Tudor Giurgiu, contactat de MEDIAFAX.
"Aştept nişte documente oficiale din partea ICR, pe care până aseară (joi seară, n.r) nu le-am primit. Până atunci, nu ştiu ce să spun, dar nu cred că ICR îşi va retrage sprijinul pentru un festival atât de mare ca Festivalul de Film Transilvania", a mai spus directorul şi fondatorul TIFF.
Numeroase proiecte importante înscrise la concursul organizat de ICR au fost declarate neeligibile. Între acestea se regăsesc şi Festivalul Naţional de Teatru (FNT), Festivalul Anonimul, Kinodiseea, Sighişoara Film Festival, Anim'est, Sibiu Jazz Festival, dar şi un proiect de promovare a filmului "După dealuri", de Cristian Mungiu, premiat la ediţia din 2012 a Festivalului de Film de la Cannes.
ICR nu a făcut publică componenţa comisiilor care au analizat proiectele.
Cei nemulţumiţi pot depune contestaţii la ICR până pe 19 martie.
Suma totală alocată de ICR pentru acest concurs de finanţare nerambursabilă este de 450.000 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Proiecte depuse de Mungiu, TIFF, Festivalul Naţional de Teatru, Anonimul, Madrigal, respinse la concursul de finanţare al ICR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20