- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.10.2011, 10:58)
- Madalina Cerban ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Realitatea Media cere CNA să interzică funcţionarea postului RTV
Realitatea Media a cerut Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), printr-o adresă transmisă luni, să interzică funcţionarea postului RTV, în condiţiile în care această televiziune nu este autorizată şi emite din studiourile de la Casa Presei Libere, care aparţin Realitatea.
Urmărește
890 afișări
Realitatea Media cere CNA să interzică funcţionarea postului RTV (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
În mod concret, SC Realitatea Media SA a sesizat CNA că "din studiourile din Casa Presei Libere, pentru care Realitatea Media a obţinut autorizaţia de difuzare a serviciului de programe, sub denumirea Realitatea TV, se emite un alt serviciu de programe". "Din informaţiile pe care le deţinem, acest serviciu de programe nu este autorizat. Serviciul de programe emis sub denumirea RTV, deşi Realitatea Media este singura în măsură să autorizeze folosirea acestei denumiri, în calitate de deţinătoare a drepturilor asupra mărcii", se spune în adresa semnată de Sorin Enache, directorul general al Realitatea Media.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Potrivit adresei Realitatea Media, funcţionarea acestui serviciu de programe (RTV, n.r.) cu nerespectarea dispoziţiilor legale "este de natură să prejudicieze semnificativ interesele societăţii, având în vedere utilizarea mărcii RTV care este similară celei deţinute de Realitatea Media şi care este, prin urmare, aptă să creeze o gravă confuzie în rândul publicului telespectator, aspect care, în virtutea misiunii CNA, impune intervenţia de urgenţă a acestei instituţii pentru stoparea acestei încălcări flagrante a legii".
Postul Realitatea TV a început să emită, duminică, la ora 18.00, dintr-un nou sediu, cel din clădirea Willbrook, televiziunea fiind coordonată de Sorin Enache şi Sergiu Toader.
La Casa Presei Libere a rămas o parte din echipa Realitatea TV, care lucrează la postul RTV, controlat de Sebastian Ghiţă, fostul manager al Realitatea Media. Postul de ştiri RTV emite începând de duminică din studiourile de la Casa Presei Libere, în care a funcţionat Realitatea TV.
CNA analizează în şedinţa de marţi, care este în curs de desfăşurare în momentul difuzării acestei ştiri, situaţia postului RTV.
La şedinţa CNA participă Elan Schwartzenberg, proprietarul Realitatea TV, dar şi Sebastian Ghiţă, împuternicit al lui Radu-Mihai Tronaru, acţionarul societăţii care deţine RTV. Atât Elan Schwartzenberg, cât şi Sebastian Ghiţă sunt însoţiţi de mai mulţi avocaţi.
În faţa membrilor CNA, Elan Schwartzenberg a declarat că regretă "incidentul de duminică, de la ora 18.00", când emisia Realitatea TV de la Piaţa Presei Libere a fost înlocuită brusc cu emisia Realitatea TV de la studiourile Wilbrook. Elan Schwartzenberg a precizat, însă, că aceasta a fost "unica posibilitate de a intra în ceea ce îi aparţine, de a-şi lua proprietatea". "Promitem să nu mai repetăm (mutarea bruscă a studiourilor, n.r.) acest lucru niciodată", a spus Elan Schwartzenberg.
Totodată, Elan Schwartzenberg a atras atenţia că, dacă CNA va autoriza funcţionarea postului RTV, se va crea un "precedent" - şi alţi proprietari de televiziuni putând fi afectaţi.
"Ei transmit la fel, din acelaşi sediu, cu echipamentele noastre. Din punctul meu de vedere, a autoriza o staţie care funcţionează cu ce ne aparţine o consider o haiducie. Nu avem nimic personal cu domnul Ghiţă, este o problemă de business", a mai spus Schwartzenberg.
El a mai atras atenţia că Mihai-Radu Tronaru, acţionarul oficial al postului RTV, este "şoferul domnului Ghiţă".
În schimb, prezent în şedinţa de marţi a CNA, Sebastian Ghiţă a precizat că este împuternicitul lui Mihai-Radu Tronaru, acţionarul societăţii Ridzone Computers SRL din Târgu Jiu. De asemenea, Sebastian Ghiţă a precizat că el este director la Ridzone Computers, societatea care deţine licenţa audiovizuală a postului RTV.
Totodată, Sebastian Ghiţă a spus că au fost depuse toate documentele la CNA care să permită membrilor Consiliului să vadă noua structură a acţionariatului.
El a mai spus că situaţia emisiei RTV nu a fost premeditată, ci creată de cei de la Realitatea Media, care a tăiat semnalul şi a început să emită din alt sediu. "Eu nu am mai văzut ca vreodată în lume să apară alt semnal", a mai spus Sebastian Ghiţă.
"Ce s-a întâmplat în colectivul de la Realitatea este că s-a splitat. Unii au decis să meargă la Realitatea Media, alţii au început un proiect nou cu RTV şi Ridzone. Sunt chestiuni tehnice legate de emiterea semnalului de la Casa Presei spre staţiile de ridicare a semnalului. S-a creat această confuzie pe care nu a dorit nimeni să o facă intenţionat", a spus Sebastian Ghiţă.
"Sunt câteva sute de oameni care au păstrat contracte cu noi şi faţă de care noi ne simţim responsabili, în faţa cărora trebuie să găsim o soluţie. Soluţia noastră a fost să emitem de acolo chiar dacă studiourile nu erau autorizate. Cu toate acestea, acele studiouri sunt construite de noi", a mai spus Ghiţă.
În plus, Ghiţă a spus că a depus de dimineaţă la CNA toate documentele cerute pentru noul post RTV. "Noi avem o siglă înregistrată la OSIM. Nu a existat vreo intenţie să eludăm, să trecem pe lângă lege, a fost o situaţie nu generată de noi, dar destul de complicată. Dintr-un efort de a investi în media, ne-am trezit că avem câteva sute de oameni cărora trebuie să le menţinem locurile de muncă. Nici nu cred că societatea Realitatea Media poate să îi preia pe toţi", a mai spus Ghiţă.
"Nu aveam nicio şansă să păstrăm anumite lucruri în totalitate în regulă (...) Am depus cererea de întrerupere a emisiei pentru studioul de la Târgu-Jiu odată cu cererea de funcţionare a acestora noi (de la Piaţa Presei, n.r.). Sunt conexate. Am depus şi un nou program", a explicat Ghiţă.
"Dumneavoastră aveţi dreptul să întrerupeţi 90 de zile", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a vorbit şi despre necesitatea "licenţierii noului post". "Aveţi modificări de acţionariat şi probabil şi modificări de grilă. Trebuie să lămurim cu OSIM chestiunea cu numele şi ulterior să ne pronunţăm în legătură cu solicitările dumneavoastră", a mai spus Popescu.
"Solicitarea de modificare a grilei de program este depusă în această dimineaţă în dosarul de autorizare. Există modificare totală a grilei şi a tipurilor de emisiuni", a spus în Ghiţă.
Societatea Ridzone deţine licenţă pentru un program regional, care acoperă patru judeţe. "Este o schimbare radicală de program (pentru RTV, n.r.)", a spus Gelu Trandafir.
"Este vorba despre o licenţă nouă", a spus şi Cristina Trepcea, membru al CNA.
Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că RTV funcţionează cu o licenţă din 2008, iar RTV exista în 2008 înainte de înregistrarea mărcii RTV la OSIM. El a propus verificarea situaţiei legate de marca RTV, pe care atât Elan Schwartzenberg, cât şi Sebastian Ghiţă susţin că o deţin.
"În procedura de insolvenţă, administratorul judiciar a solicitat denunţarea contractului de management", a spus Onisei.
"Legea insolvenţei nu prevede nicio cale de atac la denunţarea contractului de management. El (fostul manager al Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, n.r.) poate solicita cel mult depăgubiri, dar nu poate solicita repunerea în situaţia anterioară", a spus, în schimb, reprezentantul Rovigo, administratorul judiciar al Realitatea Media, societate care în prezent este în insolvenţă.
Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru al CNA, a mai spus că, dacă se pune "problema numelui RTV, mai există o televiziune în Galaţi cu acelaşi nume". "Atunci trebuie să luăm în discuţie şi numele acelei televiziuni. Nu cred că este cazul, atâta vreme cât, atunci când s-a solicitat modificarea licenţei (din licenţă locală în licenţă pe satelit, n.r.), nu s-a discutat acest aspect (denumirea, n.r.). Poate că RTV Galaţi este strict locală şi nu intră în interferenţă cu Realitatea Media. Totuşi, având în vedere că s-a obţinut o licenţă cu opt voturi din 10, nu putem considera că nu este valabilă", a mai spus Iorga.
"Amândoi v-aţi manifestat îngrijorarea pentru jurnaliştii celor două posturi. Niciunul nu v-aţi referit la publicul care nu ştie ce să mai creadă. Dumneavoastră vă rezolvaţi o chestiune privată de afaceri pe spatele unor jurnalişti şi al unui public care v-a acordat credit foarte mare", a mai spus Iorga adresându-se atât lui Sebastian Ghiţă, cât şi lui Elan Schwartzenberg.
"Eu îmi cer scuze dacă demersul meu de a-mi apăra proprietatea este greşit. Telespectatorul vede aceeaşi Realitatea pe care o deţin în nume propriu, anunţat la dumneavoastră din momentul în care am făcut-o. E aceeaşi Realitatea, cu aceeaşi siglă, aceleaşi culori, pe care o deţin în nume propriu. Nu cred că îi dau telespectatorului nimic altceva decât ce a văzut timp de 10 ani", i-a răspuns Schwartzenberg.
Pe de altă parte, Iorga a spus că jurnaliştii de la Realitatea TV şi RTV sunt "o masă de manevră, care nu au niciun fel de drept".
"Eu nu le-am solicitat asta. Nu le-am solicitat să meargă nicărieri. Eu am o continuitate. Nu am luat pe nimeni să mut pe o altă firmă, nu am deturnat nimic", a spus în schimb Schwartzenberg.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace