Realitatea TV, amendată cu 10.000 de lei pentru că Grapini nu şi-a putut prezenta punctul de vedere

CNA a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu 10.000 de lei postul Realitatea TV, pentru că Maria Grapini, ministrul pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, nu şi-a putut prezenta punctul de vedere în emisiunea "Jocuri de putere" din 7 octombrie.

Urmărește
270 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, amendată cu 10.000 de lei pentru că Grapini nu şi-a putut prezenta punctul de vedere

Realitatea TV, amendată cu 10.000 de lei pentru că Grapini nu şi-a putut prezenta punctul de vedere

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reanalizat, în şedinţa de joi, mai multe emisiuni difuzate de Realitatea TV, respectiv "Jocuri de putere" din 7 octombrie, "Deschide lumea" din 7 octombrie şi "Jocuri de putere" din 16 octombrie. În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit reclamaţii.

CNA a mai analizat cazul acestor emisiuni şi în şedinţa de marţi, fără a lua o decizie la momentul respectiv.

Astfel, CNA a primit o reclamaţie potrivit căreia în ediţia din 7 octombrie a emisiunii "Jocuri de putere", difuzată de Realitatea TV în intervalul 22.15 - 00.15, moderatorul emisiunii, Rareş Bogdan, împreună cu invitaţii săi, "s-au lansat într-o serie de acuzaţii nefondate privind noua modalitate de impozitare propusă de către doamna Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, modalitate concepută împreuncă cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din România".

"Pe parcursul emisiunii «Jocuri de putere», moderatorul a adus mai multe acuzaţii la adresa ministrului delegat Maria Grapini, de natură a prejudicia imaginea acesteia, iar cifrele prezentate în emisiune au fost incorect explicate şi transmise publicului în mod eronat. Astfel, moderatorul a dezinformat opinia publică şi nu i-a permis ministrului să îşi exprime poziţia cu privire la subiectul în discuţie. Deşi iniţial producătorii emisiunii i-au solicitat ministrului Maria Grapini să participe la emisiune, la scurt timp au retractat invitaţia, declarând public că doamna ministru Maria Grapini a refuzat să ia parte la emisiune", se mai spune în reclamaţia primită de CNA.

Totodată, în adresă se spune că, "deşi au declarat pe post că vor oferi ministrului delegat posibilitatea unui drept la replică", până pe data de 15 octombrie Maria Grapini nu a primit nicio astfel de solicitare.

De altfel, ministrul Maria Grapini a susţinut aceleaşi lucruri şi în şedinţa de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului, la care a fost prezentă. "Sunt în premieră la CNA şi e o situaţie neplăcută pentru mine", a spus Grapini.

La şedinţa CNA a fost prezent şi Rareş Bogdan, moderatorul emisiunii "Jocuri de putere", care a spus că Maria Grapini a fost invitată de mai multe ori pe parcursul zilei de 7 octombrie să participe la emisiunea "Jocuri de putere".

Rareş Bogdan a mai spus că, pe parcursul zilei de 7 octombrie, au apărut mai multe subiecte, astfel încât în emisiunea lui au fost dezbătute patru subiecte şi nu doar cel care o viza pe Maria Grapini. Acesta a fost motivul pentru care, la un moment dat, în timpul zilei, i s-a cerut Mariei Grapini să aibă o intervenţie telefonică la Realitatea TV şi să nu mai fie prezentă la întreaga emisiune. Însă, în timpul emisiunii, aceasta ar fi început să sune în regia de emisie şi să facă presiuni şi să îi ameninţe pe jurnaliştii de la Realitatea TV pentru a o lăsa să intervină telefonic în respectivul program.

"Timp de 10-12 minute, dânsa a sunat revoltată în regie, i-a abuzat în toate felurile posibile, oamenii nu mai erau atenţi la producţia emisiunii şi nervozitatea mea a fost că, în momentul respectiv, nu mai era condusă de noi, ci de doamna Grapini prin telefon (...) Stresat fiind de inactivitatea celor doi colegi, am avut o reacţie care pe unii dintre dumneavoastră i-a deranjat, pentru că am spus «Eu sunt şeful aici» (...) Nu era cea mai potrivă reacţie, dar realizatorii le au. Am spus că «acum eu sunt Ponta în emisiunea mea» (...) Dar noi i-am oferit doamnei Grapini posibilităţi multiple de a interacţiona cu publicul. Din punctul meu de vedere, noi ne-am făcut datoria de a sta de vorbă cu dânsa şi nu cred că supărarea dânsei a fost justificată", a spus Rareş Bogdan.

Maria Grapini l-a contrazis pe Rareş Bogdan, cei doi purtând un schimb mai dur de replici în faţa CNA.

"La ora 22.00 m-a postat în faţa televizorului ca o caraghioasă şi am aşteptat două ore să mă sune (ca să îşi spună punctul de vedere, n.r.)", a spus Maria Grapini. Ea a precizat că nu a folosit un limbaj nici pe departe dur la adresa angajaţilor Realitatea TV.

Disputele între Maria Grapini şi Rareş Bogdan au continuat şi pe holul din faţa sălii de şedinţe a CNA, unde cei doi s-au acuzat reciproc că nu spun adevărul.

Pe de altă parte, membrul CNA Monica Gubernat a propus aplicarea unei amenzi în cuantum de 10.000 de lei postului Realitatea TV, pentru încălcarea articolului 66, alineatul 1, litera a, şi alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică. (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii".

De asemenea, sancţiunea a fost aplicată şi pentru încălcarea articolului 67 din Cod, potrivit căruia "În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii".

În sancţiune au fost incluse şi emisiunile "Deschide lumea" din 7 octombrie şi "Jocuri de putere" din 16 octombrie, în care s-a abordat şi subiectul proiectului de înfiinţare a unui punct vamal administrat privat pe aeroportul din Tuzla.

"Pentru" aplicarea amenzii de 10.000 de lei au votat Monica Gubernat, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu, în timp ce "împotrivă" au votat Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea.

Christian Mititelu a spus că, din punctul său de vedere, nu a fost încălcată legislaţia audiovizualului.

"Constat că revenim la un scenariu pe care l-am mai trăit cu un an - doi - trei în urmă şi anume că, dacă vine o plângere de la un ministru, mai ales de la o doamnă ministru, automat adoptăm o atitudine combativă", a spus Mititelu. Totodată, Mititelu a spus că, din punctul său de vedere, o persoană care a intrat în politică ar trebui să îşi asume faptul că este criticată şi că nu poate să îşi prezinte punctul de vedere atunci când doreşte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici