Realitatea TV, amendată cu 20.000 de lei pentru limbajul injurios al lui Rareş Bogdan

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze Realitatea TV cu 20.000 de lei, din cauza limbajului injurios folosit de Rareş Bogdan în emisiunea "Jocuri de putere" din 11 mai, în care acesta a spus despre Teodor Atanasiu că "s-a comportat ca un bou".

Urmărește
397 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, amendată cu 20.000 de lei pentru limbajul injurios al lui Rareş Bogdan

Realitatea TV, amendată cu 20.000 de lei pentru limbajul injurios al lui Rareş Bogdan (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Potrivit CNA, în emisiunea "Jocuri de putere" difuzată pe 11 mai, moderatorul Rareş Bogdan a făcut referire la o discuţie între lideri politici din PNL, înregistrată şi difuzată în media, în care aceştia se delimitau de aliaţii de la PDL, cu ajutorul cărora au câştigat alegerile. În acest context, moderatorul emisiunii a folosit mai multe cuvinte referitoare la clasa politică din România: "proşti, idioţi, cretini şi corupţi". Rareş Bogdan a mai spus că aceştia "au vorbit ca nişte tăntălăi, ca nişte boi".

Pe de altă parte, în sancţiunea CNA a fost reţinută emisiunea "Ediţie specială" moderată de Octavian Hoandră şi Rareş Bogdan şi difuzată pe 12 iunie, la Realitatea TV. În această emisiune, s-a discutat despre vizita premierului Victor Ponta la Baku, Azerbaidjan. Invitaţii emisiunii, între care s-a numărat şi jurnalistul Cornel Ivanciuc, au dezaprobat această vizită. Cu acest prilej, potrivit CNA, Cornel Ivanciuc a spus despre Victor Ponta că "este atât de naiv sau de dobitoc" şi că "îi linge aura lui Putin".

Prezentă la şedinţa CNA de marţi, Lavinia Şandru, reprezentanta Realitatea TV, a spus că în emisiunile respective au fost exprimate opinii şi păreri.

Ea a mai spus că Rareş Bogdan este "mai dur" în exprimări "ca să atragă atenţia asupra unor lucruri care se întâmplă în societate". "Fiecare jurnalist alege să vorbească într-un anumit fel", a spus Rareş Bogdan.

Membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că, din punctul său de vedere, "lucrurile sunt oarecum clare" şi că Rareş Bogdan beneficiază de "o protecţie", referindu-se la faptul că, pentru aspecte similare, Realitatea TV nu a fost sancţionată de Consiliu.

"E clar că există undeva o protecţie, aşa încât părerea mea este că Rareş Bogdan poate să o ţină aşa până la adânci bătrâneţe. În CNA probabil că este imun, cum şi-a câştigat această imunitate...", a spus Radu Călin Cristea.

"Cred că este vorba de un sistem imunitar acolo, care nu poate fi afectat nici de o bombă de la Hiroshima (...) Dar, dacă se încalcă legea, eu propun o sancţiune", a spus Radu Călin Cristea, propunând amendarea Realitatea TV cu 20.000 de lei.

Sancţiunea a fost aplicată cu şapte voturi "pentru" (Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Radu Călin Cristea şi Răsvan Popescu), în timp ce Dorina Rusu şi Florin Gabrea au votat "împotrivă".

Membrul CNA Radu Herjeu a spus că Realitatea TV nu plăteşte sancţiunile pe care le primeşte. "Chiar dacă primiţi amenzi, oricum nu le plătiţi şi oricum domnul Rareş Bogdan este la fel", a spus Radu Herjeu, precizând că şi-ar dori să existe o soluţie la aceste aspecte.

Amenda a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40, alineatele 1 şi 3, din Codul audiovizualului, potrivit căruia "În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă", şi a articolului 65, litera c din Cod - "În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate" şi a articolului 67 din Cod - "În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici