- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (13.03.2014, 13:26)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Realitatea TV, amendată de CNA cu 20.000 de lei, din cauza emisiunii lui Rareş Bogdan
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu 20.000 de lei emisiunea "Jocuri de putere" difuzată pe 3 şi 10 martie, în care au fost făcute afirmaţii care au discriminat etnia maghiară, potrivit majorităţii membrilor CNA.
Urmărește
674 afișări
Realitatea TV, amendată de CNA cu 20.000 de lei, din cauza emisiunii lui Rareş Bogdan
Sancţiunea a fost aplicată la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, cu şase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea) şi două "împotrivă" (Florin Gabrea şi Valentin Jucan).
Amenda a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală", a articolului 70 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora", dar şi a articolului 66, alineatul 1, litera a din Cod - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Potrivit CNA, în ediţia din 3 martie a emisiunii "Jocuri de putere", moderatorul Rareş Bogdan a salutat telespectatorii în limba maghiară, apoi a spus: "În curând, o limbă obligatorie în toate localităţile din Transilvania (...) Astăzi, Victor Ponta s-a pus în genunchi. De ce? Nu pentru binele populaţiei - surori, frate, ce doriţi, asociată, ce doriţi dumneavoastră". Rareş Bogdan a mai spus în introducerea sa că populaţia maghiară are aceleaşi probleme ca şi majoritarii români, economice şi sociale. Rareş Bogdan a adăugat: "Felicit pe domnul Kelemen Hunor, îl felicit pe domnul Marko Bella, cu sinceritate, îl felicit pe domnul Verestoy Atilla, îl felicit pe domnul Borbely Laszlo pentru că a reuşit să mai îngenuncheze un tânăr aspirant la poziţia de trădător a intereselor a 7,4 milioane de cetăţeni care au crezut că Victor Ponta poate fi viitorul unei naţii". Între titlurile afişate pe ecran se număra "Ponta în genunchi".
În aceeaşi emisiune, invitatul Florian Bichir a spus: "Vreau să vă spun că Academia Română, cel mai înalt for ştiinţific al acestei ţări, a spus că există practic în Covasna şi Harghita o epurare etnică".
În contextul în care se vorbea despre faptul că Kelemen Hunor va fi vicepremier şi ministru, Bogdan Chirieac a spus: "Este o chestiune, dacă vreţi, ce ţine de siguranţa naţională, la un moment dat".
Pe de altă parte, în ediţia din 10 martie a emisiunii "Jocuri de putere" a fost discutat subiectul mitingului de la Târgu-Mureş, la care au participat reprezentanţii câtorva organizaţii pro-autonomie a "ţinutului secuiesc" şi unde s-au înregistrat câteva incidente cu forţele de ordine.
Potrivit CNA, la un moment dat în emisiune, Rareş Bogdan a afirmat: "Aţi auzit scandările de azi de la Târgu-Mureş şi îmi amintesc de o perioadă pe care eu o credeam uitată sau acoperită de lucrurile frumoase din istoria României. Sunt unii în această ţară care refuză să înţeleagă Trianonul, care refuză să înţeleagă ce se întâmplă exact cu Ardealul şi, din păcate, repet, sunt foarte mulţi din UDMR care continuă să incite, deşi astăzi ar trebui să fie cel puţin teoretic mai liniştiţi, deoarece se află la guvernare şi li s-au respectat toate doleanţele pentru că Victor Ponta e simplu, nu pricepe ce e cu Transilvania, domnia sa a uitat să citească istoria României. Din păcate, nu a avut cine să-l înveţe exact ce este cu acel teritoriu de 14 judeţe din această ţară şi-şi închipuie că toate lucrurile sunt ca la Gorj".
De asemenea, la un moment dat, Rareş Bogdan i s-a adresat premierului Victor Ponta, spunându-i: "Urâţi România şi-i păcat de lucrul ăsta, sunteţi cam trădător, domnule Ponta. Da, mă rog, asta românii o să vă judece, nu eu, eu nu vă judec".
În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit trei sesizări din partea senatorului PSD Daniel Savu, potrivit căruia în ediţia din 3 martie a programului "au fost proferate o serie de ofense". ". Limbajul injurios la adresa membrilor UDMR relevă incitarea la discriminare pe considerente de naţionalitate şi etnie, şi implicit, dezinformarea opiniei publice. Prin atacurile lansate se instigă la atitudini naţionaliste şi şovin extremiste, periculoase pentru convieţuirea şi pacea interetnică. În niciunul dintre cazuri, moderatorul Rareş Bogdan nu a intervenit pentru a sancţiona limbajul folosit, ba chiar l-a aprobat tacit", a mai spus Daniel Savu.
Pe de altă parte, în şedinţa CNA de joi, Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea Media, le-a citit membrilor CNA un mesaj din partea realizatorului Rareş Bogdan.
Rareş Bogdan a spus că afirmaţiile pe care le-a făcut în respectivele emisiuni nu pot fi încadrate nici măcar în cadrul unui delict de opinie. "Nu am jignit niciodată populaţia de etnie maghiară din Transilvania (...) Am făcut referire la anumiţi lideri ai UDMR, care fac obiectul unor cercetări penale (....) Am spus de nenumărate ori pe parcursul emisiunilor că problemele cetăţenilor maghiar sunt aceleaşi ca şi pentru cetăţenii români (...) Nu am făcut referiri şi nu voi face referiri peiorative la populaţia de etnie maghiară din Transilvania", a spus Rareş Bogdan.
El a mai spus că recomandările pe care i le-a făcut lui Victor Ponta în emisiune "au fost făcute cu bună-credinţă". "Da, i-am recomandat să citească istoria României şi cu precădere istoria Transilvaniei", a mai spus Rareş Bogdan.
Membrul CNA Lorand Turos a întrebat-o pe Mura Fânculescu de ce este un atac la siguranţa naţională faptul că Kelemen Hunor este vicepreşedinte şi ministru al Culturii.
Mura Fânculesc a spus că aceasta a fost o opinie exprimată de un invitat în emisiune, nefiind o opinie împărtăşită de Rareş Bogdan.
Însă, Lorand Turos a spus că moderatorul trebuie să îşi facă datoria şi să intervină atunci când un invitat face astfel de afirmaţii.
Pe de altă parte, membrul CNA Christian Mititelu a spus că, din punctul său de vedere, problema este tocmai pasiunea cu care anumiţi moderatori şi realizatori îşi realizează programele. "Probabil dacă faci o emisiune seară de seară te ambalezi şi nu mai poţi să faci o analiză raţională (...) E un populism al jurnaliştilor extrem de păgubos pentru publicul larg. Ce fel de jurnalism e acesta în care moderatorul se adresează direct preşedintelui sau premierului (...) Nu mai discut garnitura de invitaţi, evident că nu există un echilibru (...) Dacă te înconjori cu oameni care îţi ţin isonul, te inflamezi şi tu", a spus Mititelu.
Însă membrul CNA Valentin Jucan a spus: "Fără această pasiune, cred că nu ai putea să te implici şi nu ai putea să realizezi emisiuni seară de seară". "Bineînţeles că este un subiect sensibil, dar o decizie în sensul sancţionării postului ar fi mult mai periculoasă (...) Am sublinia că, într-adevăr, există această problemă şi că într-adevăr a enunţa anumite nume, partide politice, formaţiuni politice, pot să ducă la sensibilităţi în zonă (...) Faptul că cineva vorbeşte cu mai mult patos nu înseamnă că trebuie să fie cumva cenzurat (...) Îmi pun problema care este diferenţa între opinie şi acuzaţie, pentru că văd că nu mai reuşim să facem distincţie", a spus Valentin Jucan. El a precizat că unii moderatori/ realizatori şi radiodifuzorii "folosesc această pasiune pentru a aduce acuzaţii şi pentru a formula linşaje mediatice", însă nu asta a făcut Rareş Bogdan.
Jucan a mai spus că acest şir de emisiuni a pornit de la anumite manifestări publice extremiste. "Tocmai asta voia emisiunea, să arate aceste aspecte (...) să întoarcem acum lucrurile împotriva emisiunii mi se pare prea mult", a mai spus Jucan.
Însă Monica Gubernat a spus că face referire la faptul că unul dintre invitaţii în emisiune a vorbit despre "epurarea etnică" din Harghita şi Covasna. "Cum să faci astfel de afirmaţii fără să prezinţi dovezi?", a întrebat Gubernat.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe