Realitatea TV, somată pentru acuzaţii aduse lui Sebastian Ghiţă, fără a-i prezenta punctul de vedere

CNA a decis, joi, să someze public Realitatea TV, din cauză că a transmis o ştire în care se spunea că o reţea de firme controlate de deputatul PSD Sebastian Ghiţă a fraudat statul cu 70 de milioane de lei, fără ca televiziunea să prezinte şi punctul de vedere al lui Ghiţă.

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, somată pentru acuzaţii aduse lui Sebastian Ghiţă, fără a-i prezenta punctul de vedere

Sebastian Ghiţă (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunile informative "Realitatea de la Fix", de la Realitatea TV, transmise în perioada 28-29 martie, în care a fost difuzată o ştire despre o investigaţie făcută de jurnaliştii de la site-ul Rise Project.

În urma difuzării ştirii respective, deputatul PSD Sebastian Ghiță a transmis o reclamaţie la CNA. În această reclamaţie, Sebastian Ghiţă spune că în emisiunea "Realitatea de la Fix" transmisă la Realitatea TV pe 28 martie, între orele 23.00 - 00.00, "au fost difuzate informaţii neveridice, obţinute prin intermediul unui studiu lipsit de fundament, realizat de jurnaliştii de la Rise Project".

"De altfel, aceste informaţii, neverificate şi total incorecte, vizându-mă în mod direct, fără a fi aduse niciun fel de probe, au fost difuzate nu doar în jurnalul de ştiri de la ora mai sus menţionată, ci pe tot parcursul zilei de 28 martie, precum şi în ziua ulterioară, de 29 martie. Acuzaţiile nefondate constituie grave încălcări ale interesului public şi reprezintă modalităţi de manipulare şi dezinformare a opiniei publice. Câteva dintre aceste informaţii neprobate şi cu caracter manipulatoriu, prezentate în jurnalul de ştiri mai sus menţionat, sunt: «O investigaţie a jurnaliştilor de la Rise Project scoate la iveală mecanismul de fraudare a reţelei de firme controlate de Sebastian Ghiţă. Zeci de milioane de euro contracte cu statul, fie din bani publici, fie din fonduri europene, au fost albite prin firme de tip off-shore, compensări şi rambursări ilegale de TVA şi spălare de bani [...]. Jurnaliştii de la Rise Project au descoperit şi cum Ghiţă a încercat să scape de răspundere»", se spune în reclamaţia transmisă de Sebastian Ghiţă la CNA.

Ghiţă a solicitat CNA să aplice măsurile legale în acest caz, "întrucât informarea corectă a opiniei publice reprezintă nu doar o obligaţie morală şi legală a difuzorilor, dar şi un principiu esenţial al oricărei societăţi democratice".

În şedinţa CNA de joi, Mura Frînculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a declarat că jurnaliştii Realitatea TV au încercat să îl contacteze pe Sebastian Ghiţă pentru a-i cere un punct de vedere, însă nu au reuşit să dea de acesta. "Au încercat să îl mai contacteze şi altă dată (când au fost abordate subiecte care îl vizau, n.r.) şi nu a dorit să comenteze", a spus Mura Frînculescu. Ea a mai spus că Sebastian Ghiţă a fost contactat şi de jurnaliştii de la Rise Project, care au realizat ancheta în acest caz, şi nu a dorit să comenteze.

În urma dezbaterilor din şedinţa de joi, membrii CNA au decis să someze public televiziunea Realitatea TV pentru că nu a prezentat în ştirea difuzată şi punctul de vedere al deputatului PSD Sebastian Ghiţă, în legătură cu acuzaţiile aduse.

Somaţia a fost aplicată la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, cu şase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu). Narcisa Iorga şi Christian Mititelu au votat "împotriva" aplicării unei sancţiuni în acest caz.

Somaţia a fost aplicată în baza articolului 40, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici