Reality show-urile cu conţinut violent, sexual trebuie mutate după ora 23.00

Posturile de televiziune trebuie să difuzeze, începând cu 1 iunie, reality show-urile care prezintă în mod repetat scene de violenţă fizică, psihică sau de limbaj şi scene cu conotaţie sexuală ori limbaj obscen numai în intervalul orar 23.00 - 6.00 a declarat marţi preşedintele CNA, Răsvan Popescu.

Urmărește
339 afișări
Imaginea articolului Reality show-urile cu conţinut violent, sexual trebuie mutate după ora 23.00

Reality show-urile cu conţinut violent, sexual trebuie mutate după ora 23.00

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii televiziunilor centrale pentru a discuta proiectul de modificare a Codului audiovizual prin care reality show-urile şi producţiile care folosesc mijloacele reality show-ului şi prezintă în mod repetat scene de violenţă fizică, psihică sau de limbaj sau scene cu conotaţie sexuală sau limbaj obscen să fie difuzate doar între orele 23.00 şi 6.00.

La şedinţa CNA au participat Elisabeta Şofron (Antena 1 şi Euforia TV), Adriana Păpureanu (Pro TV), Noni Mazilescu (Prima TV), Alin Petran (Realitatea TV), Mihai Mărgărit (TVR), Cătălin Băleanu (Kanal D), George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA).

Proiectul va rămâne în consultare publică 30 de zile

"Ţinta este, în primul rând, acele emisiuni care fie sunt nişte reality show-uri, fie folosesc mijloacele reality show-urilor, creând o adevărată confuzie între realitate şi funcţiune, şi care de fiecare dată au ca soluţie o confruntare violentă la sfârşit, care se petrece de cele mai multe ori în familie, promovând o violenţă conjugală care nu-şi are locul, considerăm noi, decât după ora 23.00", a spus Răsvan Popescu, preşedinte CNA. El a precizat că mutarea acestor producţii în intervalul orar 23.00 - 6.00 "va impune unei influenţe nocive mai puţini minori".

El a făcut referire la emisiuni precum "Trădaţi în dragoste", de la Prima TV, "Test de fidelitate", de la Antena 1, "Consilier de urgenţă", de la Naţional TV, "Fata lui tata", de la Kanal D, şi "Inelul cu diamant", care a fost difuzată de Euforia TV.

Potrivit preşedintelui CNA, proiectul de Decizie care impune mutarea în intervalul orar 23.00 - 6.00 a acestor producţii va rămâne în consultare publică 30 de zile şi va intra în vigoare începând cu 1 iunie.

Elisabeta Şofron, de la Antena 1 şi Euforia TV, a spus că emisiunile de acest gen prezentate de cele două televiziuni ale trustului Intact sunt "producţii de ficţiune", marcate ca atare prin cartoane la începutul şi sfârşitul programului.

"Ele sunt difuzate şi în alte ţări europene, şi după ora 20.00 şi în prime time. Italia se mândreşte cu astfel de producţii (...) Emisiunile gen Home Video se dau şi pe canalele pentru copii", a spus Elisabeta Şofron, întrebându-i pe membrii CNA dacă ştirile, care prezintă violenţă, vor fi afectate de Decizia CNA.

Potrivit lui Răsvan Popescu, Decizia prin care emisiunile de tip reality show şi producţiile audiovizuale care folosesc mijloacele reality show-urilor sunt mutate în intervalul orar 23.00 - 6.00 nu are "nicio legătură cu ştirile" şi nu va afecta emisiunile de ştiri.

"Întreţineţi o confuzie între realitate şi ficţiune şi întotdeauna soluţia este să-ţi baţi nevasta (...) Încurajăm producţia proprie, dar nu cu soluţia să-ţi baţi nevasta. Începem să ne săturăm de femei alergate cu drujba prin curte. Vreţi să faceţi chestiuni de genul acesta, în opinia noastră nu se mai poate decât după ora 23.00", a mai spus Răsvan Popescu. El a precizat că este "un fenomen care creşte gradul de violenţă pe toate canalele".

"Reality show bazat pe personaje fictive" este "un non-sens"

Gelu Trandafir, membru al CNA, a spus că expresia "reality show bazat pe personaje fictive" este "un non-sens". "Este o înşelare a publicului. Lumea nu se uită de la început şi nu sunt toţi atenţi la final (pentru a vedea cartoanele în care se spune că emisiunea este de ficţiune, n.r.). Este o chestiune care ţine de respectul propriului public", a spus Gelu Trandafir.

Şi Narcisa Iorga a fost de părere că în aceste producţii audiovizuale există "prea multă violenţă". "Aţi ajuns să consideraţi totul ficţiune, datorită unei permisivităţi din partea noastră. Aţi venit cu nişte contracte cu nişte actori amatori şi aţi spus că totul este ficţiune. Violenţa excesivă nu are ce să caute pe ecran înainte de ora 23.00", a spus Narcisa Iorga, precizând că în aceste emisiuni apar scene de "bătaie propriu-zisă".

"Eu socot că toate emisiunile astea sunt de un prost-gust absolut, care jigneşte inteligenţa telespectatorului", a spus Dan Grigore, considerând că "piaţa" este cea care a împins televiziunile să difuzeze astfel de emisiuni.

Totuşi, Elisabeta Şofron a explicat că "totul vine dintr-o apetenţă a publicului pentru astfel de producţii". Ea a fost contrazisă, însă, de membrii CNA.

Potrivit proiectului de Decizie, elaborat de CNA, pot fi difuzate numai în intervalul orar 23.00 - 6.00 producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat: "a) scene de violenţă fizică, psihică sau de limbaj; b) scene cu conotaţie sexuală ori limbaj obscen; c) persoane în ipostaze degradante; d) consumul de droguri".

De asemenea, în acelaşi interval, 23.00 - 6.00, pot fi difuzate: a) filme horror, erotice, de o violenţă extremă; b) competiţii full-contact; c) emisiuni audiovizuale sponsorizate de producătorii de băuturi spirtoase.

Decizia prevede şi faptul că "în clasificarea filmelor, radiodifuzorii se vor ghida şi după clasificarea sub care filmul a fost difuzat în alte ţări".

Potrivit lui Răsvan Popescu, proiectul de Decizie va fi votat de membrii CNA într-o şedinţă viitoare, urmând ca apoi să fie postat spre consultare publică 30 de zile pe site-ul CNA. Decizia va intra în vigoare la 1 iunie.

"Dacă le curăţaţi de conţinutul violent puteţi să le daţi şi la 20.00", a mai spus şeful CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici