Rebengiuc şi Zoe Petre, printre semnatarii unui protest faţă de declaraţiile lui Băsescu despre Rege

Actorul Victor Rebengiuc şi istoricul Zoe Petre se numără printre semnatarii "Protestului «trădătorilor»", care amendează gestul preşedintelui Traian Băsescu de a numi abdicarea Regelui Mihai drept "un act de trădare".

Urmărește
483 afișări
Imaginea articolului Rebengiuc şi Zoe Petre, printre semnatarii unui protest faţă de declaraţiile lui Băsescu despre Rege

Rebengiuc şi Zoe Petre, printre semnatarii unui protest faţă de declaraţiile lui Băsescu despre Rege (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Victor Rebengiuc şi Zoe Petre au confirmat, pentru MEDIAFAX, semnarea protestului apărut luni pe internet.

"Declaraţia inacceptabilă a preşedintelui Traian Băsescu din 22 iunie 2011, în care se combinau neadevăruri şi insulte la adresa Majestăţii Sale Regelui Mihai, ne-a revoltat pe foarte mulţi dintre noi, indiferent dacă avem opţiuni republicane sau regaliste, dacă îl privim pe Rege ca pe o personalitate a istoriei românilor, ca pe un model de moralitate sau chiar ca pe conducătorul legitim al românilor. Pentru o clipă, şocanta declaraţie a preşedintelui i-a unit pe români în revoltă şi consternare, dincolo de orice separări ideologice", se arată în protest.

Aducând argumente istorice împotriva declaraţiilor lui Traian Băsescu, semnatarii protestului menţionează că nu doar preşedintele este vinovat de aceste percepţii, ci şi aşa-zişii formatori de opinie.

"Din păcate, mulţi dintre aceia care se legitimau, în anii '90, prin ataşamentul faţă de figura nepătată a Regelui exilat, tac astăzi vinovat, tocmai atunci când unul dintre simbolurile României este terfelit de chiar acela care ar trebui să apere lucrurile şi oamenii preţioşi care ne definesc identitatea. Nu avem naivitatea să credem că preşedintele Băsescu îşi va cere vreodată scuze pentru impardonabila declaraţie sau că va înţelege vreodată răul pe care l-a făcut, încercând să semene confuzie şi aruncând o nouă pată pe obrazul şi aşa destul de şifonat al ţării. Ca să nu mai vorbim de mascarada încurajării unui oarecare cetăţean Paul, în nefondatele sale pretenţii princiare. Ştim prea bine că istoria îl va reţine pe M.S. Regele Mihai ca pe un mare rege al românilor şi că îl va judeca aspru pe preşedintele care s-a vrut «jucător», dar al cărui singur joc reuşit a fost cacealmaua (instituţională, politică, istorică). Această certitudine nu ne permite, însă, să rămânem inerţi la un astfel de act de agresiune împotriva valorilor celor mai preţioase ale comunităţii din care facem parte", se mai spune în document.

În final, semnatarii protestului fac apel la demnitatea naţională:

"Acum, când Regele nostru (pentru că, fie că suntem regalişti sau republicani, Regele ne aparţine tuturor) se apropie de 90 de ani, e cazul să fim la înălţimea acestui moment, să ne bucurăm împreună şi să îi oferim M.S. Regelui Mihai, dar şi nouă înşine, darul nepreţuit al renaşterii vocii societăţii româneşti. Prin memorie, ne vom recăpăta identitatea, iar plusul de identitate ne va ajuta să ne reamintim, ca societate, ce înseamnă demnitatea naţională. Acea demnitate care, fără să se manifeste agresiv, nu va mai permite niciunui reprezentant ales să batjocorească simbolurile şi valorile profunde ale naţiunii".

"Până atunci, atâta timp cât preşedintele României îşi permite să-i adreseze M.S. Regelui Mihai I epitete ca acela de «trădător», nu dorim decât să ne alăturăm Regelui, cu modestie dar şi cu hotărârea de a încerca să împiedicăm, pe viitor, astfel de derapaje. Dacă pentru asta vom fi, la rândul nostru, consideraţi «trădători», ne declarăm încă de pe acum vinovaţi. Nimic nu ne-ar bucura mai mult decât ca, trădând minciuna, iresponsabilitatea şi proasta-creştere, să rămânem fideli adevărului, simţului răspunderii şi bunului-simţ", se mai spune în document.

Totodată, semnatarii protestului anunţă că aşteaptă mai multe semnături alături de ale lor: "«Trădătorii» care şi-au asumat acest «titlu» aşteaptă ca şi alte personalităţi ale vieţii culturale sau sociale din ţară să se ralieze demersului".

Până în prezent, în afară de Victor Rebengiuc şi Zoe Petre, pe lista celor care s-au alăturat acestui demers se regăsesc: Filip-Lucian Iorga (istoric), Adrian Cioroianu (istoric, profesor universitar), Mircea Cornişteanu (regizor, directorul Teatrului Naţional din Craiova), Mihai Firică (scriitor, publicist), Adrian Miuţescu (inginer, om de afaceri, fost deputat), Dan Piroi (inginer, Asociaţia "Regele este Patria"), Marcel Răduţ-Selişte (preot ortodox, publicist), Lorena Topciov (Asociaţia "Regele este Patria"), Vasi Băescu (colonel (r), Asociaţia "Regele este Patria"), Ioan Turculeanu (avocat, Decanul Baroului de Avocaţi Dolj), Horia Uioreanu (inginer, deputat PNL de Cluj), Horaţiu Buzatu (arhitect, om de afaceri, fost deputat).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercurea trecută, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.

"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu - n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.

Întrebat dacă nu i s-a reproşat în întâlnirile cu Regele Mihai apropierea faţă de prinţul Paul, preşedintele a spus că relaţia cu acesta a fost pentru a proba faptul că nu are probleme în ceea ce priveşte Casa Regală. "Eu am făcut un gest să probez că nu am nimic cu Casa Regală, pentru că Paul e parte a Casei Regale", a spus preşedintele.

Declaraţiile sale au fost criticate atât de către lideri politici, inclusiv membri ai PDL, cât şi de către reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile şi ai presei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici