Recitaluri de poezie, organizate de Teatrul Naţional din Sibiu la aniversarea lui Radu Stanca

Mai multe recitaluri de poezie din opera lui Radu Stanca vor fi organizate de Teatrul Naţional din Sibiu, cu ocazia împlinirii a 91 de ani de la naşterea poetului, dramaturgului şi regizorului, seria manifestărilor începând, joi, la Muzeul "Franz Binder", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
25 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Teatrul Naţional din Sibiu, care poartă numele poetului, dramaturgului şi regizorului Radu Stanca, până la jumătatea lunii martie vor fi susţinute mai multe recitaluri de poezie de Radu Stanca.

Manifestările sunt organizate cu prilejul împlinirii a 91 de ani de la naşterea lui Radu Stanca.

Primul recital de poezie este programat, joi, de la ora 12.00, la Muzeul "Franz Binder" din municipiul Sibiu şi va fi susţinut de Lerida Bucholtzer, iar vineri un alt recital susţinut de Irina Deak şi Lerida Bucholtzer va avea loc la Librăria Erasmus, de la ora 16.00.

Cele două recitaluri vor include fragmente din poemele lui Radu Stanca "Robinson", "Biblică", "Cavalcadă", "Poem" şi "Cântec de beţie".

Sâmbătă, când este data naşterii poetului, va continua seria recitalurilor în Librăria Erasmus, printr-un moment artistic susţinut de Renate Müller Nica.

"Evenimentul - intitulat «Melancolie» - va avea loc începând cu ora 11.00 şi este structurat pe patru teme: Sibiu, bătrâneţe, moarte şi dragoste. Ineditul acestui recital constă în faptul că actriţa sibiană a pregătit poezii atât în limba română, cât şi în limba germană, desfăşurătorul programului urmând să fie adaptat în funcţie de reacţiile şi cererile venite din partea publicului. Mai mult decât atât, pentru recital actriţa a pregătit şi un fundal sonor cu muzica lui Chopin, Ştefan Hruşcă, Nicu Alifantis, Vasile Şeicaru şi Monica Anghel", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, programul de sâmbătă va include o seară de poezie la Librăria Humanitas, care îi va aduce în faţa publicului pe actorii Vlad Robaş, Ciprian Scurtea, Codruţa Vasiu, Arina Trif, Laura Ilea, Cristina Stoleriu şi Cristina Flutur.

Poet, dramaturg şi regizor român, Radu Stanca a absolvit Facultatea de Litere şi Filologie a Universităţii "Regele Ferdinand" din Cluj-Napoca în 1942.

El a fost membru al Cercului Literar de la Sibiu care, sub influenţa lui Eugen Lovinescu, a încercat să salveze tradiţia literaturii române, dar a fost repede înăbuşit de prigoana comunistă din anii '50, membrii lui devenind ulterior membrii "generaţiei pierdute".

Radu Stanca a fost, pe rând, asistent al lui Lucian Blaga la Catedra de Filosofie a Culturii, profesor de estetică a teatrului la Sibiu, redactor, actor şi regizor.
A încercat să realizeze fundamentarea unui clasicism românesc prin cultivarea baladei şi a tragediei cu influenţe şi deschideri universale.

În calitate de regizor la Teatrul din Sibiu, Radu Stanca a montat piese din repertoriul naţional şi internaţional, de la Caragiale şi Delavrancea, până la Moliere, Gogol şi Cehov, iar acestea au constituit puncte de referinţă în repertoriul teatrului românesc.

Ca recunoaştere a meritelor sale, Teatrul din Sibiu îi poartă numele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici