Recomandare CNA: Posturile radio-TV să consulte specialişti în cazul dezbaterilor despre Roşia Montană

Consiliul Naţional al Audiovizualului le recomandă posturilor de televiziune şi radio ca, atunci când difuzează emisiuni despre proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, să apeleze la "puncte de vedere calificate", pentru a ajuta opinia publică să înţeleagă subiectul aflat în dezbatere.

Urmărește
407 afișări
Imaginea articolului Recomandare CNA: Posturile radio-TV să consulte specialişti în cazul dezbaterilor despre Roşia Montană

Recomandare CNA: Posturile radio-TV să consulte specialişti în cazul dezbaterilor despre Roşia Montană (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Textul recomandării a fost adoptat de membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în şedinţa de marţi.

Astfel, în recomandare, CNA spune: "Dată fiind complexitatea proiectului de la Roşia Montană, cât şi eventualele probleme de mediu, Consiliul consideră că exprimarea punctelor de vedere calificate ar fi de natură să ajute opinia publică să înţeleagă subiectul aflat în dezbatere".

"CNA a simţit nevoia unei recomandări prin care să intervină în ampla dezbatere legată de proiectul Roşia Montană, o recomandare care să întărească prevederile legale, care să determine posturile să le respecte mai riguros, în sensul prezentării în aceeaşi emisiune a punctelor de vedere opuse şi numai în cazuri excepţionale în ediţii diferite a prevederilor privind rigoarea informaţiei, a cazurilor în care, dacă se aduc acuze unor persoane implicate, acestea trebuie susţinute şi cu dovezi", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, referitor la recomandare.

"De asemenea, dată fiind complexitatea proiectului şi posibilele implicaţii în mediu, CNA a recomandat posturilor să apeleze la puncte de vedere calificate în această dezbatere tocmai pentru a oferi publicului posibilitatea să-şi formeze o opinie avizată", a mai spus Popescu, după votul Consiliului.

Recomandarea CNA vine în urma analizării în şedinţa publică din 22 septembrie a modului în care a fost dezbătut în spaţiul audiovizual proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Astfel, Consiliul "a constatat că, în ultima perioadă, au fost difuzate o serie de emisiuni la realizarea cărora nu s-a ţinut cont de obligaţia oricărui radiodifuzor de a respecta principiul imparţialităţii, echilibrului şi favorizării liberei formări a opiniilor".

În recomandare, CNA face trimitere la articolul 66, alineatele 1 şi 2 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) evitarea oricăror forme de discriminare. (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/ moderatorul de asigurarea imparţialităţii".

De asemenea, CNA invocă şi articolul 40, alineatele 1 şi 2 din Codul audiovizualului, potrivit căruia: "(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile".

Pe de altă parte, în şedinţa din 22 septembrie, CNA a decis să someze Radio România Actualităţi şi The Money Channel şi să atenţioneze TVR, Realitatea TV şi B1 TV, pentru prezentarea dezechilibrată - fie favorabilă, fie nefavorabilă - a proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici