Recomandări de Ziua Culturii: Mihai Eminescu Remixed. Marii actori români recită din lirica poetului

"Eminescu Remixed", un performance de modelaj în zăpadă şi ilustraţie din opera poetului, dar şi programe de televiziune în care actorii români recită din lirica eminesciană vor marca Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie 2017.

Urmărește
523 afișări
Imaginea articolului Recomandări de Ziua Culturii: Mihai Eminescu Remixed. Marii actori români recită din lirica poetului

Recomandări de Ziua Culturii: Mihai Eminescu Remixed. Marii actori români recită din lirica poetului (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale şi ca parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017, duminică, 15 ianuarie 2017, ora 19.00, la Studioul de Concerte „Mihail Jora" – Sala Radio din Bucureşti va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100” susţinut de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu şi de pianiştii Sergiu Tuhutiu şi Matei Rogoz.

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naţionale, actorul Ion Caramitru va recita din lirica lui Mihai Eminescu.

Cu acelaşi prilej, pentru a marca 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917, Bucureşti – 2 decembrie 1950, Geneva), Romfilatelia va lansa un plic de corespondenţă cu timbru imprimat.

Totodată, de Ziua Culturii Naţionale, se va desfăşura Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016, care va avea loc de la ora 16.00, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din Bucureşti. În secţiunea Tânărul Poet al anului 2016 sunt nominalizate cărţi scrise de Rita Chirian, Sorin Despot, Matei Hutopila, Radu Niţescu, Alina Purcaru şi Alex Văsieş, iar pentru secţiunea Tânărul Prozator al anului 2016 sunt nominalizate cărţi semnate de Flavius Ardelean, Tudor Ganea şi Vlad Roman.

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane demarează proiectul "Cultură în construcţie", o nouă iniţiativă de a lua pulsul managementului cultural din România. Proiectul, dezvoltat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, va consta dntr-o serie de manifestări menite să surprindă realitatea culturală a momentului din România, precum şi din lansarea unui prim spaţiu de lucru colaborativ în cadrul centrului cultural ARTHUB Carol 61.

Regizoarea Ana Constantinescu şi Nona Şerbănescu (artist vizual şi manager al Asociaţiei pentru Promovarea Artelor Contemporane) vor intervieva manageri culturali din sectorul independent, artişti, regizori sau scriitori implicaţi direct în arhitectura unor proiecte importante pentru cultura românească contemporană. În urma documentării va rezulta un colaj video care va fi proiectat în premieră pe 29 ianuarie la ARTHUB Carol 61 şi va putea fi vizionat online începând cu aceeaşi dată.

"Cultură în construcţie" îşi propune să creeze punţi de comunicare între sectorul independent şi cel instituţional, printr-un program de trei ateliere, dedicate personalului administrativ din departamentele culturale ale primăriilor, ministerului sau altor instituţii ce au cultura pe agenda principală.

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi în colaborare cu Asociaţia Performanţă şi Cultură găzduieşte expoziţia “C`Arte şi Cultură naţională. Cele Mai Frumoase Cărţi din România (2012 – 2016)”, începând cu data de 15 ianuarie 2017.

“C`Arte şi Cultură naţională. Cele Mai Frumoase Cărţi din România (2012 – 2016)” este o expoziţie de design de carte, care prezintă o selecţie de titluri nominalizate sau premiate în cadrul concursului naţional de design de carte, ediţiile 2012 – 2016. Selecţia include realizări ale artiştilor şi specialiştilor din domeniu, care se raportează la aspecte specifice ale culturii şi spaţiului românesc prin ilustraţie, texte, autori prezentaţi, de la cărţi despre istoria artei şi culturii (Tzara. Dada. Etc.), la cărţi pentru copii (Poveşti din calendar), albume (Maramureşul meu) sau la cărţi de autor (Praf de zâne). Proiectul promovează valorile culturale naţionale contemporane, în contextul sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale.

Publicul va fi invitat la o serie de evenimente şi activităţi, dintre care nu vor lipsi întâlnirile cu profesionişti din domeniul cărţii, ateliere interactive pentru copii si adulţi.

Asociaţia Culturală Imbold sărbătoreşte Ziua Culturii Române şi 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu alături de patru artişti din zona artelor vizuale, care vor aduce arta în zăpadă, cu un performance de modelaj în zăpadă şi sculptură în gheaţă, video-mapping şi ilustraţie.

De la ora 14:00, în Grădina Acuarela de pe Strada Polonă nr. 40, Asociaţia Imbold Cultural aduce arta în zăpadă şi se bucură de temperaturile scăzute printr-un performance de modelaj în zăpadă şi sculptură în gheaţă, video- mapping şi ilustraţie.

„Imbold Cultural” debutează cu ilustraţia. Andrei Argaetic va reprezenta o serie de ilustraţii introductive a universului eminescian cu versuri şi elemente fantastice aspaţiale şi atemporale din poeziile marelui poet.

Următoarea componentă din puzzle-ul cultural este sculptura. Cei doi sculptori, absolvenţi UNArte: Misha Diaconu şi Marian Mardare. Misha, unul dintre cei mai bine cotaţi sculptori tineri în metal, va ciopli de data aceasta într-un bloc de gheaţă, iar Marian, artist specializat în lucrul cu lut şi răşină, va modela zăpada. Performance-ul celor doi artişti va avea loc în grădină şi va avea ca rezultat o lucrare artistică sugestivă pentru opera sau viaţa lui Mihai Eminescu.

Lucrarea finală va fi adusă la viaţă după lăsarea întunericului de animaţia colectivului de artişti digitali Aural Eye. Aceştia vor mapa suprafaţa lucrării şi o vor îmbrăca cu lumină şi culori folosind mai multe proiectoare şi mixerele digitale.

Ministerul Apărării Naţionale organizează duminică, 15 ianuarie, începând cu ora 14.00, în Cimitirul Bellu din Capitală, o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormântul marelui poet Mihai Eminescu, marcând astfel împlinirea a 167 de ani de la naşterea sa.

Despre unicitatea culturii române, dar şi despre nemuritorul Mihai Eminescu, se va vorbi pe postul de televiziune TVR 2 pe parcursul întregii zile, iar poezia eminesciană va suna unic interpretată de Mihail Sadoveanu, Leopoldina Bălănuţă, Alexandru Repan, Mircea Albulescu, Emil Hossu şi alţii.

Tot de Ziua Culturii Naţionale, pe TVR 2, de la ora 14.10, un alt mare artist român va fi omagiat. Povestea vieţii şi activităţii artistice a pictorului Ştefan Luchian poate fi urmărită de telespectatori în filmul cu acelaşi nume, semnat în 1981, de regizorul Nicolae Mărgineanu.

Pe 15 ianuarie, de la ora 18.30, TVR 1 difuzează documentarul-portret Mihai Eminescu, realizat de Camelia Robe, iar de la ora 22.50 - spectacolul "Fantezii în jazz", muzică şi poezie, cu Ion Caramitru şi Johnny Răducanu.

Profesorii Mircea Dumitru (rectorul Universităţii Bucureşti) şi Constantin Vică (lector univ. dr.), sculptorul Ioan Bolborea, actorul Bogdan Dumitrache, violoncelistul Marin Cazacu, criticul de artă Pavel Şuşară, Constanţa Vintilă Ghiţulescu, cercetător, sunt invitaţii lui Cătălin Ştefănescu la Ziua Culturii Naţionale, program difuzat de TVR 1, TVR HD şi TVR+ duminică, 15 ianuarie, de la ora 21.10.

„Pentru a putea sărbători în mod autentic ceva, trebuie să cunoaştem conţinutul pe care îl sărbătorim”, spune Cătălin Ştefănescu, realizatorul TVR care lansează duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, o discuţie care încearcă să formuleze cât mai precis ce e cultura naţională şi cum poate fi abordată această idee.

O casă de patrimoniu e mai importantă decât un festival de muzică folclorică? Un film, premiat sau nu, e mai important decât un spectacol de dans contemporan? Protejarea unui sit arheologic e mai importantă decât traducerea unei cărţi româneşti în străinătate? Mănăstirile din Moldova sunt mai importante decât Memorialul de la Sighet? Cine „are dreptate”? Un cunoscut scriitor sau un tânăr muzician, un fost mare dansator sau un tânăr absolvent de actorie? Cum definim ideea de Cultură Naţională? Ce conţine ea? Cum ar trebui să arate o viziune, un program care face din cultură o prioritate naţională? De ce la alţii se poate şi la noi nu? Care este legătura între educaţie şi cultură? Ce rol joacă spaţiul universitar? În ediţia specială Ziua Culturii Naţionale de la TVR 1, difuzată duminică, de la ora 21.10, invitaţii lui Cătălin Ştefănescu - profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, lector dr. Constantin Vică, sculptorul Ioan Bolborea, actorul Bogdan Dumitrache, violoncelistul Marin Cazacu, criticul de artă Pavel Şuşară, Constanţa Vintilă Ghiţulescu, cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga - încearcă un răspuns.

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi şi prozatori români, fiind considerat poetul naţional. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010. Potrivit demersului legislativ, pe 15 ianuarie, autorităţile trebuie să sprijine material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice. Totodată, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune trebuie să realizeze şi să includă în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici