Regizoarea franceză Claire Denis vine în România, la Festivalul NexT

Regizoarea şi scenarista franceză Claire Denis, una dintre cele mai autentice şi puternice voci din cinematografia contemporană, este invitata specială a Festivalului Internaţional de Film NexT, care se va desfăşura în perioada 15 - 19 aprilie, în Bucureşti.

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului Regizoarea franceză Claire Denis vine în România, la Festivalul NexT

Regizoarea franceză Claire Denis vine în România, la Festivalul NexT (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Aflată pentru prima dată în România, Claire Denis va susţine un masterclass deschis studenţilor la film şi pasionaţilor de cinema duminică, 19 aprilie, de la ora 12.30, la Cinema "Elvire Popesco" din Bucureşti. Cel mai recent scurtmetraj al ei, "Voila l'enchainement", va fi prezentat în secţiunea "Arthouse Shorts" a evenimentului.

Cu peste 20 de filme în portofoliu, majoritatea selecţionate şi premiate la Cannes, Berlin, Veneţia şi Locarno, Claire Denis s-a impus ca un autor incomod, visceral, provocator. Ea s-a născut în 1948 la Paris, dar şi-a petrecut mare parte din copilărie în Burkina Faso, Senegal şi Camerun, unde tatăl său lucra ca angajat al administraţiei coloniale franceze. Această perioadă a influenţat profund stilul şi subiectele filmelor sale, o combinaţie de politică şi istorie personală.

În Franţa, a studiat cinematografia la actualul La Fémis, iar înainte de a debuta cu "Chocolat" (1988), povestea parţial autobiografică a unei familii de francezi în Camerun, inclusă în competiţie la Cannes, a lucrat ca asistentă la filmele lui Jacques Rivette, Wim Wenders şi Jim Jarmusch. Al doilea lungmetraj, "S'en fout la mort" (1990), a fost selecţionat la Veneţia, iar "Nénette et Boni" i-a adus Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno în 1996. Senzual şi dur, "Beau Travail", desemnat unul dintre cele mai bune filme din 1999, este plasat în Djibouti, protagoniştii fiind un soldat în Legiunea Străină şi superiorul său, un homosexual reprimat.

În 2001, sub aparenţa unui film cu vampiri şi cu Vincent Gallo pe afiş, "Trouble Every Day" şoca publicul cu viziunea violentă asupra dorinţei carnale, văzută ca o formă de canibalism: o femeie îşi devorează, la propriu, iubiţii. În topul filmelor din 2009 s-a aflat şi "White Material", cu Isabelle Huppert în rolul unei femei care refuză să-şi părăsească plantaţia de cafea, undeva în Africa, deşi războiul civil este aproape. Cel mai recent lungmetraj al ei, "Les Salauds" (2013), a fost proiectat în Un Certain Regard, la Cannes.

Claire Denis a predat la şcoala de cinema La Fémis şi a făcut parte din juriul Festivalului de la Veneţia, în 2005, şi din cel al secţiunii Un Certain Regard, la Cannes, în 2010.

A noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc între 15 şi 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema "Elvire Popesco", CinemaPRO şi la Institutul Cultural Român, Club Control, J’ai Bistrot, ArCuB, Cărtureşti, Garajul Ciclop (intersecţie Magheru cu C.A. Rosetti).

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România. Evenimentul este cofinanţat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Printre partenerii festivalului se numără Institutul Cultural Român, ArCuB, HBO, ShortsTV, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Franţei, Delegaţia Valonia - Bruxelles, Ambasada Israelului în România, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei în România, Institutul Balassi - Institutul Maghiar Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici