- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.10.2012, 21:07)
- Oana Ghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizorul Alexandru Darie a primit distincţia de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor
Regizorul Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti, a fost decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, de către Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
283 afișări
Regizorul Alexandru Darie a primit distincţia de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (Imagine: Bogdan Stamatin / Mediafaxtoto)
"Este o mare onoare pentru mine", a declarat, pentru MEDIAFAX, Alexandru Darie. El a descris distincţia ca fiind "o mică parte din ce înseamnă cultura română pentru sora noastră mai mare Franţa".
"Acest premiu arată că România nu înseamnă numai acei cetăţeni ce au stârnit ironii la adresa noastră, ci şi atenţia faţă de artiştii care au dus spiritul francez în lume", a adăugat regizorul.
Alexandru Darie a mai spus că evenimentul oficial în cadrul căruia îi va fi decernată această distincţie va avea loc pe 28 octombrie, la Ambasada Franţei din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Potrivit comunicatului, titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităţilor ce se disting prin creaţia artistică de excepţie în domeniul culturii şi comunicării sau prin contribuţia esenţială adusă la răspândirea artelor şi literelor în Franţa şi în lume. Frédéric Mitterand, ministrul francez al Culturii şi Comunicării, menţionează - în documentul ce însoţeşte diploma emisă la data de 13 aprilie 2012 - că acest ordin reprezintă una dintre principalele distincţii onorifice ale Republicii Franceze.
Alexandru Darie este un nume de marcă în peisajul teatral contemporan, un spirit viu care s-a impus în lumea artistică de peste trei decenii prin creaţii de anvergură, apreciate la superlativ în ţară şi în străinătate. Consacrarea internaţională s-a produs o dată cu spectacolul "Visul unei nopţi de vară", pe care publicaţia The Guardian l-a considerat a fi cea mai bună montare de la producţia cu acelaşi nume semnată de Peter Brook.
"Amadeus", "Cameristele", "Legături primejdioase", "Mephisto", "Poveste de iarnă", "Iulius Caesar", "Trei surori", "Iluzia comică", "Anatomie. Titus. Căderea Romei", "Triumful dragostei", "Ce păcat că-i curvă", "Orfeu şi Euridice", "Însemnările unui necunoscut" sunt doar câteva dintre spectacolele realizate în ţară, spectacole completate fericit de alte producţii remarcabile, prezentate pe multe dintre scenele lumii: "Cabala bigoţilor", "Mizantropul" (Statele Unite), "Mult zgomot pentru nimic" (Marea Britanie), "Mephisto", "Uriaşii munţilor", "Marat-Sade" şi "Equus" (Germania), "Macbeth", "Omul cel bun din Sâciuan" (Japonia), "Duhul pădurii", "Regele Lear" (Belgia) etc.
Potrivit comunicatului, din anul 2002 Alexandru Darie a preluat conducerea Teatrului Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic între teatrele din Romania, cu artişti de elită şi cu o dimensiune profund europeană.
În 2006 a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, ducând la bun sfârşit în 2011 două mandate consecutive la conducrea acestei prestigioase instituţii.
În toată perioada mandatelor sale, Alexandru Darie a oferit publicului românesc şansa de a vedea pe scenele Teatrului Bulandra o serie de spectacole importante din repertoriul teatral european, totul culminând cu organizarea, în 2008, a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa la Bucureşti, manifestare care a reunit unele dintre cele mai importante şi prestigioase teatre europene, precum: Piccolo Teatro di Milano, Maly Teatr din Sankt Petersburg, Teatre Lliure din Barcelona, Teatro de la Abadia din Madrid, Teatrul Naţional Sao Joao din Porto, Dusseldorfer Schauspielhaus.
Timp de peste două luni publicul bucureştean a fost răsfăţat cu un adevărat regal teatral - 54 de reprezentaţii, ale celor 25 de producţii europene participante reprezentând 20 de companii din 13 ţări. A fost o ocazie unică pentru publicul românesc de a putea vedea spectacole de clasă semnate de unii dintre cei mai mari regizori de teatru, nume de referinţă ca: Lev Dodin, Declan Donnellan, Roger Planchon, Mattias Langhoff, Andrei Şerban, Toni Servillo, Anna Badora, Jose Luis Gomez, Pippo Delbono, Alex Rigola, Tompa Gabor şi Matteo Bavera.
Sub conducerea lui Alexandru Darie, Uniunea Teatrelor din Europa cunoaşte o revigorare semnificativă, instituţii de marcă completând în mod fericit familia teatrelor europene: Teatrul Dramatic Iugoslav (Belgrad, Serbia), Teatrul Naţional al Israelului (Tel Aviv, Israel), Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Schauspielhaus Graz (Graz, Austria), Teatrul Naţional al Greciei (Atena, Grecia), Teatrul Naţional din Praga (Cehia), MC93 Bobigny (Franţa), Teatrul Maly (Moscova, Rusia), Sfumato (Sofia, Bulgaria).
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46