- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.12.2011, 08:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizorul Andrei Blaier a murit
Regizorul şi scenaristul român Andrei Blaier a încetat din viaţă joi, la vârsta de 78 de ani. Potrivit apropiaţilor săi, regizorul Andrei Blaier a încetat din viaţă joi, în jurul orei 8.00, în locuinţa sa, după o lungă şi grea suferinţă.
Urmărește
3638 afișări
Andrei Blaier (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului Andrei Blaier va fi depus, vineri, la capela Cimitirului Bellu Catolic, ceremonia de înmormântare urmând să aibă loc, sâmbătă, de la ora 12.00.
Potrivit apropiaţilor săi, cei care vor dori să-şi ia rămas bun de la Andrei Blaier o vor putea face începând de vineri, de la ora 14.00.
Andrei Blaier a fost mai mult decât un regizor şi un scenarist, el fiind renumit atât pentru creaţiile sale, la care a colaborat de-a lungul anilor cu nume mari ale cinematografiei, cât şi pentru activitatea sa de profesor universitar care a format noi generaţii de regizori de film şi televiziune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Născut pe 15 mai 1933, în Bucureşti, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956. În paralel cu filmele de ficţiune, el a realizat multe producţii documentare şi utilitare în cadrul Studioului cinematografic Bucureşti.
Andrei Blaier a regizat numeroase filme, dar şi seriale de televiziune, precum "Dimineţile unui băiat cuminte" (1967), "Cireşarii" (serial TV, 1972), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975), "Prin cenuşa imperiului" (1976), "Lumini şi umbre" (film TV, 1979 - 1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanţa cea mare" (1988), "Divorţ din dragoste" (1991), "Crucea de piatră" (1993), "Terente - regele bălţilor" (1995), "Dulcea saună a morţii" (2003).
El a desfăşurat şi o bogată activitate de scenarist, cu filme precum "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975) şi "Vacanţa cea mare" (1988).
Pentru "Ilustrate cu flori de cîmp", considerat de critica de specialitate drept un "film surprinzător, original", Blaier a primit premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN).
Distincţii de la ACIN au primit şi peliculele "Prin cenuşa imperiului", în 1976, "Lumini şi umbre", în 1982, "Bătălia din umbră", în 1986.
Andrei Blaier a lansat şi colaborat de-a lungul anilor cu nume sonore ale cinematografiei româneşti, precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Maia Morgenstern, Oana Pellea.
Despre Andrei Blaier, colegul său de breaslă şi prieten apropiat al regizorului, Dan Piţa spunea, în mai 2008: "Filmele lui sunt filme importante, filme mari. Între mine şi Andrei e o iubire frăţească, iubire colegială şi asta datorită felului său în care ştie să se facă plăcut".
Cunoscutul regizor nu s-a limitat însă la a-şi realiza propriile producţii, ci s-a implicat şi în educarea şi instruirea unor noi generaţii de regizori de film şi televiziune, Andrei Blaier numărându-se printre fondatorii Facultăţii de Cinematografie din cadrul Universităţii Media din Bucureşti. Andrei Blaier era decan onorific al Universităţii Media.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe