- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.05.2011, 19:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizorul ceh Jiri Menzel va primi Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, miercuri, la MCPN
Regizorul ceh Jiri Menzel, aflat în vizită la Bucureşti săptămâna aceasta, va primi Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, miercuri, la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) de la ministrul Kelemen Hunor, informează un comunicat.
Urmărește
23 afișări
Festivitatea de decorare a celebrului cineast de către ministrul Culturii va avea loc miercuri, de la ora 11.00, la sediul MCPN.
În decretul semnat de preşedintele României şi de ministrul Culturii se evidenţiază că distincţia îi este conferită lui Jiri Menzel "în semn de înaltă apreciere a activităţii sale regizorale, precum şi pentru contribuţia deosebită avută la promovarea culturii universale prin arta cinematografică".
Cineastul ceh soseşte luni la Bucureşti pentru a-şi prezenta filmele în timpul retrospectivei organizate de Centrul Ceh în perioada 16 - 19 mai, la Cinema Studio. Retrospectiva începe luni seară cu "Amintiri" (1980), un film poetic a cărui acţiune se petrece într-o berărie în perioada interbelică. Actriţa slovacă Magda Vasaryova, considerată "femme fatale" a cinematografiei cehoslovace, joacă rolul principal, al adorabilei soţii a managerului berăriei
Până joi, publicul bucureştean va avea şansa să vadă şapte filme semnate de Jiri Menzel, inclusiv prima sa peliculă, "Moartea Domnului Baltazar" (1965), şi cea mai recentă - "În slujba regelui Angliei" (2006). Celelalte filme care vor fi proiectate în timpul retrospectivei sunt "Trenuri bine păzite" (1966), "Vara capricioasă"(1968), "Ciocârliile pe sârmă" (1969) şi "Sfărşitul vremurilor vechi" (1989).
Jiři Menzel se numără printre cei mai importanţi regizori cehi de film şi teatru, dar în acelaşi timp, este şi actor de teatru şi film. A studiat regia de film la Facultatea de Arte Frumoase din Praga (FAMU) în anii 1958 - 1962, în perioada care a dat naştere la o întreaga generaţie de creatori denumită "noul val ceh". Prima lucrare independentă a fost "Moartea domnului Baltazar" din filmul "Micile Perle" (1965), o colecţie de ecranizări ale câtorva povestiri scrise de faimosul scriitor ceh Bohumil Hrabal. Apoi a debutat în lungmetraj tot cu o ecranizare după Hrabal, "Trenuri bine păzite" (1966), film cu care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
Odată cu ocuparea Cehoslovaciei de forţele Pactului de la Varşovia, din 1968, şi a începutului perioadei aşa-zise "de normalizare", Menzel a fost unul dintre primii regizori căruia i-a fost interzis să mai facă filme. Comuniştii au fost deranjaţi de "Ciocârlii pe sârmă" (1969), tot o adaptare după Hrabal, care expunea adevărata natură a democraţiei din Cehoslovacia anilor '50. Acest film a avut premiera abia în 1990, când, printre multe alte premii, a obţinut Ursul de Aur la Berlinală. Aproape toate filmele lui Menzel au reprezentat Cehoslovacia şi Republica Cehă în cadrul festivalurilor internaţionale de film şi multe dintre ele au obţinut importante premii.
Jiri Menzel este membru al Academy of Motion Picture Arts and Sciences, din SUA, al Academiei Europene de Film şi a nou înfiinţatei Academii cehe de film si televiziune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe