Regizorul Corneliu Porumboiu, primul invitat din 2014 al Bucharest Script Lab

Regizorul şi scenaristul Corneliu Porumboiu este primul invitat din 2014 al Asociaţiei Scenariştilor Români (ASCER) şi al lui Gareth Brookes - gazda şi trainer-ul Bucharest Script Lab (BSLab).

Urmărește
261 afișări
Imaginea articolului Regizorul Corneliu Porumboiu, primul invitat din 2014 al Bucharest Script Lab

Corneliu Porumboiu (Imagine: Bogdan Maran / Mediafax Foto)

Seminarul pe care Corneliu Porumboiu îl va susţine, miercuri, în faţa participanţilor la Bucharest Script Lab va dura două ore şi va avea loc de la 11.00, la sediul Asociaţiei Scenariştilor Români (ASCER). Sesiunea specială este deschisă publicului, iar taxa de participare este de 150 de lei. Persoanele interesate pot trimite un e-mail la adresa inscrieri@asociatiascenaristilor.ro, pâna la data de 14 ianuarie.

Bucharest Script Lab se adresează scenariştilor de film şi televiziune aflaţi pe diferite niveluri de pregătire, care vor să se perfecţioneze în acest domeniu. Laboratorul se adresează şi celor care intenţionează să deprindă această meserie, au deja o poveste de spus, de asemenea au şi exerciţiul scrisului.

Prima sesiune a Bucharest Script Lab se desfăşoară în perioada 18 noiembrie 2013 - 31 ianuarie 2014 şi are 15 participanţi selectaţi.

Cursurile sunt susţinute de Gareth Brookes - cunoscut scenarist şi story editor britanic -, care are în fiecare săptămână un cineast invitat ce va suţine un seminar la care sunt aşteptaţi atât participanţii BSLab, cât şi toţi cei care doresc să îi asculte şi să discute cu realizatorii de film şi de televiziune invitaţi.

Invitaţii precedenţi au fost producătorii Andrei Boncea şi Mişu Predescu, regizorul, scenaristul şi producătorul Cătălin Mitulescu şi cineastul Ioan Cărmăzan.

Corneliu Porumboiu s-a născut în 1975, la Vaslui, şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), unde a studiat regia de film. Scurtmetrajele sale realizate în timpul facultăţii au fost premiate la festivaluri importante de film precum cele de la Cannes şi Montpellier.

În 2006, a fost lansat primul său lungmetraj, "A fost sau n-a fost?", care a fost selectat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes şi a câştigat Camera d'Or pentru debut şi Label Europe - premiul distribuitorilor de film. Pelicula a obţinut apoi numeroase premii la festivaluri din toată lumea.

În 2009, al doilea lungmetraj al său, "Poliţist, Adjectiv", a câştigat premiul FIPRESCI şi premiul juriului la Cannes, unde a fost proiectat în secţiunea Un Certain Regard.

Anul trecut, cineastul Corneliu Porumboiu a prezentat publicului cel de-al treilea lungmetraj al său, "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism/ When Evening Falls on Bucharest or Metabolism", care a fost proiectat în competiţiile oficiale ale unor festivaluri de film precum cele de la Locarno, Sarajevo, New York, Toronto şi Salonic.

Cursul susţinut de Gareth Brookes este interactiv şi fiecare dintre participanţi va putea avea în portofoliu, la finalul celor două luni, un dosar de pitch (de prezentare pentru potenţiali producători/ regizori), împreună cu un scenariu final pentru proiectul său. Toate sesiunile laboratorului de scenarii vor avea loc la sediul Asociaţiei Scenariştilor Români.

Mai multe informaţii la zi se găsesc pe site şi pe pagina de Facebook a evenimentului sau la e-mail inscrieri@asociatiascenaristilor.ro.

Asociaţia Scenariştilor din România (ASCER) îşi propune să reprezinte drepturile celor care scriu filme, să le ofere oportunităţi de a-şi vedea scripturile transformate în imagini. Echipa ASCER este formată din Cristina Jacob (regizor, scenarist, preşedintele ASCER), Cătălina Pricope (contabil, vicepreşedintele ASCER), Iulia Brăila - asistenta lui Gareth Brookes pentru Bucharest Script Lab (traducător, coordonator), Camelia Popa (regizor, coordonator, consultant), Ovidiu Văcaru (editor, director IT), şi Andrei Boncea (producător, consultant).

Regizor, scenarist şi producător, Cristina Jacob - regizor şi scenarist pentru lungmetrajul "Liceenii 2000" (2014, în postproducţie), regizor şi producător pentru "În film la Naşu'" (2012), "Mircea Veroiu" (2010) - spune despre ASCER: "Asociaţia a pornit de la nevoia de a cunoaşte scenarişti cu care să colaborez. Mi-am dat seama că noi, scenariştii, suntem foarte puţini şi nu ne cunoaştem între noi. Nu există o comunitate a noastră. Nu suntem instruiţi suficient, iar cei puţini care există ar putea beneficia de drepturi clare, mult mai bine definite şi apărate, dacă ar exista un organism care să îi reprezinte. Ar putea intra mai uşor în contact cu regizorii şi cu producătorii. Atunci m-am gândit să înfiinţez acestă asociaţie care să primească scenarişti sau tineri care au poveşti de spus, din care îşi doresc să dezvolte filme sau seriale pentru cinema sau TV. Oameni care au făcut sau nu o şcoală de specialitate. Vrem să îi descoperim printr-un concurs, iar câţiva, cei mai buni, vor fi premiaţi. Ceilalţi, care au potenţial, vor fi instruiţi cu ajutorul cursurilor pe care le va organiza asociaţia. Aşadar, vor avea acces mai uşor la informaţii care îi vor ajuta şi le vor uşura munca, vom şti de existenţa lor, vor deveni mai performanţi".

Gareth Brookes are o experienţă de peste 30 de ani în film şi televiziune, acumulată la companii binecunoscute precum Freemantle Media şi Sony Pictures. În prezent, scenaristul britanic se află în România, unde lucrează pentru Media Pro Entertainment. În măsura timpului disponibil, Brookes conduce şi alte ateliere de scenaristică în zona Europei Centrale şi de Est pentru compania media Central European Media Enterprises (CME).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici