- Home
- Cultură-Media
- MOSCOVA, (06.10.2014, 15:46)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizorul de teatru rus Iuri Liubimov a murit la vârsta de 97 de ani
Regizorul de teatru rus Iuri Liubimov, căruia i-a fost ridicată cetăţenia de către Uniunea Sovietică după ce a criticat regimul comunist, a murit duminică, la vârsta de 97 de ani.
Urmărește
1809 afișări
Regizorul de teatru rus Iuri Liubimov a murit la vârsta de 97 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Regizorul de teatru Iuri Liubimov, căruia i-a fost ridicată cetăţenia sovietică după ce a criticat conducerea URSS într-un interviu acordat publicaţiei The Times în 1984, a murit la vârsta de 97 de ani, a anunţat televiziunea de stat de la Moscova.
Potrivit declaraţiilor soţiei artistului, Katalin Liubimova, regizorul a murit în somn. Liubimov era internat în spital din 2 octombrie, din cauza unei insuficienţe cardiace.
Liubimov, care l-a criticat uneori şi pe Vladimir Putin, a fondat teatrul Taganka din Moscova, în 1964, instituţie care a devenit una dintre cele mai celebre scene dramatice din Uniunea Sovietică, printre vedetele sale numărându-se muzicianul şi activistul în domeniul social Vladimir Visotski.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
"Nu este vorba doar de moartea unui om, este sfârşitul unei ere", a spus scriitorul rus Edvard Radzinski, într-o declaraţie pentru televiziunea de stat rusă.
Liubimov a atras furia autorităţilor sovietice în 1984, după ce a criticat conducerea URSS într-un interviu acordat publicaţiei The Times, în care a protestat faţă de interzicerea montării piesei "Boris Godunov" de Aleksandr Puşkin.
Conducerea de atunci a Uniunii Sovietice a răspuns prin ridicarea cetăţeniei, Liubimov revenind în URSS abia 1988. În timpul exilului, Liubimov a montat mai multe piese de teatru în străinătate, inclusiv la Londra, în Marea Britanie, şi Chicago, în Statele Unite ale Americii.
Liubimov a părăsit teatrul Taganka în 2011, în urma unui scandal în care actorii ar fi cerut ca salariile să le fie plătite în avans, lucru negat ulterior de membrii trupei.
Preşedintele rus Vladimir Putin, pe care Iuri Liubimov l-a criticat din cauza războiului din Cecenia, a transmis condoleanţe familiei şi apropiaţilor regizorului.
Iuri Liubimov a regizat şi filme şi a fost şi actor, jucând în 37 de piese de teatru şi 17 pelicule. A montat peste o sută de piese de teatru şi operă.
"Oamenii au încercat să îmi pună eticheta de «teatru politic». Dar este greşit. Am avut o viziunea estetică, am vrut să extind paleta folosită - ce nuanţe pot fi adăugate în lucrul cu spaţiul şi stilul", a declarat Iuri Liubimov, care a dominat scena dramaturgică rusească pentru aproape jumătate de secol, într-un interviu acordat publicaţiei The Moscow Times în 2012.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe