- Home
- Cultură-Media
- MOSCOVA, (06.10.2014, 15:46)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizorul de teatru rus Iuri Liubimov a murit la vârsta de 97 de ani
Regizorul de teatru rus Iuri Liubimov, căruia i-a fost ridicată cetăţenia de către Uniunea Sovietică după ce a criticat regimul comunist, a murit duminică, la vârsta de 97 de ani.
Urmărește
1809 afișări
Regizorul de teatru rus Iuri Liubimov a murit la vârsta de 97 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Regizorul de teatru Iuri Liubimov, căruia i-a fost ridicată cetăţenia sovietică după ce a criticat conducerea URSS într-un interviu acordat publicaţiei The Times în 1984, a murit la vârsta de 97 de ani, a anunţat televiziunea de stat de la Moscova.
Potrivit declaraţiilor soţiei artistului, Katalin Liubimova, regizorul a murit în somn. Liubimov era internat în spital din 2 octombrie, din cauza unei insuficienţe cardiace.
Liubimov, care l-a criticat uneori şi pe Vladimir Putin, a fondat teatrul Taganka din Moscova, în 1964, instituţie care a devenit una dintre cele mai celebre scene dramatice din Uniunea Sovietică, printre vedetele sale numărându-se muzicianul şi activistul în domeniul social Vladimir Visotski.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Nu este vorba doar de moartea unui om, este sfârşitul unei ere", a spus scriitorul rus Edvard Radzinski, într-o declaraţie pentru televiziunea de stat rusă.
Liubimov a atras furia autorităţilor sovietice în 1984, după ce a criticat conducerea URSS într-un interviu acordat publicaţiei The Times, în care a protestat faţă de interzicerea montării piesei "Boris Godunov" de Aleksandr Puşkin.
Conducerea de atunci a Uniunii Sovietice a răspuns prin ridicarea cetăţeniei, Liubimov revenind în URSS abia 1988. În timpul exilului, Liubimov a montat mai multe piese de teatru în străinătate, inclusiv la Londra, în Marea Britanie, şi Chicago, în Statele Unite ale Americii.
Liubimov a părăsit teatrul Taganka în 2011, în urma unui scandal în care actorii ar fi cerut ca salariile să le fie plătite în avans, lucru negat ulterior de membrii trupei.
Preşedintele rus Vladimir Putin, pe care Iuri Liubimov l-a criticat din cauza războiului din Cecenia, a transmis condoleanţe familiei şi apropiaţilor regizorului.
Iuri Liubimov a regizat şi filme şi a fost şi actor, jucând în 37 de piese de teatru şi 17 pelicule. A montat peste o sută de piese de teatru şi operă.
"Oamenii au încercat să îmi pună eticheta de «teatru politic». Dar este greşit. Am avut o viziunea estetică, am vrut să extind paleta folosită - ce nuanţe pot fi adăugate în lucrul cu spaţiul şi stilul", a declarat Iuri Liubimov, care a dominat scena dramaturgică rusească pentru aproape jumătate de secol, într-un interviu acordat publicaţiei The Moscow Times în 2012.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe