Regizorul Declan Donnellan va primi cel dintâi Premiu Internaţional Shakespeare

Regizorul Declan Donnellan, al cărui spectacol "Trolius şi Cresida" va deschide Festivalul Internaţional Shakespeare, organizat la Bucureşti şi Craiova între 28 aprilie şi 18 mai, va primi Premiul Internaţional Shakespeare, în cadrul unei ceremonii, pe 1 mai, la Teatrul "Marin Sorescu" din Craiova.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Regizorul Declan Donnellan va primi cel dintâi Premiu Internaţional Shakespeare

Regizorul Declan Donnellan va primi cel dintâi Premiu Internaţional Shakespeare (Imagine: www.cheekbyjowl.com)

Anunţul a fost făcut public, miercuri, într-o conferinţă de presă, în care a fost prezentat programul ediţiei 2008 a Festivalului Internaţional Shakespeare. La conferinţă au participat Emil Boroghină, directorul artistic al Festivalului, Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului "Marin Sorescu" din Craiova, Mihaela Păun, directorul ArCuB şi Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

"La această ediţie s-a instituit un Premiu Internaţional Shakespeare, acordat de Festivalul Shakespeare şi UNITER. Premiul va fi acordat în acest an lui Declan Donnellan. Premiul se va acorda la Craiova, pe scena Teatrului Naţional din Craiova, pe 1 mai, după spectacolul "Trolius şi Cresida"", a anunţat Emil Boroghină, precizând că premiul are o valoare de 10.000 de euro şi va fi finanţat de BCR.

Boroghină a mai spus că Premiul Internaţional Shakespeare va fi acordat o dată la doi ani unei personalităţi din lumea teatrului sau a scrisului, cu contribuţii majore în promovarea şi afirmarea operei shakespeariene, laureatul urmând să fie desemnat de un juriu internaţional condus de istoricul şi criticul George Banu, profesor al Universităţii Sorbona din Paris.

Emil Boroghină a subliniat că ediţia a VI-a a Festivalului Shakespeare, organizat sub genericul "Mari regizori, mari teatre ale Europei şi ale lumii", este foarte "ofertantă".

"Visam la această ediţie, în această formă, din 1991. Eu visam să realizăm în România un festival selectiv cu mari regizori ai lumi, au trebuit să treacă 17 ani ca să vedem real acest vis. Dorinţa de a face acest festival este extrem de ofertantă, dar te şi încorsetează", a spus Emil Boroghină.

"Am dorit enorm să aducem în România această echipă, din care lipsea Peter Brook, dar totuşi "Marele inchizitor" va fi prezent la Craiova. Am dorit să aducem pentru prima dată în România «Trilogia» lui Eimuntas Nekrosius şi un regizor extrem de în vogă, dar foarte costisitor, Robert Wilson", a mai explicat Boroghină, precizând că în festival se vor regăsi şi spectacole de Alexandru Tocilescu, Felix Alexa şi Petrică Ionescu, dar şi David Esrig, care va susţine mai multe ateliere de regie-teatru. "Am urmărit ca festivalul să devină şi o scoală, un formator pentru tinerii actori, regizori şi teatrologi", a mai spus Emil Boroghină.

"Principala noastră preocupare în organizarea acestui festival a fost calitatea şi nu cantitatea. E un festival lejer dintr-un punct de vedere important, acela de a nu hăitui atât publicul cât şi invitaţii prin diferite locaţii, prezentarea spectacolelor la ore diferite şi înaintate. Avem un spectacol pe zi la Craiova, iar la Bucureşti, festivalul este relativ comod. Am dorit ca această ediţie să fie una de vârf, mai mult de atâta nu cred că se poate", a spus şi Mircea Cornişteanu.

Pe de altă parte, Mihaela Păun, directorul ArCuB, a remarcat că festivalul are o selecţie deosebită, raportat la faptul că a fost făcut pe "ultima sută de metri". "Suntem la a doua colaborare cu Festivalul Shakespeare. Totul se datorează domnului Boroghină, care este sufletul acestui festival şi a făcut selecţia. Nu ştiu cum reuşim să facem evenimente în zece zile, în două săptămâni (...) Festivalul a fost făcut din nou pe ultima sută de metri, fie că banii nu vin la timp, hârtiile nu vin la timp", a remarcat Mihaela Păun.

În timpul festivalului, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti îi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa lui Robert Wilson, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 30 aprilie.

Potrivit lui Emil Boroghină şi Mihaelei Păun, festivalul are un buget total de circa un milion de euro - 1,4 milioane de lei provenind de la Ministerul Culturii şi Cultelor, iar circa 2 milioane de lei, de la Primăria Municipiului Bucureşti. "E un buget care îmi va afecta evenimentele viitoare", a remarcat Mihaela Păun, directorul ArCuB, referindu-se la suma de bani mare dată de Primăria Capitalei.

Publicul va avea acces la spectacolele din festival, care se vor desfăşura la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra şi Teatrul Metropolis, pe baza biletelor, care vor fi scoase la vânzare la preţurile de 20, 25 şi 30 de lei. Totodată, în Piaţa din faţa Ateneului Român se va monta spectacolul "Macbeth: Who is that Bloodied Man?", după Shakespeare, în regia lui Pawel Szkotak, o producţie a Teatr Biuro Podrozy din Polonia.

Totuşi, Mihaela Păun, directorul ArCuB, s-a plâns în cadrul conferinţei de presă de lipsa invitaţiilor pe care Primăria Capitalei, care administrează Teatrele Odeon, Bulandra şi Metropolis, le pune la dispoziţie. "La momentul acesta mă aflu în situaţia în care trebuie să cerşesc locuri. Nu voi putea face faţă. La «Trilogia shakespeariană» de la Bulandra ni se dau 50 de locuri pe seară. La Teatrul Naţional (instituţie din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor, n.r.) unde încasările ne vor reveni nouă, ne-am putut permite să cerem locuri mai multe. Problema va fi probabil la Bulandra şi la Odeon", a spus Mihaela Păun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici