- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (25.04.2019, 13:27)
- Ana Obretin
Regizorul francez recompensat cu Oscar Michel Gondry, invitat special la TIFF 2019
Regizorul, scenaristul şi producătorul francez recompensat cu Oscar Michel Gondry este invitatul special al celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), organizat la Cluj-Napoca, în perioada 31 mai - 9 iunie, potrivit organizatorilor.
Urmărește
93 afișări
Regizorul francez recompensat cu Oscar Michel Gondry, invitat special la TIFF 2019
Premiat cu un Oscar în 2005, pentru scenariul original al filmului "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" (2004), realizat alături de Charlie Kaufman şi Pierre Bismuth, Gondry este cunoscut pentru versatilitatea sa şi pentru inovaţiile stilistice care au revoluţionat cinematografia contemporană. Tehnica, experimentul, instalaţia (în înţelesul artistic al cuvântului) sunt elemente foarte importante pentru regizorul francez, al cărui stil unic şi foarte inventiv, copilăros şi deopotrivă sofisticat, cucereşte de fiecare dată publicul. Este recunoscut în industrie pentru soluţiile sale creative şi pentru tehnicile inedite la care apelează pentru a crea efecte vizuale "handmade", printre inovaţiile stilistice care se leagă de numele lui numărându-se şi efectul "bullet time", atât de spectaculos rafinat de autorii trilogiei "Matrix".
Cariera sa a debutat pe vremea când studia artele vizuale şi activa ca toboşar într-o formaţie pop, pentru care a realizat primele sale videoclipuri. În scurt timp, Gondry a ajuns să semneze clipuri pentru Björk, The Rolling Stones, Massive Attack, Radiohead, Beck, The Chemical Brothers, Daft Punk şi mulţi alţii, iar apoi a intrat în atenţia Hollywood-ului. În 2001 era lansată la Festivalul de la Cannes comedia "Human Nature", debutul său regizoral - inclus în competiţia primei ediţii de TIFF, în 2002 -, iar, în 2005, cineastul se afla pe lista câştigătorilor la Oscar, cu povestea de dragoste metafizică din "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", în care Jim Carrey şi Kate Winslet, nominalizată şi ea la premiile Academiei de film americane, intră în pielea unor foşti iubiţi care decid să-şi şteargă din minte, printr-o procedură medicală, orice amintire legată de relaţia lor.
Evadarea din realitate este, de altfel, una dintre temele favorite ale lui Gondry. În 2006, regizorul o abordează din nou, în ŢThe Science of Sleep/ La science des rêve", unde personajul principal alege să trăiască în lumea fantastică a viselor sale, în detrimentul incertitudinilor din viaţa lui de zi cu zi. Coloana sonoră a filmului, premiată la Cannes în 2007, este semnată de Jean-Michel Bernard, şi el confirmat deja ca prezenţă la cea de-a 18-a ediţie TIFF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
Unul dintre colaboratorii frecvenţi ai regizorului, artistul care va concerta la Cluj-Napoca a compus şi muzica pentru "Be Kind Rewind" (2008), lansat la Sundance, în care Jack Black şi rapperul Mos Def interpretează rolurile a doi angajaţi ai unui centru de închirieri video, care şterg accidental toate casetele din magazin şi hotărăsc apoi să înlocuiască tot conţinutul video cu o serie de filme realizate chiar de ei, cu buget zero. Lansat în acelaşi an, tripticul "Tokyo!", regizat alături de Bong Joon-ho şi Leos Carax, a avut premiera la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.
Pasiunea sa pentru inventică îşi face simţită prezenţa în multe dintre filmele lui. Maşinile de luptă din comedia cu supereroi "The Green Hornet" (2011), marele succes de box-office din cariera sa, testează limitele realităţilor tehnice, iar lumea fantastică imaginată în "Mood Indigo/ L'écume des jours" (2013), povestea adaptată după romanul suprarealist semnat de Boris Vian, a fost distinsă cu un premiu César pentru decorurile fabuloase cu maşini zburătoare şi tehnologii care prind viaţă.
Versatilitatea lui Gondry este evidenţiată de diversitatea de genuri pe care artistul le-a abordat de-a lungul carierei sale: de la portrete-documentar precum "Dave Chappelle’s Block Party" (2005) şi "The Thorn in the Heart/ L’epine dans le coeur" (2009), la comedii cu adolescenţi - "The We and The I" (2012), filme de aventură - "Microbe et Gasoil" (2015) şi producţii animate precum filmul-experiment ce ilustrează o conversaţie cu Noam Chomsky, intitulat enigmatic "Is The Man Who Is Tall Happy?" (2013).
Alături de filmele incluse în "Retrospectiva integrală Michel Gondry 100%", publicul TIFF este invitat să experimenteze şi Uzina Filmelor de Amatori - proiectul creat de cineastul francez, un concept interactiv în care spectatorii devin creatori de film, parcurgând toate etapele de producţie şi având la dispoziţie peste 15 decoruri şi toată aparatura necesară. Toate detaliile despre proiect se regăsesc pe www.uzinadefilme.com, unde pot fi deja rezervate locurile.
Un omagiu adus reginei cinematografiei franceze, scurta selecţie de filme proiectate anul acesta la TIFF în cadrul secţiunii 3x3 evocă stilul inconfundabil al legendarei Agnès Varda. În cei 60 de ani de carieră, Varda a alternat între ficţiune şi documentar, păstrând, în acelaşi timp, o viziune cinematografică unică. Un simbol inegalabil al Noului Val Francez, artista a primit de-a lungul timpului numeroase distincţii de onoare la cele mai importante evenimente cinematografice din lume: César (1997), Palme d’Or la Cannes (2005), un Leopard de onoare la Locarno (2014), Berlinale Camera (2019) şi a fost prima femeie regizor care a primit premiul pentru întreaga carieră la Oscar (2017), fiind totodată şi cel mai în vârstă câştigător al râvnitei statuete.
Selecţia TIFF propune trei dintre cele mai importante producţii ale sale: "Cléo de 5 à 7/ Cleo de la 5 la 7" (1961), "Sans toit ni loi/ Fără acoperiş şi fără lege" (1985), premiat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia, "Visages Villages/ Chipuri, locuri" (2017).
Agnès Varda s-a stins din viaţă pe 29 martie 2019, lăsând iubitorilor de cinema o moştenire inestimabilă, un model de curaj şi creativitate şi o adevărată sursă de inspiraţie.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump și-a revizuit promisiunea de campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
J-Hope, membrul BTS, pleacă în turneul „Hope on the Stage”. Este primul turneu solo după încheierea serviciului militar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe