Regizorul Horea Popescu a murit

Regizorul de teatru şi film Horea Popescu, cunoscut pentru pelicule devenite clasice precum "Cuibul de viespi" şi "Moartea unui artist", a murit, duminică dimineaţă, la vârsta de 84 de ani, informează Teatrul Naţional Bucureşti (TNB).

Urmărește
568 afișări
Imaginea articolului Regizorul Horea Popescu a murit

Regizorul de teatru şi film Horea Popescu a murit (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

Horea Popescu a fost regizor de teatru şi film, animator al scenei româneşti, director artistic al Teatrului Naţional Bucureşti timp de peste două decenii. "În ultimii ani, când sănătatea l-a îndepărtat de scenă, s-a retras discret, fără însă ca teatrul să lipsească vreo clipă din preocupările sale", se arată în comunicatul TNB.

"Colegii din TNB, care l-au avut alături ca artist şi ca director, îi resimt dispariţia ca pe o imensă pierdere", se mai arată în acelaşi document.

Autor, de-a lungul unei cariere de şase decenii, a peste o sută de spectacole, Horea Popescu a fost un regizor cu o vastă cultură şi cu un gust artistic rafinat, s-a distins ca un campion al reteatralizării teatrului românesc, s-a impus ca unul dintre artizanii spectacolului monumental şi a dovedit, prin arta sa, verticalitate şi atitudine civică, mai ales în ultimii ani ai dictaturii comuniste. Dintre numeroasele sale spectacole, cele mai cunoscute sunt "Moartea unui artist", de Horia Lovinescu, "Danton", de Camil Petrescu, singura transpunere scenică a monumentalei piese, "Caligula", de Albert Camus, "Generoasa Fundaţie", de A. Buerro Valejo, "Zbor deasupra unui cuib de cuci", după Dale Wasserman, "Baia şi Ploşniţa", de Vladimir Maiakovski, "Richard III", de William Shakespeare, "Domnişoara Nastasia", de G. M. Zamfirescu, "Beckett", de J. Anouilh, şi "Titanic vals", de Tudor Muşatescu.

În spectacolele sale, montate mai ales la Teatrul Naţional Bucureşti, dar şi pe scene din ţară şi străinătate, Horea Popescu a creat întotdeauna atmosferă, a dezvoltat un univers aparte. Născute dintr-o inepuizabilă imaginaţie, dintr-un simţ propriu al proporţiilor şi dintr-o ştiinţă a dominării spaţiului scenic, spectacolele au fost mereu inventive, pline de vervă, de culoare, de sugestii, de dramatism, de semnificaţii şi s-au bucurat, constant, de un răsunător succes de public.

Horea Popescu a fost şi autorul unor filme de succes, cum ar fi "Omul de lângă tine", "De trei ori Bucureşti", "Dragoste lungă de o seară", "Cuibul de viespi" şi "Moartea unui artist".

De asemenea, el a fost realizatorul unor spectacole de televiziune precum "Bălcescu", după Camil Petrescu, "Titanic Vals", după Tudor Muşatescu, şi "Profesionistul", după Duŝan Kovacevici.

Trupul neînsufleţit al artistului este depus la Biserica Icoanei din Capitală, iar miercuri va fi adus în Foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti. Înmormântarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Bellu.

Cuibul de viespi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici