Regizorul Ion Cojar a încetat din viaţă

Regizorul, actorul şi profesorul Ion Cojar a încetat din viaţă duminică dimineaţă, într-un spital din Capitală unde era internat de aproximativ trei luni, în urma unei căzături prin care îşi dislocase şoldul, au declarat pentru MEDIAFAX apropiaţi ai artistului.

Urmărește
444 afișări
Imaginea articolului Regizorul Ion Cojar a încetat din viaţă

Regizorul Ion Cojar a încetat din viaţă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Potrivit familiei, artistul a murit duminică, în jurul orei 08.00, la Spitalul Militar "Agrippa Ionescu".

Ion Cojar a avut un accident la el acasă în urmă cu circa trei luni, căzând şi suferind o fractură de col femural. De atunci a fost internat, dar nu s-a mai recuperat, nu a mai putut să meargă şi apoi nici să mănânce.

"Era de aşteptat, era foarte bolnav, suferea foarte mult", a spus actorul Florin Zamfirescu, profesor, ca şi Ion Cojar, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Film "I.L. Caragiale" (UNATC).

Zamifirescu a spus că l-a vizitat pe Cojar la spital şi acesta era "de nerecunoscut". "Ca să aud ce spune trebuia să pun urechea la gura lui", şi-a amintit acesta.

"Căderea lui a fost după moartea soţiei sale, Raluca, acum un an. Se chinuia foarte tare", a mai spus Zamfirescu.

Actorul a mai spus că Ion Cojar a fost un "mare profesor, regizor şi om de teatru" şi că dispariţia lui reprezintă o mare pierdere.

Trupul neînsufleţit al regizorului şi profesorului Ion Cojar va fi depus, miercuri, între orele 10.00 şi 13.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), pentru cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii TNB.

Tot miercuri va avea loc şi înmormântarea artistului, la Cimitirul "Sfânta Vineri" din Capitală, unde se odihneşte şi soţia acestuia, actriţa Raluca Zamfirescu, decedată în decembrie 2008.

Regizorul va fi înmormântat cu onoruri militare, întrucât a fost decorat cu Steaua României, în grad de Ofiţer.

Ion Cojar s-a născut la 9 ianuarie 1931 şi a absolvit Facultatea de Regie şi Teatru a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1955, fiind, în perioada 1982 - 2000 profesor universitar la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. A lucrat la Teatrul Mic, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Naţional Bucureşti sau Teatrul Bulandra.

Printre spectacolele regizate de Cojar se numără "Nu sunt Turnul Eiffel", "Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul", "O batistă în Dunăre", "Azilul de noapte", "Idolul şi Ion Anapoda", "Omul din La Manc" şi "Aşteptând la Arlechin".

Dintre numeroşii actori care au fost îndrumaţi de Ion Cojar se numără Victor Rebengiuc, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Mircea Albulescu, Ion Lucian, Luminiţa Gheorghiu, Valentin Uritescu, Dan Puric, Mircea Rusu şi Ştefan Bănică Jr, dar şi Alexandru Potocean, Paul Ipate sau Gloria Găitan.

Totodată, a lucrat cu numeroşi actori de teatru şi film, cum ar fi Adela Mărculescu, Afrodita Androne, Cesonia Postelnicu, Cezara Dafinescu, Claudiu Bleonţ, Ileana Stana Ionescu, Ilinca Tomoroveanu, Maia Morgenstern, Ovidiu Iuliu Moldovan, Radu Beligan, Rodica Popescu Bitănescu, şi alţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici