Regizorul Laurenţiu Damian a fost ales preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN)

Regizorul Laurentiu Damian a fost ales în funcţia de preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) de către Adunarea generală a uniunii, în data de 29 martie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
699 afișări
Imaginea articolului Regizorul Laurenţiu Damian a fost ales preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN)

Laurenţiu Damian (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Reprezentanţii UCIN au declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că urmează să fie organizată o şedinţă a Consiliului UCIN, care va alege vicepreşedinţii şi secretarii uniunii.

Fostul preşedinte al UCIN a fost academicianul Mihnea Gheorghiu, care a decedat pe 11 decembrie 2011.

Laurenţiu Damian, născut în 25 ianuarie 1956, este regizor şi scenarist. A absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L Caragiale", secţia Scenaristică şi Regie. A făcut cursuri de specializare în filme documentare şi de televizune în ţară şi în străinătate. În 2003 a devenit Doctor Magna cum Laudae în Cinematografie şi Media. Este profesor universitar doctor al UNATC.

Între 1995-1999 a fost şef al Departamentului de Film şi Televiziune. A fost vice-rector al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, în perioada 1999-2007. În 2005 a ocupat funcţia de secretar general al Uniunii Cineaştilor din România. Este membru de onoare al Cinematecii Italiene din Milano şi membru al UPFAR şi UARF.

Autor a sute de articole apărute în reviste de specialitate pe teme de istorie şi estetică cinematografică, Laurenţiu Damian a publicat cărţile "Elisabeta Bostan - unde eşti copilărie?" şi "Despre documentare... şi chiar mai mult".

A regizat peste o sută de filme documentare, filme de ficţiune de scurt şi lung metraj, filme experimentale. Printre filmele care l-au consacrat se numără: "Constantin Brâncuşi. Coloana sa - lecţia despre infinit" (premiu Montreal), "Onisim Colta - Joc, iluzie, transparenţă şi mântuire", filmul cu care Laurenţiu Damian a fost prezent la Montréal, în cadrul FIFA, şi este al doilea episod din trilogia "Geometria iluziei", alături de "Evadarea din trup" şi de "Starea de veghe", "Drumul Câinilor" şi "Rămânerea", "Faust. Drumul clipei", "Iulian Mihu. Despre el aşa cum a fost. Despre noi aşa cum suntem".

A fost şi prezentator al unor emisiuni difuzate de Televiziunea Română, între care "Filmul Românesc - generaţii, poetici, autori", "Clasa de film" şi "Despre documentar... încă ceva în plus".

Uniunea Cineaştilor din România este organizaţia profesională a cineaştilor din toate domeniile creaţiei cinematografice. Uniunea Cineaştilor din România este o organizaţie apolitică, non-guvernamentală şi non-profit, constituită în scopul sprijinirii şi ocrotirii intereselor profesionale, morale şi sociale ale membrilor săi, având ca principii de bază libertatea de creaţie, promovarea valorilor, solidaritatea şi moralitatea profesională, precum şi afirmarea cinematografiei ca parte integrantă a culturii naţionale. Preşedintele UCIN are un mandat de patru ani.

În anul 1963, din iniţiativa mai multor cineaşti, între care Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu şi Mircea Drăgan, a fost înfiinţată Asociaţia Cineaştilor din România. În primăvara anului 1990, cineaştii s-au reunit într-o Adunare generală extraordinară în care s-a hotărât transformarea Asociaţiei Cineaştilor în Uniunea Cineaştilor din România cu statutul şi structura actuală, potrivit site-ului UCIN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici