- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.11.2010, 13:09)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizorul Peter Greenaway, la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti
Regizorul Peter Greenaway va fi prezent la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (EXPIFF), care va avea loc între 24 şi 28 noiembrie, la Cinema Scala şi Sala Dalles din Capitală, informează organizatorii.
Urmărește
62 afișări
Regizorul Peter Greenaway, la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acesta va prezenta, în premieră în România, cel mai recent lungmetraj al său, "Rebrand's J'Accuse". Peter Greenaway este un nume emblematic în cinematografia contemporană de avangardă, unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului.
Influenţate de studiile sale de pictură, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie şi filozofie, filmele lui Peter Greenaway traversează adesea teritorii neexplorate, provocând consecvent limitele şi canoanele limbajului cinematografic. Greenaway respinge structurile narative convenţionale în favoarea unui univers vizual fascinant, a unui erotism provocator şi a unei tensiuni emoţionale captivante.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia sau Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă.
Greenaway va susţine, la festivalul de la Bucureşti, un masterclass pe tema "Cinema is Dead, Long Live the Cinema", care va explora impactul pe care noile tehnologii digitale îl au asupra limbajului cinematografic şi artelor vizuale. Masterclass-ul se va adresa atât studenţilor de la universităţile de film şi arte vizuale, cât şi publicului larg şi va avea loc la Cinema Scala, pe 24 noiembrie.
Prezentat în festivaluri internaţionale de film renumite precum IDFA Amsterdam 2008, Hot Docs Toronto 2009, Roma 2008, Pusan 2008, San Francisco 2009, Seattle 2009, Hong Kong 2009 "Rembrandt's J'Accuse" este o docu-drama eseistică, o demonstraţie abilă a forţei de manipulare a imaginii. Critica acidă a lui Greenaway la adresa analfabetismului vizual din prezent se manifestă printr-o investigaţie a celebrei picturi a lui Rembrandt, "Rondul de noapte".
"Rembrandt's J'Accuse" este o lucrare complementară proiectului "Nightwatching", un ambiţios proiect multimedia realizat de Greenaway cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la naşterea lui Rembrandt, în 2006. Proiectul cuprinde lungmetrajul "Nightwatching", o expoziţie/instalaţie la Rijksmuseum şi o piesă de teatru. Proiectul "Nightwatching" a fost primul dintr-o serie iniţiată de Greenaway şi numită "Nouă picturi clasice reevaluate" care până acum include o investigaţie a picturii "Cina cea de taină" a lui Leonardo da Vinci şi, în cadrul Bienalei de la Veneţia 2009, a "Nunţii din Cana" a lui Paolo Veronese.
Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, al Universităţii Naţionale de Arte şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, EXPIFF este singurul eveniment din România dedicat filmului experimental.
Misiunea EXPIFF este aceea de a promova creaţii inovatoare atât la nivel conceptual-tematic, cât şi stilistic, artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, artişti care explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic.
Competiţia internaţională EXPIFF va oferi publicului o serie de capodopere ale genului din ultimii ani, majoritatea fiind premiere în România.
Invitaţi ai festivalului sunt Peter van Hoof - directorul Departamentului de scurtmetraj al prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Rotterdam - şi Miguel Valverde - codirector al Festivalului Internaţional de Film Independent din Lisabona (Indielisboa).
Fiecare dintre ei va prezenta publicului cinefil o selecţie "Carte Blanche" - parte componentă a competiţiei internaţionale de scurtmetraj -, compusă din titluri-cheie ale programelor pe care le-au conceput ei în ultimii ani.
Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam şi IndieLisboa sunt două dintre cele mai importante evenimente din zona filmului experimental, recunoscute în întreaga lume pentru sprijinul constant acordat creaţiei radical-inovatoare în cinema şi arte vizuale.
Potrivit organizatorilor, EXPIFF este primul festival de film din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind vizibilitate unor artişti proeminenţi prin poziţia lor inovatoare, ale căror lucrări sunt prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema. Punctul de întâlnire al celor două medii este un teritoriu fertil din punct de vedere creativ, din care au provenit de-a lungul anilor voci artistice unice, precum Peter Greenaway, Derek Jarman, Andy Warhol, David Lynch şi alţii.
Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti este susţinut de Institutul Cultural Român, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat