- Home
- Cultură-Media
- NEW YORK, (02.03.2012, 21:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizorul român Lucian Pintilie, elogiat în New York Times - VIDEO
Cunoscutul critic de film american A.O. Scott îl elogiază pe regizorul Lucian Pintilie într-un amplu articol publicat în ediţia online a New York Times cu ocazia retrospectivei organizate la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York.
Urmărește
355 afișări
Lucian Pintilie (Imagine: Anita Vizireanu/Arhiva Mediafax Foto)
"Regizorul român Lucian Pintilie a realizat primul său film în 1965, anul în care Nicolae Ceauşescu devenea secretar-general al Partidului Comunist Român. Pe parcursul deceniilor care au urmat de dictatură ceauşistă, încheiată în 1989, Lucian Pintilie, la fel ca mulţi alţi artişti est-europeni care gândeau independent, a încercat să lucreze în sistem, iar apoi a plecat în exil, mutându-se în Occident în 1973 şi revenind după căderea regimului Ceauşescu", notează criticul american A.O. Scott.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
ONU: Iranul sfidează presiunea internaţională şi îşi măreşte stocul de uraniu
-
Lavrov trece din nou la ameninţări: Atacul Ucrainei asupra Rusiei cu rachete americane este o escaladare occidentală
-
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului Transporturilor
"Dintre filmele pe care a reuşit să le realizeze în România, "Reconstituirea" (1970) se numără printre operele reprezentative ale regiunii şi vremurilor. Subtil, dificil şi curajos, filmul reprezintă o puternică atitudine de onestitate artistică într-o cultură de minciuni oficiale şi de subterfugii", comentează criticul american.
"Filmul «Reconstituirea» face parte din Retrospectiva Lucian Pintilie, care a început joi la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York. Acest program complet oferă publicului american şi şansa de a-şi face o impresie despre filme mai recente ale lui Lucian Pintilie, precum «Niki Ardelean, colonel în rezervă», o comedie cu un spirit aproape caustic, realizată în 2003, simbolizând o punte - chiar şi o luptă - între vechea Românie şi cea nouă. Filmul va rula o săptămână la MoMA, în ceea ce ar putea fi considerată o premieră nord-americană târzie, dar binevenită", subliniază editorialistul secţiunii de film a cotidianului New York Times.
Într-o cronică a filmului «Niki Ardelean, colonel în rezervă», A.O. Scott notează că scenariul este scris de Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu, "care s-au maturizat în perioada regimului Ceauşescu şi au colaborat în filmul «Moartea domnului Lăzărescu» (regizat de Cristi Puiu), o peliculă ce a depăşit limitele şi a dus la recunoaşterea internaţională a Noului Val Românesc".
"Lucian Pintilie este unul dintre puţinii regizori români înaintaţi în vârstă şi activi în perioada comunistă care îi influenţează pe realiştii sceptici ai generaţiei tinere, dintre care cei mai mulţi dispreţuiesc perspectiva obtuză şi alegorică, precum şi politica de compromis a vechii generaţii. Filmul «Niki Ardelean, colonel în rezervă» are un stil hibrid, fascinant, un naturalism atent, infuzat de un delicat, aproape timid, simţ al absurdului", continuă A.O. Scott.
"La fel ca «Reconstituirea», filmul «Niki Ardelean, colonel în rezervă» oscilează, într-un mod pe care sunt reticent să îl dezvălui, de la calm şi tensiune introvertită la o violenţă aproape suprarealistă. Şocurile din scenele finale ale fimului pot părea arbitrare, dar reamintesc că normalitatea - fie în dispăruta, umbroasa lume comunistă sau în luminoasa, familiara atmosferă a capitalismului consumist - se bazează întotdeauna pe ipocrizie şi este ameninţată de haos", încheie criticul american.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Te duci și votezi împotriva tuturor! Puterea pe care o ai e reală
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Pleşu, Pintilie şi Purcărete, semnatarii unei scrisori adresate CNA, "în apărarea" Eugeniei Vodă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: La 1000 de zile de război, Ucraina atacă Rusia pentru prima dată cu rachetele americane cu rază lungă. A fost încălcată doctrina nucleară a lui Putin, promulgată chiar astăzi
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe